A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kell-e szeretnem a párom gyerekét?

Az utolsó népszámlálás adatai szerint 149 ezer úgynevezett mozaikcsalád él Magyarországon, s a gyerekek 14 százaléka ilyen családban nevelkedik. Nem megkerülhető hát a kérdés, az ember hogyan bánjon a párja gyerekével, egyáltalán kell-e szeretnie őt. Természetesen a szeretetet nem lehet előírni, sem kierőszakolni.

Fotó: Shutterstock.com

De amíg az ember általában a saját gyerekét akkor is szereti, ha pimasz, kezelhetetlen, rosszul tanul, vagy szemtelen, esetleg másként van ez a nem vér szerinti gyerekkel. Sajnos az esetek többségében a korábbi házasságból született gyerek, gyerekek, cseppet sem könnyítik meg az amúgy is sok korábbi problémával terhes új kapcsolatot. Az új apuka vagy anyuka rendszerint zavarban van, nem tudja, bánhat-e úgy párja gyerekével, mint bánna a sajátjával. Talán segítséget jelenthet, ha tudjuk, hogy életkorától is függ, mi a teendő.

Óvodás

Az új partner legfontosabb feladata, ha ilyen korú gyerek mellé költözik be a családba, hogy viselkedjen természetesen, ha sír, megnyugtassa, amennyit csak ideje engedi, játsszon vele, esténként, ha a gyerek nem tiltakozik, meséljen neki. Az édes szülő dolga pedig, hogy minden módon kifejezze, bár elvált a párjától, de őt ugyanúgy szeretik mind a ketten.

Ebben a korban a kicsikre jellemző még az úgynevezett szeparációs félelem. Számukra az, hogy édesapa vagy édesanya már nem lakik velük többé, a biztonság elvesztését jelenti. Előfordulhat, hogy a gyerek úgy érzi, ő mindennek az okozója, szülei azért váltak el, mert ő rossz volt. Ezért az új partnernek minden mondatával és minden mozdulatával biztonságot kell sugároznia, miközben nem várhatja el a gyerektől, hogy viszonozza a szeretetet.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 7. számának 52. oldalán!)

Címkék: válás, mozaik család, új család alakul, leggyakoribb proiblémák

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!