A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Indul a tavaszi salátaszezon

Salátákat nem csak nyáron lehet készíteni, hanem minden évszakban. Tavasszal a hónapos retek, a spárga, a zsenge spenót adhatja az alapot. Ráadásul mindezek a lehető legegészségesebb alapanyagok. A spárga pedig azért is különlegesség, mert csak rövid ideig terem.

Fotó: Shutterstock.com

Bár lefagyasztják vagy elteszik üvegbe, de az már nem olyan… Frissen az igazi, érdemes kihasználni a szezont. A spenótot pedig nem csupán főzeléknek érdemes elkészíteni, mert nyersen sokkal finomabb és salátákba keverve remek kiegészítő.

Salátát készíteni nem bonyolult művészet, bár sokan tartanak tőle. Érdemes megjegyezni a vinegret alap összetevőit és arányait, utána pedig egészen jól lehet variálni benne az összetevőket az ízük szerint. Például a balzsamecet helyett használhatunk citromlevet, almaecetet, fehérborecetet vagy akár narancslevet. A méz helyett tehetünk bele agávészirupot, vagy akár nyírfacukrot is. Az olívaolajat is lecserélhetjük repceolajra, vagy finomítatlan napraforgóolajra is. Akármelyiket is kombináljuk egymással, mindenképpen finom és változatos ízű öntetet kapunk.  

Íme négy igazi tavaszisaláta-recept, amelyet akár vacsorára is elkészíthetsz.

Spárgasaláta hónapos retekkel

Hozzávalók: 1 csomag zöld spárga, 4 db közepes nagyságú hónapos retek, 1 közepes lila hagyma, 15 dkg feta sajt, 1 csomag ropogós zöldsaláta-keverék, 1 bio citrom és a héja, 1 marék törökmogyoró, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál mustár, 2 marék zöldborsó, 1 evőkanál méz, csipet só és bors, 6 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A spárga fás, alsó szárát vágjuk le. Egy lábosba tegyünk vizet, és forraljuk fel. Tegyük bele a fél citrom levét és a cukrot, majd a spárgát, és 10-15 perc alatt pároljuk puhára a zöldborsóval együtt.

A dresszingez az olívaolajat öntsük egy tálkába, és keverjük hozzá a másik fél citrom levét, a lereszelt héját, a mustárt, mézet, csipet sót és borsot.

A mogyorót egy száraz, forró serpenyőben pirítsuk meg.

Tegyük a salátát egy nagy és mély tányérba. Halmozzuk rá a felkarikázott hónapos retket. Szórjuk rá a zöldborsót, majd halmozzuk rá a spárgát. Szórjuk meg pár szelet lila hagymával (de ha később társaságba mész, akkor ezt ki is hagyhatod).

Öntsük nyakon a dresszinggel. Szórjuk meg a törökmogyoróval és a feta sajttal.

Meleg saláta csicseriborsóval, gombával

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 25 dkg gomba, 1 csicseriborsó-konzerv, 2-3 nagy marék friss spenót, 4 evőkanál olívaolaj, 1 nagy gerezd fokhagyma, fél teáskanál só, fél teáskanál kakukkfű, 1-2 csipet őrült fekete bors

Elkészítése: A felszeletelt gombát dobjuk rá a felmelegített olívaolajra. Sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg kakukkfűvel is. Amikor a gombák széle már megpirult, nyomjuk rá a fokhagymát, és vegyük le a tűzhelyről.

Tegyük egy tálba a gombát. Szűrjük le a csicseriborsó-konzervet. (A levét tedd el, remek vegán ’habot’ lehet verni belőle sütikbe.) Szórd a gombához a csicseriborsót. Ezután keverd bele a spenótot, keverd össze, és már tálalhatod is.

Almás-spenótos saláta

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 1 fej jégsaláta, 1 csomag bébispenót, 2 piros, édes alma, két marék dió, 10 dkg feta sajt, 1 gránátalma, 2 evőkanál balzsamcet vagy almaecet, 2 teáskanál mustár, 1 evőkanál méz, csipet só, 6 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A salátát felvágjuk, és egy salátástálba tesszük. Hozzákeverjük a bébispenótot. A diót száraz, forró serpenyőben addig pirítsuk, amíg elkezd illatozni. (Csak pár perc. Akkor már jó, ha egy pici színt kap.)

A balzsamecetet vagy almaecetet öntsük egy tálkába.Keverjük bele a mustárt, mézet, csipet sót. Keverjük hozzá az olívaolajat. Az almákat vágjuk hajszálvékony szeletekre, és tegyük rá a salátára. Szórjuk meg a pirított dióval, és öntsük le az öntettel.

Ha szeretnéd egy kicsit ’kiszínezni’, akkor szórd meg a salátát egy maréknyi gránátalmamaggal és feta sajttal.

Narancsos csirkesaláta

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 2 csirkemell, 1 csomag salátakeverék (legyen benne fodros saláta és jégsaláta), 2 édes narancs, 1 fej karalábé, koktélparadicsom (elhagyható), 1 gerezd fokhagyma, 4-5 evőkanál olívaolaj, só, bors ízlés szerint.

Elkészítése: Az apróra felkockázott csirkemellet dobjuk rá egy serpenyőben felhevített olívaolajra. Magas hőfokon addig sütjük így, amíg majdnem fehér lesz a kockák teteje is. Ekkor megfordítjuk, és még 2 percig sütjük és fűszerezzük. 

A salátát tálra rendezzük. Rádobjuk a már langyos csirkemelldarabkákat. Hosszúkásra vágjuk a megtisztított karalábé negyedét, és rászórjuk a salátára. Elrendezzük a salátán a megtisztított és cikkekre szedett narancsot. Végül meglocsoljuk az egészet a csirke sütőolajával. 

Címkék: tavaszi saláták, almás-spenótos saláta, spárga saláta hónapos retekkel, narancsos csirke saláta, meleg saláta csicseriborsóval, gombával

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!