A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kávézás mesterfokon

Van, aki el sem tudja képzelni nélküle a reggelét, más az étkezések után vagy baráti beszélgetésekhez fogyasztja szívesen.

Fotó: Shutterstock.com

Nem mindegy azonban mit, hol és hogyan iszunk „kávé” címszó alatt. Éppen ezért Erős Gábriel baristával összegyűjtöttünk néhány fontos információt, hogy a kávé még véletlenül se legyen feketeleves.

Robusta vagy arabica?
A világpiacon két kávébabfajta az uralkodó: az arabica és a robusta. Ezeket fogyasztják külön-külön, de különböző arányú blendekben, vagyis keverékekben is.
A kávésszakma az arabicát preferálja, mert jóval aromagazdagabb. Az arabica kávécserje elég kényes, csak speciális körülmények között terem, és sok odafigyelést, törődést igényel, így aránylag magas a világpiaci ára.
A robusta kesernyésebb ízű, magasabb koffeintartalmú, és fehérjében gazdagabb: utóbbi adja a krémet (crema) az espresso tetején. Nevében is jelzi, hogy robusztusabb, azaz szinte bárhol megterem, így olcsóbbnak számít. A bolti őrölt kávék zömében robusták.Forrás: szerző

Kávézzunk! De hol?

Manapság úton-útfélen kávézókba botlunk, és nehéz eldönteni, mégis hol értenek valóban az élénkítő italhoz. „Egy magára valamit is adó kávézóban baristák dolgoznak, nem a pultosok vagy a pincérek készítik a kávét. Egy jó barista nemcsak a munkafolyamatokhoz ért, de ajánlani is tud és mesélni a kávékról. A Latte art, vagyis a tejhabbal történő díszítés pedig ma már alapelvárás, hiszen szinte minden csészéről fotó készül, és megy fel a közösségi oldalakra” – kezdi a beszélgetést Gábriel.

Szerinte hozzá nem értésről árulkodhat, ha azt látjuk valahol, hogy reggel előre ledarálták a kávét egész napra. „A pörköletlen zöld kávé 2 évig, a pörkölt 3 hétig őrzi meg a valódi ízét, őrlés után viszont azonnal el kell fogyasztani, mert percenként feleződnek benne az aromák. Így az a jó, ha csészénként őrlik a kávét a vendégeknek.”

A bőség zavara...

A legtöbb helyen kávék garmadájából válogathatunk aszerint, hogy tejesre, habosra, alkoholosra, jegesre vagy éppen erősre vágyunk. „Nem véletlen, hogy az olaszok minden nélkül, feketén isszák a ristrettót. Az agyonszirupozott, 4-5 deci tejjel készített tejszínhabos latték persze finomak, de teljesen elnyomják a kávé eredeti ízét.

Persze tiszteletben kell tartani a vendég ízlését, bár én mindig meg szoktam kérni, hogy kóstolja meg cukor nélkül, és csak utána édesítse, ha szükséges” – mondja a szakember, aki szerint bátran kérjük meg a baristát, hogy ajánljon nekünk valami újat.

Élvezzük az ízeket!

Az sem mindegy, hogy ha megkaptuk a kávénkat, hogyan fogyasztjuk el. Minél kevesebb cukorral és tejjel isszuk, annál jobban érezni az aromákat. Leginkább természetesen az espressóban. „Nyugodtan kísérletezgessünk: a felét igyuk meg tisztán, csak a másik felébe csöppentsünk tejet.

Én crema-tesztet is szoktam végezni: ha kanállal félrehúzom a habot, az a jó, ha visszaugrik” – mondja Gábriel, és meg is mutatja a saját espressóján, mire gondol. A pohár vizet, amit jobb helyeken adnak a fekete mellé, pedig inkább a kávé előtt igyuk, ne utána: így akár még fél óráig érezhetjük a kellemes aromákat a szánkban.

Pörkölési kisokos
A kávébab az aromáját a pörkölés során nyeri el. Régiók szerint négyféle pörkölési eljárásról beszélhetünk, melyek a világostól a sötétig a következők: hamburgi, bécsi, francia és olasz. A területszelektált kávéknak inkább a világosabb, a blendeknek inkább a sötétebb pörkölés áll jól. Manapság az újhullámos kávézásban a világosabb pörkölés a trend, hogy megmaradjanak a kávébab gyümölcsös aromái.Forrás: szerző

Legyél home barista!

Érdemes otthon is megadni a módját a kávézásnak, és kerülni a 3 az 1-ben instant keverékeket. „Technológiai fejlesztések ide vagy oda, szerintem még mindig a kotyogós viszi a prímet a filteres és a kapszulás kávék előtt.

A titok talán az, hogy válasszunk minőségi kávéőrleményt, tömörítsük meg jól, majd lassú tűzön főzzük, és ne engedjük hosszúra” – javasolja a szakember, aki annyira a kávé szerelmese, hogy amikor Horvátországban nyaralt, akkor is vitte magával a kotyogósát. Mert ahogy ő mondja: „a jó kávé a nap fénypontja, egy felüdülés, igazi szeánsz”

Címkék: kávé, kávébab, barista, latte, robusta, arabica, kávécserje, pörkölés, őrlés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!