A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Jaj, ez már a klimax?

Joggal félünk a változó kor beköszönésétől? Tényleg olyan kellemetlen tünetekkel jár? Valóban nőiségünk végét jelenti? És egyáltalán mikor kell rá számítanunk?

Fotó: Shutterstock.com

A kérdésekre nem lehet mindenkire érvényes válaszokat adni. A nők egyharmada ugyanis minden panasz nélkül vészeli át a klimaxot, második csoportjuk kisebb-nagyobb gondokkal, például alvászavarral küszködik.

A harmadik harmad komoly tünetekkel járó betegségként éli meg a változás korát. Mit tehetnek ők? Hogyan szüntethetik meg a panaszokat? Vannak-e, és ha igen, milyen veszélyei vannak a hormontartalmú készítményeknek? Megpróbáljuk körüljárni.

Mikor kezdődik?

A menopauza kezdetét nem lehet konkrét időponthoz kötni, ez inkább egy átmenet, amely lassan kezdődik, általában a 40–50. életévek között. A menstruációs vérzés előbb szabálytalanná válik, legtöbbször az addig 28

Kultúránként más és más
A különböző kultúrákban más és más a változó korú nők társadalmi helyzete, ezért a tüneteket is másképp élik meg.
- Indiában a változás korán túlesett nők nagyobb tiszteletnek örvendenek.
- Japánban a nők többsége elfojtja testi és lelki szenvedéseit, az ottani kultúra ugyanis az önuralmat nagyra értékeli.
- Mexikóban a nők nem fordulnak orvoshoz, nem tartják tragédiának a változás korát.
- Az indián asszonyok csak a változó kor után élhetnek sámánisztikus és gyógyító erőikkel.
napos ciklus lerövidül, a vérzéses időszakok száma megnő, kiszámíthatatlanná válik.

A folyamat során a petefészek működése fokozatosan áll le. Menopauzáról akkor beszélünk, ha a vérzés 12 hónapja egyáltalán nem jelentkezik.

A klasszikus kezdeti tünetek közé tartozik a hőhullám, izzadás, kipirulás, ingerlékenység, depressziós hangulat, alvászavar.

Középidős tüneteknek nevezik a vizelettartási problémákat, a szexuális élet zavarait. A késői tünetekhez sorolják az orvosok a csontritkulást, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket.

Van olyan, hogy korai klimax?

Dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos szerint előfordulhat, hogy már a 30-as évek közepe felé klimaxos tünetek jönnek létre. Sokan már ekkor szenvednek a jellegzetes hőhullámok, hangulatingadozás, alvászavarok, kimerültség, heves szívdobogás miatt.

Ezekért a tünetekért nem a gyakorlatilag mérhetetlenül minimális hormonális eltérések felelősek, hanem sokkal inkább a pszichés állapot. Az extrém sok stressz, a folytonos lelki megterhelés és a nagyobb konfliktusok. Ugyanis a hőháztartásban is fontos szerepet betöltő petefészekhormon a progeszteron termelődését blokkolja.

Ennek következményeként alakulnak ki a hőhullámok. Ha ezek a klimaxra emlékeztető jelenségek idő előtt megjelennek, a nők többsége pánikba esik, és komoly bajt feltételez a háttérben. A pánik tovább rontja a hormonok harmonikus egyensúlyát, és ettől még nagyobb eltolódások alakulnak ki.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 1. számának 52. oldalán!)

Címkék: fejfájás, japán, korai menopauza, alvászavar, india, szédülés, mexikó, izzadás, klimax, csontritkulás, szív- és érrendszer, hormontartalmú készítmények, barátcserje, ligetszépe olaj, hangulatingadozás, hőhullámok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!