A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Így készüljünk az otthoni palántanevelésre

Ha van egy világos, napos ablakunk, nem kell várnunk tavaszig a palántaneveléssel. Január végén elkezdhetjük megvásárolni a hozzávalókat, és előkészíteni a magokat a vetésre. A palántáról nevelés szükséges többek közt a paprika, a paradicsom, a karfiol, a kelkáposzta, a fejes káposzta, a padlizsán, a cukkini, a brokkoli vagy éppen a patisszon termesztésénél.

Fotó: Shutterstock.com

Miért kell palántázni?

A palántanevelés remek elfoglaltság, de egyáltalán nem egyszerű. A felsorolt zöldségféléknek viszonylag hosszú a felnevelési idejük, ha tehát akkor vetnénk a magjukat, amikor a talaj már kellően felmelegedett, akkor a növények csak későn fejlődnének ki, és a termésük nem, vagy csak a nyár végén érne be.

A palánták nevelésével tehát a tenyészidőt rövidítjük, és területet, munkát takarítunk meg – olvashatjuk Bálint gazda weboldalán.

Mibe ültessünk?

Természetesen földbe. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyenbe. A kertészetekben, gazdaboltokban és szaküzletekben ma már kapható kifejezetten palántanevelésre való föld.

Ennek két fontos tulajdonsága van. Először is feltűnően porhanyós, jó vízáteresztő képességű, szemcsés talaj. Ez azért fontos, hogy a gyenge, fejlődő növénykének ne kelljen küszködnie a földből való kitörésre. A másik fontos tulajdonsága ennek a szakáruházból beszerzett földnek az, hogy biztosan steril. Ez azért fontos, hogy a fejlődő magocskánk ne kapjon el semmiféle fertőzést.

Természetesen kertünkből is áshatunk földet palántanevelésre. Ezt a földet azonban ajánlatos fertőtleníteni. Nem bonyolult feladat. A nedves földet egyszerűen berakjuk a 100 fokra melegített sütőbe, és 15-20 percen át sütjük.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 1. számának 68. oldalán!)

Címkék: kertészkedés, palánta, palánta nevelés, magról vetés, tűzdelés, csávázott vetőmag

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!