A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Jaj, ez már a klimax?

Joggal félünk a változó kor beköszönésétől? Tényleg olyan kellemetlen tünetekkel jár? Valóban nőiségünk végét jelenti? És egyáltalán mikor kell rá számítanunk?

Fotó: Shutterstock.com

A kérdésekre nem lehet mindenkire érvényes válaszokat adni. A nők egyharmada ugyanis minden panasz nélkül vészeli át a klimaxot, második csoportjuk kisebb-nagyobb gondokkal, például alvászavarral küszködik.

A harmadik harmad komoly tünetekkel járó betegségként éli meg a változás korát. Mit tehetnek ők? Hogyan szüntethetik meg a panaszokat? Vannak-e, és ha igen, milyen veszélyei vannak a hormontartalmú készítményeknek? Megpróbáljuk körüljárni.

Mikor kezdődik?

A menopauza kezdetét nem lehet konkrét időponthoz kötni, ez inkább egy átmenet, amely lassan kezdődik, általában a 40–50. életévek között. A menstruációs vérzés előbb szabálytalanná válik, legtöbbször az addig 28

Kultúránként más és más
A különböző kultúrákban más és más a változó korú nők társadalmi helyzete, ezért a tüneteket is másképp élik meg.
- Indiában a változás korán túlesett nők nagyobb tiszteletnek örvendenek.
- Japánban a nők többsége elfojtja testi és lelki szenvedéseit, az ottani kultúra ugyanis az önuralmat nagyra értékeli.
- Mexikóban a nők nem fordulnak orvoshoz, nem tartják tragédiának a változás korát.
- Az indián asszonyok csak a változó kor után élhetnek sámánisztikus és gyógyító erőikkel.
napos ciklus lerövidül, a vérzéses időszakok száma megnő, kiszámíthatatlanná válik.

A folyamat során a petefészek működése fokozatosan áll le. Menopauzáról akkor beszélünk, ha a vérzés 12 hónapja egyáltalán nem jelentkezik.

A klasszikus kezdeti tünetek közé tartozik a hőhullám, izzadás, kipirulás, ingerlékenység, depressziós hangulat, alvászavar.

Középidős tüneteknek nevezik a vizelettartási problémákat, a szexuális élet zavarait. A késői tünetekhez sorolják az orvosok a csontritkulást, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket.

Van olyan, hogy korai klimax?

Dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos szerint előfordulhat, hogy már a 30-as évek közepe felé klimaxos tünetek jönnek létre. Sokan már ekkor szenvednek a jellegzetes hőhullámok, hangulatingadozás, alvászavarok, kimerültség, heves szívdobogás miatt.

Ezekért a tünetekért nem a gyakorlatilag mérhetetlenül minimális hormonális eltérések felelősek, hanem sokkal inkább a pszichés állapot. Az extrém sok stressz, a folytonos lelki megterhelés és a nagyobb konfliktusok. Ugyanis a hőháztartásban is fontos szerepet betöltő petefészekhormon a progeszteron termelődését blokkolja.

Ennek következményeként alakulnak ki a hőhullámok. Ha ezek a klimaxra emlékeztető jelenségek idő előtt megjelennek, a nők többsége pánikba esik, és komoly bajt feltételez a háttérben. A pánik tovább rontja a hormonok harmonikus egyensúlyát, és ettől még nagyobb eltolódások alakulnak ki.

Végül a menzesz is teljesen elmaradhat, és ezzel az ördögi kör bezárult, teljes a krízis. Tehát nem is a korábban kezdődő - többnyire tünetmentes korai klimax a fő probléma, hanem a tartós stressz, a szorongás és az aggályoskodás. A menstruációs ciklus elmaradása után nem könnyű, de nem is teljesen lehetetlen a helyzet rendezése és a fogamzóképesség helyreállítása.

Kinek van szüksége hormonpótlásra?

A hormonpótló kezelés annak javasolt, akinek nehezen viselhető panaszokat okoz a klimax, vagy aki a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a csontritkulás szempontjából veszélyeztetett.

Ha valakinek közvetlen rokonságában előfordul ilyen betegség, vagy neki magának magas a vérzsírszintje (koleszterin, triglicerid), illetve ha kezdődő csontritkulása van, akkor érdemes megfontolnia a hormonpótló kezelés lehetőségét.

Ma már többféle gyógyszer és gyógyszerforma között lehet választani, injekció, tabletta, tapasz és krém egyaránt rendelkezésre áll, így a nőgyógyász segítségével mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb kezelést.

De tudni kell, hogy vannak az orvosok között is sokan, akik ellenzik a hormonpótlást, mert azt vallják, hogy mesterséges módon beleavatkozik egy spontán biológiai folyamatba, és ezzel egy olyan állapotot igyekszik fenntartani, amely természetellenes.

Ráadásul az eljárás nem is teljesen veszélytelen, hiszen elhízást, fejfájást, hányingert, magas vérnyomást, trombózist és a májfunkciók romlását idézheti elő. Ezenkívül a mesterséges hormonkészítményeket szedőknél nagyobb a méhnyakrák és az emlőrák kialakulási esélye is.

Mások mindezt vitatják. Sajnos tehát ebben a kérdésben nem jutottak közös nevezőre az orvosok. Minden nőnek magának kell eldöntenie, hogy kire hallgat, mely tudományos vizsgálatoknak hisz.

Természetes megoldások

A csontritkulás megelőzésére elengedhetetlen a rendszeres mozgás (gyaloglás, kocogás vagy torna), mert ez fokozza a csontok anyagcseréjét. Táplálkozásunkba érdemes bevezetni a teljes értékű élelmiszereket (barna rizs, barna liszt, barna kenyér), ugyanakkor el kell hagyni azokat a tápanyagokat, amelyek "lopják" szervezetünkből a csontok számára oly fontos kalciumot.

Ilyen egyebek között a cukor, a kávé, az alkohol, a konyhasó, a sok foszforsavat tartalmazó üdítőitalok, mint például a kóla, a vörös húsok, a cigaretta. Enyhébb tünetek esetén segíthet a természetgyógyászat. Néhány szert biztosan érdemes kipróbálni.

A barátcserje például alkoholos kivonatként, teaként és homeopátiás szerként is enyhítheti a klimaxos tüneteket. A barátcserje ugyanis a sárgatest hormonhoz hasonló hatást fejt ki, ezért ugyanakkor ellenjavallt azok számára, akik progeszterontartalmú gyógyszert szednek. Nagyon erős vérzés esetén jótékony hatású a libapimpó.

A Cimicifuga racemosa nevű növény enyhítheti a klimaxos fejfájásokat, a szédüléses, izzadásos, izomfájásos panaszok megszüntetésében, a rendszertelenné váló vérzések szabályozásában vannak kedvező tapasztalatok.

Jól ismert a Capsella bursa-pastoris (pásztortáska), amely erős teaként igen hatékony a klimax kezdetét jelző elhúzódó, rendkívül erős vérzésekben.

A hüvelynyálkahártya szárazságának enyhítésére, a hőhullámok csökkentésére, a hangulatváltozások kordában tartására jó hatású a ligetszépe olaj, illetve az E-vitamin, amelyből panaszok esetén akár 400–1200 milligrammot is lehet naponta szedni.

Címkék: fejfájás, japán, korai menopauza, alvászavar, india, szédülés, mexikó, izzadás, klimax, csontritkulás, szív- és érrendszer, hormontartalmú készítmények, barátcserje, ligetszépe olaj, hangulatingadozás, hőhullámok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!