A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Így védekezhetünk nyári nyavalyáink ellen

Furcsa nyár ez az idei. A koronavírus-járvány miatt sok embernek kényszerszabadságra kellett menni. Vagy a munkahelye döntött így. Vagy azért kellett otthon maradnia, mert a gyerekeit nem tudta hova tenni. Szóval bár az idei nyaralás bizonyára rövidebb, ha van egyáltalán, nagyon fontos, hogy jól sikerüljön.

Fotó: Shutterstock.com

Vigyázzunk arra, hogy ne rontsa el ezt a kevés kis nyaralást valamiféle nyavalya. Persze a nyavalyáknak vannak fokozatai. Az első fokozat, hogy éppen megjött. A második, a folyton pisilnem kell. A harmadik: már csíp is, a negyedik napszúrásom van. Még egy ócskább fokozat létezik: a szalmonella. Nézzük sorjában, hátha kivédhetők.

Fertőzések

Nyáron a vizes fürdőruha miatt a nők tipikus betegsége a felfázás, amely eleinte csupán gyakori pisilési ingert okoz. Ez a kellemetlenség azonban képes eldurvulni, és akkor jobb nem részletezni. Az alsó húgyúti fertőzések azért a nőket támadják meg, mert az anatómiailag rövidebb húgycső miatt úgynevezett felszálló fertőzésekre jóval hajlamosabbak, mint a férfiak.

A fertőzések zöméért az Escherichia coli baktérium tehető felelőssé, de a tüneteket egyéb baktériumok és vírusok is kiválthatják. Alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger, fájdalmas, csípő vizeletürítés, nyákos, véres vizelet kíséri a megbetegedést. A bőséges folyadékbevitel, illetve szükség esetén antibiotikumok szedése mellett pár nap alatt jelentősen csökkenek a kellemetlen panaszok.

Az enyhébb alsó húgyúti fertőzések kivédésére létezik természetes segítség, bőséges folyadékbevitel mellett a vörös áfonya és amerikai rokona, a tőzegáfonya jelentheti. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az áfonyában található egy olyan vegyület, mely képes meggátolni az Escherichia coli baktérium megtapadását és szaporodását a húgyúti nyálkahártyán.

Különösen strandokon, a nem természetes tisztulású vizekben vagy kitéve gombás fertőzéseknek is. Legtöbbször két gombafajta: a Candida albicans és a Toluropsis glabrata megtelepedése gyakori. Ezek a kórokozók égető, viszkető érzést okoznak. Szaporodásukat elősegítik a műszálas fehérneműk, a nedves fürdőruhák. Ezért jobb a testtel érintkező felületeken a pamut alsónemű. A gombás fertőzések kezelése az orvos dolga.

Fotó: Shutterstock.com

A nap, meg ami vele jár.

Kevés olyan nő létezik, aki nem szeret napozni. Ha csak néhány napnyi nyaralás jut, nehéz az embernek, különösen, ha nőnemű, hogy az árnyékba húzódjon. Fiatalkoromban órákig napoztam gumimatracon ringatózva a Velencei-tó vagy a Balaton vizén. Mert annyira jó volt semmit sem csinálni, csak álmodozni arról, hogy milyen szép barna leszek, milyen jól áll majd a türkiz trikómhoz és a szőke hajamhoz ez a barna bőr.

Hát nem csak a fiatalság a múlté, de bizony a napozás öröme sem a régi. (Tükröm rovatnkban épp erről írunk – a szerk.) Sőt! Lassan már egyáltalán nem is merünk napozni. Pedig a helyesen adagolt napfény gyógyító erejű. Fokozza a szerotonin, a boldogsághormon termelődését, ezáltal javítja a hangulatot.

Növeli a szexuális érdeklődést, serkenti a vérkeringést, gyorsítja az anyagcserét, javítja a koncentrációs készséget. Aktivizálja a bőrben lévő D-vitamint, gyógyítja az ekcémát, bizonyos allergiákat. Csökkenti az éhséget, a falási rohamokat, és erősíti az immunrendszert

A túlzásba vitt napozás azonban megbetegít. A túl erős sugárzás megterheli a szervezet védelmi rendszerét. Fokozza a melanin pigment termelődését, a szaruréteg megvastagszik. A bőr ráncossá válik és elvékonyodik, no meg leégünk. Védekezés: 11 és 15 óra között csak árnyékban tartózkodjunk, a bőrünknek megfelelő napvédő szereket használjunk.

Napszúrás

Azért persze fiatalkoromban is előfordult, hogy addig ringatóztam a gumimatracon, amíg az annyira várt esti bulit tönkretettem. Mire lement a nap, égett a bőröm, fájt a fejem, és a hányinger miatt csak feküdni mertem a hűvös szobában. Napszúrást kaptam.

A napszúrásnak nevezett rosszullétet a túlzásba vitt napozás okozza. Ennek hatására kialakul az agyhártyák úgynevezett steril gyulladása. Ez szerencsére az esetek többségében enyhe fokú duzzadással, vizenyővel jár. A duzzadt agyhártyák nyomják az agy különböző területeit, aminek következtében kialakulnak a jellegzetes tünetek: szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, súlyosabb esetben ájulás.

Mivel a napszúrás gyakran fokozott izzadással jár együtt, mindenképpen gondolni kell a folyadék- és sóvesztés lehetőségére is. Fontos, hogy ha ilyesmit érzel, sok folyadékot igyál, elsötétített szobában feküdj, és a gyereknek, párodnak írd elő, hogy rendszeresen cserélje a hideg vizes borogatást a homlokodon. Ha másnapra, harmadnapra sem nem javul az állapotod, orvoshoz kell fordulni.

Fotó: Shutterstock.com

Kiszáradás

Azok, akiknek gyakran fáj a fejük, a nyár nem a legkedvesebb évszakuk. S a fejfájósok rendszerint a nők. A pasiknak valamiért ritkán fáj a fejük. A nyári nagy melegben ráadásul gyakoribbak a fejfájások, különösen idősebb korban, és akkor is, ha sokat sportolunk. Strandröplabdázunk a homokban, futunk a parton, ahol a nap a fejünkre tűz.

Sportolás közben mindig, de nyáron fokozottan fontos a folyadék megfelelő pótlása. Nem tudni, miért, de tény, hogy szinte minden ember kevesebbet iszik nyáron, mint amennyire szüksége van. Pedig a folyadékhiány nagyon veszélyes. A túlzott meleg ellen a szervezet izzadással védekezik.

Ha az így elvesztett folyadékot nem pótoljuk, fellép a kiszáradás veszélye. Ilyenkor a test vízleadása nagyobb, mint a vízfelvétele, és a szervezet segélykérő jeleket ad, szédülsz, csökken a vérnyomásod, fáj a fejed. Ha kezded érezni ezeket a tüneteket, még azelőtt, hogy eldurvulnának, igyál. Igyál sokat. Lehetőleg szénsavmentes ásványvizet, kevés citrommal és cukorral ízesítve.

Szalmonella

Az egyik legjobb dolog nyáron a fagyi meg a dinnye. Manapság már olyan különleges, annyira finom fagylaltokat kaphatunk, hogy nincs ember, aki ellen tud állni nekik. Nyaraláskor különösen szeretünk fagyizni. Pedig a fagyi lehet veszélyes is, különböző súlyosságú gyomorpanaszokat képes okozni.

Az ételmérgezések legenyhébb formája a gyomorrontás: hányás, hasmenés lázzal vagy anélkül. A bizonyíték arra, hogy ételmérgezés esete forog fenn, viszonylag kézenfekvő: mindenki, aki az adott étekből falatozott, ugyanazon vagy hasonló tüneteket produkál. A teendők a panasz súlyosságától függően az azonnali kórházba szállítástól a könnyű diétáig változnak.

A leggyakoribb kórokozó az Echericia coli. Külön kategória a szalmonellózis, mely során a táplálékba a Salmonella typhi baktérium kerül olyan mennyiségben, hogy masszív fertőzést képes okozni. A tünetek nagyon gyorsan alakulnak ki, és rendkívül markánsak. A baj az, hogy a betegségből történt felépülés után a betegek egy részénél tünetmentes hordozás alakul ki, és nem is tudsz róla, mégis folyamatosan üríted a bacikat. Ezért fontos a konyhai dolgozók folyamatos szűrése. Leggyakoribb veszélyforrás: tojással készült fagylalt és a repedt görögdinnye.

Hallójárat-gyulladás

Fotó: Shutterstock.com

Soha nem fogom elfelejteni egy nagyon kellemetlen tengerparti nyaralásomat. A víz szélén, homokos parton játszott a kisfiam, akit egy nagy motoros vitorlás keltette hullám felkapott, és kezdte befele húzni a tenger belsejébe. Szerencsére gyorsan észrevettem, utánaugrottam, elkaptam, de a hullámzás annyira erős volt, hogy megbukfenceztetett. Észre sem vettem akkor, hogy a fülem telement homokkal. Csak a repülőgépen hazafelé éreztem úgy, hogy szétreped a dobhártyám.

Itthon azonnal orvoshoz mentem, aki egy barátságtalanul nagy fecskendővel kimosta a hallójárataimból az oda bekeveredett homokot. Nem mindenkinek van gondja a fülével, de vannak fülgyulladásra hajlamosak. Nekik egy homokos tengerparton töltött strandolás után gyakran alakul ki gyulladás a fülükben.

Az otitis externának nevezett fertőzés igen sokakat érint. Ezért azt tanácsolják az orvosok, hogy ha úszni akarunk, vagy hordjunk füldugót, vagy amikor kijöttünk a vízből, szárítsuk ki jól a fülünket. Hajtsuk a fejet oldalra, és várjuk meg, amíg kifolyik belőle a víz, majd töröljük szárazra a fülkagylót. Ha ez sem segít, próbálkozzunk alacsony fokozatra állított hajszárítóval. Semmi esetre se piszkáljuk a fülünket, a fülzsír éppen a fertőzéstől véd meg.

Hasznos bacik

Az utóbbi évek kutatásai igazolták, hogy a bélflóra összetétele jelentősen befolyásolja a bélfertőzésekkel szembeni védekezőképességünket. Az úgynevezett probiotikumok – például a Lactobacillus és a Bifidobacterium csoportba tartozó baktériumok – élő mikroorganizmusok.

Számos kedvező élettani hatásuk mellett képesek a kórokozó baktériumok szaporodásának és toxikus anyagaik termelésének visszaszorítására, ezáltal fontos szerepük van a gyomor-bél rendszeri fertőzések megelőzésében. Érdemes ezért probiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítőket szedni, ha utazunk, a hasmenéses betegségeinek megelőzésére, kezelésére.

Címkék: kiszáradás, szalmonella, napszúrás, felfázás, női nyári betegségek, hallójárat gyulladás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!