Így készüljünk az otthoni palántanevelésre
Ha van egy világos, napos ablakunk, nem kell várnunk tavaszig a palántaneveléssel. Január végén elkezdhetjük megvásárolni a hozzávalókat, és előkészíteni a magokat a vetésre. A palántáról nevelés szükséges többek közt a paprika, a paradicsom, a karfiol, a kelkáposzta, a fejes káposzta, a padlizsán, a cukkini, a brokkoli vagy éppen a patisszon termesztésénél.
Miért kell palántázni?
A palántanevelés remek elfoglaltság, de egyáltalán nem egyszerű. A felsorolt zöldségféléknek viszonylag hosszú a felnevelési idejük, ha tehát akkor vetnénk a magjukat, amikor a talaj már kellően felmelegedett, akkor a növények csak későn fejlődnének ki, és a termésük nem, vagy csak a nyár végén érne be.
A palánták nevelésével tehát a tenyészidőt rövidítjük, és területet, munkát takarítunk meg – olvashatjuk Bálint gazda weboldalán.
Mibe ültessünk?
Természetesen földbe. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyenbe. A kertészetekben, gazdaboltokban és szaküzletekben ma már kapható kifejezetten palántanevelésre való föld.
Ennek két fontos tulajdonsága van. Először is feltűnően porhanyós, jó vízáteresztő képességű, szemcsés talaj. Ez azért fontos, hogy a gyenge, fejlődő növénykének ne kelljen küszködnie a földből való kitörésre. A másik fontos tulajdonsága ennek a szakáruházból beszerzett földnek az, hogy biztosan steril. Ez azért fontos, hogy a fejlődő magocskánk ne kapjon el semmiféle fertőzést.
Természetesen kertünkből is áshatunk földet palántanevelésre. Ezt a földet azonban ajánlatos fertőtleníteni. Nem bonyolult feladat. A nedves földet egyszerűen berakjuk a 100 fokra melegített sütőbe, és 15-20 percen át sütjük.
(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 1. számának 68. oldalán!)
Még nincs hozzászólás