A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Karikák, táskák, ráncok nélkül

A szem a lélek tükre - tartja a mondás. Nem mindegy ugyanakkor, milyen annak a bizonyos tükörnek a kerete, azaz mennyi figyelmet fordítunk a szemkörnyék ápolására.

Fotó: Thinkstock

Szemünk körül a bőr sokkal vékonyabb, gyengébb, érzékenyebb. Éppen ezért fontos, hogy ezekre a részekre ne nagyvonalúan az arckrémünkből kenjünk egy keveset, hiszen az nemcsak testesebb a kelleténél, de még irritálhatja is a szemet.

Egyáltalán nem felesleges luxus külön szemkörnyékápolót használni, hanem a tudatos arcápolás elengedhetetlen kelléke. A Ridikül kozmetikus szakértőjével, Buvár Krisztinával összegyűjtöttük, milyen megoldások vannak a különböző „szembeötlő” problémákra.

Ráncos szemkörnyék

Ráncok akkor keletkeznek, ha a szem körül felszíni vagy mélyrétegű vízhiány alakul ki.

„A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni, így már 20-23 éves korban érdemes külön hidratáló géleket használni erre a területre. Ennyi idősen is előfordulhat ugyanis, hogy az elégtelen folyadékfogyasztás, a rosszul megválasztott kozmetikumok, a túlzott napozás, szoláriumozás, dohányzás hatására nagyító alatt már felfedezhetőek a felszíni, vékonyka ráncok”  – hívja fel a figyelmünket Krisztina.

Ezek aztán 30 éves kor fölött és a későbbi évtizedekben tovább mélyülhetnek, és szabad szemmel is láthatóvá válhatnak. Ha az itt lévő bőrt összecsípjük, s az csak kis idő elteltével nyeri vissza eredeti alakját, akkor bizony mélyebb ráncokról és komolyabb dehidratáltságról beszélhetünk.

„Ilyenkor érdemes olyan szemkörnyékápolót választani, ami tartalmaz hyaluronsavat, kollagént és elasztint” – javasolja szakértőnk.

Táskás szem

Elsősorban az alsó szemhéj alatt kialakult, állandósult duzzanat a jellemző, de előfordul, hogy a felső szemhéjon is felszaporodik a zsírszövet. Ennek oka, hogy az évek múlásával a nyirokkeringés hatékonysága csökken, ami nyirokpangást, felhalmozódást idéz elő, így az arra hajlamosaknál a szem körül megjelennek a „táskák”.

Hogy mit tehetünk a tünetek enyhítése érdekében? Szakértőnk szerint „este kerüljük a sós ételeket. A reggeli szemödémát sűrű máz felkenésével lehet csökkenteni, utána jéggolyóval stimulálva a petyhüdt bőrt. Emellett jó hatásúak a keringést serkentő eljárások, például a szemmasszázs.”

Karikás szem

Általában reggel szoktunk azon keseregni, ha a tükörben sötét karikákat látunk a szemünk körül. Ennek oka egyrészt az arc alkati felepitese, másrészt a szem alatti bőr csökkent mikrocirkulációja miatt a vénás hajszálerekben a szén-dioxidban dús vér pangásnak indul, ami a vékony bőrön átlátszik, így jelennek meg a kékes-lilás karikak. Ilyenkor a buzgó korrektorozás helyett érdemes komolyabban foglalkozni a problémával.

„A szalonkezeléseknél ajánlott a célzott szemápolás, szemmasszázs, szemápoló pakolás, otthon pedig a mikrocirkulációt javító, a karikákat optikailag elfedő szemápoló kozmetikumok alkalmazása” – javasolja a kozmetikus. 

Hiperpigmentált szemkörnyék

Ha az alsó és a felső szemhéj bőre lényegesen sötétebb színű és petyhüdtebb, mint az arcbőr többi része, annak oka a keringésből kiszivárgó vértesteken kívül a bőr fokozott pigmentációja. Általában itt is jellemző az örökletes hajlam, egyes szakirodalmakban pedig veseműködési zavarra utaló jelként  is szerepel, aminek orvosi kontrollal utána kell járni.

„Az ilyen szemkörnyéknél fontos az alsó és a felső szemhéj állandó, hatékony hidratálása, mert ettől a sejtek teltebbek, feszesebbek lesznek. Nappalra mikroszemcsés, optikailag világosító szemápoló használatát javaslom. Ugyanakkor óva intek mindenkit a hagyományos korrektoroktól: ezek szárító, vízelvonó hatásúak, ráadásul beleülnek a ráncokba, amitől azok még jobban fognak látszani!” 

Érzékeny szem

Előfordulhat, hogy bár semmilyen elváltozás nem csúfítja az összképet, mégis sok bosszúságot okoz, hogy mindenféle sminkterméktől, lemosótól, krémtől könnyezni kezdünk, és bevörösödik a szemünk. Ha nem allergia vagy szemprobléma az oka, akkor kis odafigyeléssel javítható a helyzet.

A kozmetikus tanácsa: „A tünetek enyhítésére javaslom az olyan műkönny alkalmazását, amely nemcsak a vizes, de az olajos fázist is pótolja a szemben –  gyógyszertárakban szerezhető be. Emellett csak olyan kozmetikumokat használjunk erre a területre, amelyeket speciálisan a könny 7-es pH-jához állítottak be, és nem tartalmaznak irritáló hatású anyagokat.” 

Címkék: szépségápolás, szemkörnyék ápolás, táskás szem, karikás szem

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!