A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kire ütött ez a gyerek?

Amikor egy gyerek szőke és kék szemű, pontosan tudjuk, hogy kitől örökölte, hiszen például a nagymama volt ilyen. Amikor a 14 éves fiúnak már 45-ös lába van, az természetes, hiszen az apja is magas és nagy lábon él. Ha már iskoláskorban is erőszakos, nehezen kezelhető, ráfogjuk, hogy sajnos a nagyapja temperamentumát örökölte. Ha viszont jó tanuló, akkor a mama is az volt.

Fotó: Shutterstock.com

De mi történik akkor, ha egy családban két azonos nemű gyerek olyan, mintha nem is testvérek lennének. Egyikük magas, vörös hajú és zöld szemű, a másik fekete és barna szemű. Az egyik kitűnő tanuló, a másik iskolakerülő. Akkor kire ütött a gyerek?

Az epigenetika

Egy biztos, gyermekünk bármilyen is, biztosan valahonnan, valamiképpen hordozza őseink vonásait, tulajdonságait, viselkedésének elemeit, temperamentumát, hiszen a generációk, mint egy gyöngysor szemei egymáshoz kapcsolódnak, s ami az egyik generációval történik, az hatással lesz a következő generációkra, a gyerekekre, unokákra, dédunokákra. Hogy pontosan hogyan milyen mechanizmusokon keresztül, az egy nagyon bonyolult dolog.

Benne van az epigenetikai (leegyszerüsítve a környezet általi) öröklődés, vagyis az, hogy a család milyen szituációkban hogyan viselkedik, a problémákra hogyan reagál. Átörökítődik a nehézségek megoldásának a módja, de még az érzelmi reakciók is.

Amikor egy alkoholistáról azt mondják, hogy persze az apja, nagyapja is szerette a bort, akkor nem genetikai öröklődésről van szól, nem lehet ivós gént örökölni. Azonban öröklődik a szokás, hogy a családban a férfiak örömükben és bánatukban is a pohár fenekére néznek.

Örökölni lehet azt is, hogy mennyire képes egy család biztonságosan vagy bizonytalanul kötődni és kötődéseket kialakítani.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 6. számának 58. oldalán!)

Címkék: gének, genetika, öröklődés, epigenetika

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!