A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Karácsonykor történt...

Talán a bolygók együttállásának vagy az égiek aktivitásának tudható be, de vannak olyan napok az évben, amelyek kiemelt jelentőségűek az emberiség sorsának alakulásában. Ilyen időszak a karácsony is.

Margaret Thatcher
Fotó: Europress/Getty Images

A karácsony a fény ünnepe, hiszen a téli napforduló után a világ a sötétségből a világosság felé indul. Ennek egyik földi megjelenése Jézus születése, aki fényhozóként született a Földre, és sokan ezt az eseményt tartják az ünnep eredetének is. Ám létezik egy régebbre visszanyúló történet. Valamikor 3000 évvel ezelőtt a Római Birodalomban december 25-én egy szűztől fiú született, Mithrasz, akit bölcsessége, igazsága, csodatévő képessége miatt nagy mesternek tartottak, mintegy főistenként tiszteltek.

Ezen a napon született Isaac Newton is. Ő 1642-ben egy apró angol falucskában látta meg a napvilágot, koraszülöttként. Hányatott sorsú gyerek volt, ami miatt anyját okolta. Talán ezért is tartózkodott világéletében a nőktől, és soha nem is lett szerelmes. Mégis neki köszönhetjük a gravitáció felfedezését, amely ötletre a legenda szerint a fejére pottyanó alma vezette.

Szintén karácsonykor született, egész pontosan 1837. december 24-én Sissi is, teljes nevén Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia. Münchenben Miksa József bajor herceg és Mária Ludovika Vilma királyi hercegnő harmadik lányaként, egy foggal jött a napvilágra. A bajor néphagyomány emiatt rendkívüli szerencsét jósolt a lánynak, de amint azt a történelemből tudjuk, élete nem éppen így alakult. Sorsát tragédiák árnyékolták be: férje hűtlensége, közönye, az osztrák udvar szigora miatt szinte sohasem mosolygott.

Egy másik tragikus sorsú nőnek is karácsonykor kezdődött és ért véget is az élete. Domján Edit 1932. december 25-én született, és negyven évvel később, a születésnapja után egy nappal vetett véget az életének. A nagyszerű színésznő mélyről indult, szegény családba született, s felnőttként ugyan kárpótolta az élet mindenért, ám se nőként, se művészként nem hagyott magának időt a kiteljesedésre.

Nemcsak jeles születésnapok időpontja a karácsony, de híres házasságok is köttettek ilyentájt. Margaret Hilda Thatcher, vagy ahogyan többen ismerik, a Vaslady, amely nevet egy szovjet újságíró ragasztotta rá keményvonalas politikája miatt, e napon ment férjhez Denis Thatcherhez. Ahhoz a dúsgazdag elvált férfihoz, akivel egy politikai vacsorán találkozott először. 

Számos tudományágban is jeles napként tartják számon a karácsonyt. 178 éve a pesti utcákon megjelent a gázvilágítás, 1898. december 26-án pedig Marie Curie és férje, Pierre Curie felfedezték a rádiumot.

Címkék: marie curie, sissi, sir isaac newton, domján edit, karácsony, jézus születése, mithrasz, margaret thatcher

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!