A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Így védekezhetünk nyári nyavalyáink ellen

Furcsa nyár ez az idei. A koronavírus-járvány miatt sok embernek kényszerszabadságra kellett menni. Vagy a munkahelye döntött így. Vagy azért kellett otthon maradnia, mert a gyerekeit nem tudta hova tenni. Szóval bár az idei nyaralás bizonyára rövidebb, ha van egyáltalán, nagyon fontos, hogy jól sikerüljön.

Fotó: Shutterstock.com

Vigyázzunk arra, hogy ne rontsa el ezt a kevés kis nyaralást valamiféle nyavalya. Persze a nyavalyáknak vannak fokozatai. Az első fokozat, hogy éppen megjött. A második, a folyton pisilnem kell. A harmadik: már csíp is, a negyedik napszúrásom van. Még egy ócskább fokozat létezik: a szalmonella. Nézzük sorjában, hátha kivédhetők.

Fertőzések

Nyáron a vizes fürdőruha miatt a nők tipikus betegsége a felfázás, amely eleinte csupán gyakori pisilési ingert okoz. Ez a kellemetlenség azonban képes eldurvulni, és akkor jobb nem részletezni. Az alsó húgyúti fertőzések azért a nőket támadják meg, mert az anatómiailag rövidebb húgycső miatt úgynevezett felszálló fertőzésekre jóval hajlamosabbak, mint a férfiak.

A fertőzések zöméért az Escherichia coli baktérium tehető felelőssé, de a tüneteket egyéb baktériumok és vírusok is kiválthatják. Alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger, fájdalmas, csípő vizeletürítés, nyákos, véres vizelet kíséri a megbetegedést. A bőséges folyadékbevitel, illetve szükség esetén antibiotikumok szedése mellett pár nap alatt jelentősen csökkenek a kellemetlen panaszok.

Az enyhébb alsó húgyúti fertőzések kivédésére létezik természetes segítség, bőséges folyadékbevitel mellett a vörös áfonya és amerikai rokona, a tőzegáfonya jelentheti. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az áfonyában található egy olyan vegyület, mely képes meggátolni az Escherichia coli baktérium megtapadását és szaporodását a húgyúti nyálkahártyán.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 7. számának 42. oldalán!)

Címkék: kiszáradás, szalmonella, napszúrás, felfázás, női nyári betegségek, hallójárat gyulladás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!