A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Két kerékkel két országban

A Fertő tavi kerékpárkörúton már majdnem mindenki végigtekert, aki tehette. Az osztrák oldalon állást kereső és találó vendégmunkások, élményre éhes diákok és a rájuk vigyázó tanárok, a "sógorokra" kíváncsi baráti társaságok és csak hétvégén sportolni tudó családok. Szóval majdnem mindenki.

Fotó: Shutterstock.com

Szelíd, szemmel könnyen áttekinthető táj, aki először jár erre, nem is sejti, mennyi kaland lehetőségét rejti a nádrengeteg vidéke. Az osztrák részről mindenünnen látni Magyarországot, ha mást nem, akkor a soproni tévéadót igen, és ez otthonosságot, biztonságérzetet ad. A tavat olcsó biciklivel, átlagos ’irodai’ erőnléttel is körbe lehet bicajozni akár egy nap alatt is, de minek, hiszen a tó körül öt-hét, vagy akár tíz napra való látnivalót találunk.

A lehető legjobb szervezés az, ha Fertődön (vagy közelében) hagyjuk a kocsinkat, és egy itt töltött éjszaka után vágunk neki a körútnak. Aztán valahol az északi oldalon keresünk szállást több napra, hogy csillagtúraszerűen fedezzük fel a tágabb környéket.

Pomogy (Pamhagen) felé haladva azon gondolkodunk, hogy mintha ingerszegény lenne az útmente. Aztán észrevesszük, hogy átértünk a határon. Nem is a bicikliút minőségének érzékletes javulása okozza a legnagyobb felfedezést, hanem az, hogy itt tudnak a cajgások fejével gondolkodni. Egy nagyobb, de legfeljebb ruhásszekrénnyi trafóházat is úgy körültábláznak irányjelzésekkel – nehogy már eltévedjünk azt megkerülve –, hogy a gondoskodás ilyen mértéke mulatságosnak tűnik magyar szemmel.

De a jóhoz könnyen hozzá lehet szokni, és hálásan fogadjuk az eső előli hangulatos menedékek sorát, a napvitorlák alatti pihenőket, a gyakori kilátókat. (Van olyan kilátótorony, amelyre kerekes székkel is fel lehet jutni.) Ausztria régóta tudja, hogy a kerékpározás óriási üzlet, és ebbe sokat fektet, sokat is keres rajta.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 9. számának 64. oldalán!)

Címkék: sopron, fertőd, fertő-tó, pomogy, páneurópai piknik emlékhely, vasfüggöny múzeum, fertőrákos-mörbisch kerékpárúti határátkelő

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!