A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Immunerősítő kisokos

Mi tagadás, elég rossz évünk volt. A járvány, a háború, az energiaválság, az infláció s ezek következményei nagyon sok stresszel, szorongással, bizonytalansággal jártak. Járnak. Az, hogy kinek mennyire sikerül komoly betegség nélkül átvészelni ezeket a nehéz időket, azon is múlik, hogy milyen erős az immunrendszere.

Fotó: Shutterstock.com

Ezt tudjuk. De tudjuk-e vajon, hogy mit tehetünk mi magunk azért, hogy ezt a fontos rendszerét a szervezetünknek megvédjük?

Reggel szelén este cink

Fontos tudnunk, hogy a stressz megnövelheti vitamin- és nyomelemszükségletünket. Dr. Mangó Gabriella orvos, természetgyógyász írja közösségi oldalán, hogy a szervezetnek tél közeledtével milyen vitaminokra és nyomelemekre van szüksége.

A szerves szelénből 75-100, maximum 200 microgrammra. Ha reggel vesszük be, akkor segítünk szívünknek a keringésre, májunknak a méregtelenítésre, hormonrendszerünknek pedig a pajzsmirigyre gyakorolt hatását fokozni. Cinkből 15-25 mg-ot érdemes szedni, de mivel ellazító hatása is van, ezért jobb este szedni. Bármelyikkel szedhető együtt a D- és a C-vitamin, sőt, ezek még fokozhatják is a szerves szelén, cink felszívódását.

A vitaminokból ajánlott napi adag körül viták vannak. A C-vitamin legelfogadottabb napi dózisa 1000 mg. A D-vitamin ajánlott adagja 3000 NE. Ha valaki belázasodik, akkor a megfelelő folyadékbevitel mellett a C-vitamint pár napig nyugodtan felemelhetjük 6000 mg-ra. A szelént, cinket duplázhatjuk. A D-vitamint viszont nem érdemes emelni.

Fontos tudni még, hogy ha valaki kalciumot szed, azt minden egyéb beszedett nyomelemtől külön időpontban vegye be, mert a kalcium egy ’tolakodó’ elem, és félrelök mindent, amikor felszívódik. Kivétel ez alól a szabály alól a D-vitamin. Ha a kalciumot D-vitaminnal szedjük be, akkor az a csontokba, fogakba épül be, ha önmagában, akkor tovább marad a vérkeringésben, és a célszervei a szív, vázizomzat, simaizmok lesznek.

A doktornő szerint azt is jó tudni, hogy a különböző vitaminokat és ásványi anyagokat jobb külön szedni, ugyanis egyszerre bevéve egymás hatását módosítják. Ha tavaszig szeretnénk magunkat karbantartani, akkor a következőket javasolja. Ha komplex készítményt szeretnénk szedni, mindig valamilyen természetes anyaggal együtt, dióval, naranccsal, paradicsommal, paprikával vegyük be, mert így jobb lesz a felszívódása, és nagy része nem ürül ki a vesét terhelve a vizelettel.

Kerüld a stresszt

Fotó: Shutterstock.com

Ma már jól ismeri az orvostudomány a tartós stressz immunrendszert romboló hatását. Gyász, tartós munkanélküliség, mérgező párkapcsolat, anyagi kilátástalanság esetén, feszültségekkel teli időszakokban könnyebben megbetegszünk. Előfordulhat, hogy belázasodunk, de sajnos komolyabb betegségek is ledönthetnek a lábunkról.

Ez a jelenség nagyon sok vizsgálat, kutatás tárgya volt. Amerikai klinikákon vizsgálták gyászoló özvegyek immunrendszerének működését. Az özvegyek immunsejtjeinek száma jelentősen alacsonyabbnak bizonyult a kontrollcsoporténál. Egyetemisták körében vizsgaidőszakban kimutathatóan gyakoribbak a megfázásos tünetek.

A bélben megjelenő olyan gyulladásos elváltozások mint a vastagbélgyulladás, de a hirtelen kiugró magas vérnyomás, az asztma, sőt, bizonyos bőr- és szembetegségek és az ízületi gyulladások hátterében az esetek többségében a krónikus stressz szindróma áll. Azt tehát már tudjuk, hogy így van.

Azt azonban, hogy miért, csak egy néhány évtizedes tudományág a pszicho-neuró-immunológia fejtette meg. Kiderült, hogy a lelki folyamatok az idegrendszer által előállított anyagokon – a neuro-transzmittereken – keresztül tudják befolyásolni az immunrendszer működését. Ugyanis a lelki, az idegi és hormonális rendszer, valamint az immunrendszer közös biokémiai jeleket használ.

Vigyázz a bélflórádra!

Fotó: Shutterstock.com

Szervezetünkben, pontosabban emésztőrendszerünkben mikroorganizmusok ezrei találhatók. Ezt a területet bélflórának hívjuk. A mikroorganizmusoknak kulcsszerepük van az emésztésünkben, és immunrendszerünk egészséges működésében.

Bélflóránk összetétele nem egyforma, mindenkinek más, csak rá jellemző, éppen úgy, mint az ujjlenyomatunk. Baktériumtörzseink egyensúlya könnyen felborulhat, túl sok, vagy hirtelen elfogyasztott élelmiszer, betegségek, környezeti változások és sok minden egyéb miatt. Ez azért nagy baj, mert bélflóránk fontos szerepet játszik immunrendszerünk működésében is.

Szervezetünk védekező sejtjei állandó kölcsönhatásban vannak ezekkel a baktériumokkal, segítik a megfelelő immunválasz kialakítását. Hogyha tehát az egyensúly felborul, az nemcsak az emésztőrendszerünkben, de bárhol a testünkben okoz problémát.

Könnyebben kapunk el minden fertőzést, nehezebben tudunk kikeveredni még egy közönséges náthából is. Gyakran fáradtnak, rosszkedvűnek érezzük magunkat, ingerlékennyé válunk. Ha szeretnénk fenntartani vagy visszaállítani bélflóránk egyensúlyát, ma már a patikákban rengeteg probiotikum kapható. De a savanyú káposzta és a kovászos uborka hasonló hatást fejt ki. Miként a rendszeres testmozgás és a gyümölcsben, zöldségekben gazdag táplálkozás is elősegíti az egészséges bélflóra megtartását.

Címkék: belflora, cink, szelén pszicho-nero-immunológia, immunrendszer,, a stressz betegítő tényező, vitaminok hatása

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!