A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ismeretlen ismerősök

Általában ragaszkodunk a szokásainkhoz, fokozottan igaz ez az evésre és a főzésre. Mi most mégis teszünk egy kísérletet, hogy rábeszéljük önöket olyan zöldségek kipróbálására is, melyeket eddig ritkán, vagy egyáltalán nem használtak.

Fotó: Thinkstock

Édeskömény
Kimondottan szép zöldség a halványzöld gumójával, melynek tetejét kaporszerű korona díszíti. Íze kissé ánizsos, amit nyersen fogyasztva kevéssé érezni, ám megfőzve ez az íz karakteresen jelentkezik. A zellerfélék családjába tartozik, kifejezetten a gumójáért termesztik, mert termése nem túl ízletes. Az egyik legkellemesebb alapanyag, vékonyra szeletelve isteni alkotóeleme bármely salátának.
 
Almás édeskömény-saláta
Hozzávalók: 2 édesköménygumó, 2 db szárzeller, 1 db zöldalma, ½ citrom leve, extra szűz olívaolaj, só, bors

Elkészítés: Éles késsel szeleteljük fel nagyon vékonyra az édesköményt, majd tegyük egy nagy salátástálba. A zellerről húzzuk le a szálkás héjat, vágjuk azt is vékony szeletekre, tegyünk ugyanígy az almával. Keverjük össze a hozzávalókat, öntsük le a citromlével, adjunk hozzá ízlés szerint olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és keverjük át alaposan a salátát. Hűtőszekrényben érleljük néhány órán át.

Paszternák
Személyes kedvencem, amelyből a szezonjában nem győzök eleget vásárolni. Leggyakrabban krémlevest szoktam készíteni belőle, de köretnek sem utolsó, mint az alábbi recept is bizonyítja. A paszternákot előszeretettel keverik össze a fehérrépával, pedig sem a megjelenésük, sem az ízük nem egyforma.

A paszternák íze – ha lehet ilyet mondani – parfümösebb, intenzívebb a répáénál, szárrésze pedig nem domború, hanem beeső, inkább homorú. Nézzük, hogyan készíthetünk belőle köretet! Ha adunk mellé valamilyen mártást vagy salátát, akár könnyű vacsorának is megfelel.

Hozzávalók: 45 dkg burgonyapüré (előző napi maradék is lehet), 1 közepes nagyságú póréhagyma, 3 dkg liszt, 1 közepes paszternák lereszelve, 2 evőkanál étolaj

Elkészítés: Tegyük a burgonyapürét egy tálba, adjuk hozzá a megtisztított, vékonyra szeletelt póréhagymát, a reszelt paszternákot és a lisztet. Keverjük össze alaposan az anyagokat, majd formáljunk a masszából tenyérnyi méretű pogácsákat.

A felmelegített olajban süssük a pogácsákat mindkét oldalukon 4-5 percig, míg aranybarnák nem lesznek. Konyhai törlőpapíron itassuk le róluk a felesleges olajat.

Brokkoli

Harmadikként ejtsünk szót a brokkoliról, amit véleményem szerint szintén nem használunk elég sokrétűen. Pedig nagyon egészséges zöldség, pillanatok alatt elkészül, és változatos ételeket varázsolhatunk belőle. Készíthetjük rakottasként, főhet belőle leves, köretként is remekül helytáll, sőt, zöldséges-húsos pitékbe is bátran tehetjük. Legegyszerűbb talán egy melengető krémlevest készíteni belőle, ismerkedésnek remek lesz.

Sajtos brokkolikrémleves
Hozzávalók: 1 evőkanál vaj, 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva (ha hozzájutunk, legyen salotta hagyma), 2 db sárgarépa lereszelve, 60 dkg brokkoli, ½ liter csirkealaplé vagy húsleves, egy csipet szárított kakukkfű, 1 mokkáskanál fokhagyma-granulátum, só, bors, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt cheddar sajt, 5 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés: A felmelegített vajon pároljuk a hagymát és a reszelt sárgarépát 3-4 percig. Adjuk hozzá a brokkolit, öntsük fel a húslevessel, majd fűszerezzük a levest. Forraljuk fel, a brokkoli nagyjából 8-10 perc alatt megpuhul. Készítsünk a lisztből és a tejfölből habarást.

A kész levesalapot turmixoljuk le, adjuk hozzá a habarást – így biztosan nem lesz csomós a levesünk –, azzal is pörgessünk rajta párat, majd tegyük vissza a levest a tűzre, rottyantsunk rajta egyet. Víz hozzáadásával állítsuk be a levesünk sűrűségét olyanra, amilyet szeretünk. Ha kell, sózzunk utána. Keverjük bele a reszelt sajtokat, és máris tálalhatjuk.

 

Címkék: brokkoli, paszternák, édeskömény, sajtos brokkolikrémleves, almás édeskömény saláta

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!