A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Királyi város átlagembereknek

Ha Székesfehérvárt szeretném az utazó figyelmébe ajánlani, először azt emelném ki, hogy közel van a fővároshoz a Velencei-tóhoz, kellemesen bejárható, minden középkori dicsősége ellenére nagyon is a jelenben él, és nincs benne semmi fennhéjázó. Nyugodt, csendes, derűs. Emberi.

Fotó: Shutterstock.com

Ne, de ki menjen Székesfehérvárra? A város tökéletesen alkalmas a háromgenerációs kirándulásokra, ha a gyerek vagy a gyerekek még nem kamaszodnak. Mert a kicsik Fehérvár történeti belvárosában szabadon rohangálhatnak – az autóforgalom jórészt kitiltva, ami mégis van, az ritkás és lassú.

A kölyköket minden utcában meglepetés éri, valami soha nem látott érdekesség: az Országalma, Mátyás király hirtelen előbukkanó meseszerű szobra, a fejük fölött hintázó cégérek életnagyságú alakjai, virágóra, harangok, szökőkutak – szóval, élvezni fogják.

Akárcsak a nagyszülők. A Belváros könnyen és minden terv nélkül felfedezhető egy jó órás, másfél órás sétával. És bár minden méteren Fehérvár fél évezreddel ezelőtti nagyságának bizonyítékait állítják elénk, azt vesszük észre, hogy ma sem rossz itt élni.

Feltűnő, hogy idős emberek nagy társaságai milyen élénk életet élnek a cukrászdák, éttermek, sörözők, kávéházak, fagylaltozók véget nem érő teraszsorán. Egy pillanatra az árlapra tévedve megértjük, ennek mi az egyik oka: az árak a pestiek felét is alig érik el, inkább a harmadához közelítenek.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 10. számának 60. oldalán!)

Címkék: székesfehérvár, velencei-tó, etyek, kirándulás a városban, megyeháza, bory vár, árpád fürdő, zichy-liget, óramúzeum, órajáték

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!