A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Karácsony - széles vásznon

Az ünnepek remek alkalmat kínálnak arra, hogy bekuckózzunk a kanapéra, és filmeket nézzünk. Lehetőleg karácsonyiakat.

Fotó: UIP Dunafilm

Igazából szerelem
Mi egy igazi karácsonyi klasszikus fő ismérve? Elsősorban az, hogy akár többször is meg tudja nézni az ember! Richard Curtis filmje párhuzamos történeteket mutat be a párkapcsolatokról, drámával, romantikával, humorral fűszerezve. A történések a karácsonyt megelőző néhány napban zajlanak. Ez az angol romantikus vígjáték az évek során kultfilmmé nemesedett (ahogy listánk egyéb darabjai is), és szinte kihagyhatatlan kellékévé vált az ünnepi pihenésnek. A mozi csúcspontja kétségtelenül a Bill Nighy alakította öregedő rocksztáré, amint egy szál gitárban pengeti el A karácsony körülvesz című slágerét.

Karácsonyi ének
Amikor Charles Dickens regénye, a Karácsonyi ének 1843-ban megjelent, az angol író aligha tudta volna elképzelni, hogy műve bő száz évvel később mozifilm formájában fog újjászületni. 1951-es adaptációját a szakírók szinte kivétel nélkül előkapják, ha karácsonyi filmekről van szó. Miért teszik ezt? Dickens regénye Ebenezer Scrooge történetét meséli el, akit a történet elején zsémbes, fösvény és mogorva vénemberként ismerünk meg, de végül egy tanulságos utazás hatására együtt érző szamaritánussá válik. A jó mindenkiben ott van, nyissuk meg a szívünket – üzeni Dickens, mi pedig jól tesszük, ha hallgatunk rá!

Holiday
A jó karácsonyi film olyan, mint a jó bor – minden évvel egyre jobb lesz. Ilyen az igazi sztárparádéval operáló romantikus vígjáték is, amelynek főszerepében egy kaliforniai filmest és egy londoni újságírót láthatunk. A két hölgy szingli, és úgy döntenek, az Atlanti-óceánt átrepülve lakást cserélnek egy hétre. Az új otthonokkal új szerelem is érkezik az életükbe, karácsony van, amikor tudvalevőleg bármi megtörténhet – és a hollywoodi filmek íratlan szabálykönyve szerint meg is történik. Humor és romantika tökéletes arányú keveréke, remek alakításokkal, vagyis ideális másfél órás kikapcsolódás szenteste környékén.

Reszkessetek, betörők!
Az 1990-es kultfilmet aligha kell bemutatni, hozzátartozik a karácsonyhoz, akár a szaloncukor. Kevin MacAllistert a nagy téli vakáció előtt otthon felejtik a szülei, és kénytelen egyedül átvészelni a karácsonyt, méghozzá úgy, hogy két tökkelütött betörő készül kirámolni az otthonát. Ahogy mondani szokás: a többi történelem! A film átütő sikeréről mindent elmond, hogy 2011-ig, azaz 21 éven át ez volt minden idők legtöbb bevételt hozó vígjátéka.

Az élet csodaszép
A szakirodalom szerint Frank Capra rendezése minden idők első igazi karácsonyi filmje, ez az a film, amihez az összes többi karácsonyi mozit mérik. 1946-ban, a bemutatása évében nem számított nagy sikernek, de idővel igazi kultfilmmé vált, és a népszerűsége miatt digitálisan felújították, sőt, az eredetileg fekete-fehér filmet ki is színezték. A történet főszereplője, a James Stewart által alakított George Bailey a folyóba készül vetni magát – éppen karácsony este. Szerencséjére egy angyal megakadályozza ebben, és megmutatja, milyen lenne a családja élete nélküle. Tökéletes karácsonyi példázat a szeretet erejéről, ami az 1946 óta eltelt hatvankilenc évben mit sem veszített bájából és erejéből.

Abigél
A magyar filmgyártásnak valami furcsa oknál fogva nincs meghatározó karácsonyi filmje. Az Abigél valahogy mégis annak mondható, és nem feltétlenül a története miatt, sokkal inkább azért, mert a Szabó Magda regényéből készült klasszikust december végén szinte mindig műsorára tűzte a magyar televízió. A Szerencsi Éva által alakított Vitay Georgina a második világháború idején egy szigorú vidéki internátusba kerül, ahol el kell nyernie társai bizalmát, meg kell küzdenie a tekintélyelvű igazgatóval, közben megismeri a titokzatos háborúellenes agitátort, Abigélt is. Megható és szívet melengető mese, ami nagyon közel áll hozzánk.

Tapló télapó
Minden idők legborzalmasabb filmes télapóját Billy Bob Thornton alakította. A szintén borzalmas cím ne ijesszen el senkit! Willie egy plázában dolgozik hivatásos télapóként, részeges és kiábrándult, és egyetlen célja, hogy zárás után kifoszthassa az áruház széfjét. Fergeteges vígjátékról van szó, amely úgy gerjeszti a karácsonyi hangulatot, ahogy nem is számítanánk rá.

Télapu
A Tapló télapó távoli rokona a Télapu főszereplője, Scott, aki egy baleset folytán kénytelen magára ölteni az igazi télapó szerepét. Az eredetivel szemben ő utálja a munkáját, ki nem állhatja a szarvasokat, és elege van az ajándékok szétosztásából. A Tim Allen főszereplésével készített komédia telitalálat lett, nem csoda, hogy két folytatás is készült belőle.

Címkék: karácsonyi ének, abigél, holiday, igazából szerelem, karácsonyi filmek, reszkessetek betörők, az élet csodaszép, télapu, tapló télapó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!