Ridikül Magazin logo

Így gyógyultam meg az asztmából

Úgy kezdődött, hogy új munkakörbe kerültem. A heti értekezleteken elment a hangom. Megalázónak éreztem az új feladatot, amit kaptam. De nem mondtam nemet. Nem tudok nemet mondani.

Fotó: Shutterstock.com

A rekedtség állandósult. Fájt a torkom és köhögtem. Ültem a számítógép előtt, dolgoztam és köhögtem. Evés közben is köhögtem. Végigköhögtem a fiam születésnapját, köhögtem miközben a karácsonyi ajándékok után rohangáltam

Nem kéne orvoshoz menni?

Nem kéne orvoshoz menned? - kérdezte a párom, aki kezdte nehezen viselni az állandó köhögésemet. 

Áh, mondtam, elmúlik.

Nem kellene orvoshoz menned? Kérdezte a fiam is.

Már jobban vagyok, hazudtam. Jövök ki belőle.

Rendszeres vevő lettem a patikában. Először köptetőt vettem, aztán köhögéscsillapítót. Orrcseppet, nyugtató meg feszültségoldó, elalvást segítő, vény nélküli készítményeket. Egy vagyont költöttem el, hiába.

Orvosnál volt? Kérdezte már a patikus is. Nem mondhattam meg az igazat. Mennék, de félek. Egyre biztosabb voltam benne, hogy rák. Nem lehet más. Tüdő, vagy gége rák. Inkább tüdő. Anyám is tüdőrákban halt meg. Valószínűleg végstádium. Már fulladok is. Félelmetes érzés volt. Váratlanul jött, szorítani kezdett a mellkasom, és nem tudtam tenni ellen

Megfulladok

Egyre rosszabbul voltam, de egyre csak halogattam a kivizsgálást. Mígnem egy téli délután levittem tibeti terrier kiskutyámat sétálni. A szokásos kört tettük meg a hegyen. Feleúton voltunk, amikor azt éreztem, hogy már egyáltalán nem jutok levegőhöz.

Egészen biztos voltam benne, hogy ennyi volt. Vége. Ziháltam. Vonszoltam a kutyát, próbáltam levegőhöz jutni. Valahogy hazajutottam. Rátenyereltem a kaputelefonra és beleszóltam a páromnak, hívj mentőt.

A kórházban

A törökbálinti Tüdőgyógyintézetbe vitt a mentő. A vizsgálatokat jó ütemben elvégezték. Kardiológia, EKG, szívultrahang, mellkasröntgen, légzésfunkció, hallásvizsgálat. Labor. 26 órát voltam kórházban, de többet tanultam életről, és a halálról, mint rendes menetben 26 év alatt. Mire a zárójelentésem elkészült, vizsgázni tudtam tüdődaganatokból.

Jöjjön be, mondja a főorvos asszony. A közepébe kérdeztem. Rák? Nem biztos, de lehet. A röntgenen van egy árnyék, ami bármi lehet.

- Hogyan derül ki?

- CT kell hozzá. Sajnos. Öt hét múlva tudok legközelebbre időpontot adni.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 27. számának 52. oldalán!)

Címkék: gyógyulás, asztma, buteyko légzésterápia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!