A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Higgye el anyuka, ez nem tigrisszúnyog

Nyáridőben mindig előkerül a téma: a felmelegedés kedvez bizonyos trópusi rovarok elszaporodásának, amelyek félelmetes betegségeket terjesztenek. A szülőkben a gyerek lábán terjedő, makacs, véresre vakart foltok láttán ezért vetődik fel a kérdés: nem egy ritka rovarcsípés áll-e a háttérben. A válasz jó eséllyel az, hogy kizárt, ugyanakkor több minden okozhatja.

Fotó: Shutterstock.com

 

A bögöly elől legalább el lehet menekülni

A „mezei” szúnyogcsípéshez képest nagyobb és fájón viszket a bögöly szúrása, viszont allergiát ritkán okoz. A csípés látványához jó szoktatni magunkat, mert egy ideig bizony velünk lesz. A bögöly nagy és igen agresszív rovar, azonban el tudunk menekülni előle.

Van, ami elől nem árt elmenekülni

Térjünk át az inkább a púposszúnyogra. Mintegy 20 fajuk boldogít bennünket, világszerte pedig több mint ezer. Csípése akár tojásnyi duzzanattal, többcentis bőrpírral is járhat, mely fájón viszket és sokáig meg is marad. A vérszívó szúrószerve vaskosabb a szúnyogénál, áldozatát valósággal összeharapdálja.

Ruhán át nem csíp, érdemes tehát „jól” felöltözni, ha pedig már megtörtént a baleset, próbáljuk kibírni minél kevesebb vakarózással.

Higgye el, anyuka, ez nem tigrisszúnyog!

Ha a gyerek lábszárán először szúnyogcsípések, majd piros foltok jelennek meg, amelyek nem múlnak, a csemete szervezete nagy valószínűséggel allergiás reakcióval válaszol a szúnyogcsípésekre. A szakorvos erre vonatkozó, olykor nehezen hihető diagnózisa hallatán a szülő a fejét csóválja: de hát, hogy dagadhat egy szúnyogcsípés pingponglabdányira? Hát így.

A gyerek szúnyogcsípés-allergiás „korszaka” 3-tól 5 évig is elhúzódhat, de a betegség néhány év múlva megszűnik, a kicsik gyakorlatilag tünetmentessé válnak. Addig pedig tanácsos a csípéseket lehetőség szerint megelőzni, például valamilyen elektromos szúnyogriasztó üzembe helyezésével.

A kullancs simogatása tilos!

A hazánkban előforduló kullancsfajok csípésének kockázatára már több kampány is felhívta a figyelmet. A bőrbe kapaszkodott állatot azonnal el kell távolítani, amint észrevesszük. A legjobban kullancscsipesz felel meg a célnak. A legfontosabb hogy az állatot ne nyomorgassuk, mert csak annál több fertőzést juttatnak a véráramba.

Attól nem kell megijedni, ha a kapaszkodószerv a bőrben marad, néhány napon belül magától távozik. Zsírozni, olajozni, tilos. Ha megszabadultunk a kis vámpírtól, figyeljük a csípés nyomát. Ha az 3 napon keresztül folyamatosan növekszik és eléri az 5 centimétert, haladéktalanul orvoshoz kell menni.

Akkor is, ha kullancscsípést nem észleltünk, de egy folyamatosan növekvő, liláspiros, hosszabbik átmérőjén legalább 8 centiméteres, „kokárdás” foltot fedezünk fel magunkon.

Száll a szőr…

Horrorfilmbe illő történet, mégis igaz, hogy a gyapjaslepke hernyójának szőre is tud cifra dolgokat művelni. Nagy felületen csalánkiütésszerű tüneteket okoz, amelyek áprilistól kezdődnek és kitartanak augusztusig. Egy kevésbé tapasztalt bőrgyógyász a tüneteket látva nem biztos, hogy azonnal ráhibázik arra, hogy a pácienst levedlett hernyó levegőben szálló szőre „fertőzte” meg..

Nyelési esélyek

Méh- és darázscsípéssel a legtöbbünk már találkozott. Életveszélyes tüneteket csak azoknál produkál a méh- és a darázscsípés, akik allergiásak ezekre. Ők egy magukkal hordható injekciót kaphatnak, amelynek beadásával 20-30 percnyi időt nyerhető, hogy beérjenek a kórházba.

Séta a bőr alatt

Előfordul, hogy a szabad ég alatt, földön heverő vagy alvó ember bőre alá lárvát fúr be egy Larva migrans nevű féreg, mely a bőr alatt útra kel, ami kívülről is nyomon követhető. Ezért tanácsolható, hogy ne aludjunk dinnyeföldön, illetőleg nyugodjunk meg: a lárva jó esetben elpusztul, igaz, hogy a bőr alatt… Biztos, ami biztos, érdemes orvosnak is megmutatni.

Az orron át az agyig

A Naegleria fowleri trópusi országokban okoz problémát, de ahhoz, hogy a mediterráneumban „szembejöjjön”, nincs szükség még csak felmelegedésre sem. Az „agyevő amőbaként” is emlegetett nyavalya ugyanis jól érzi magát például a rosszul fertőtlenített jacuzzik vizében is; az orron át rövid úton eléri az agyhártyát és néhány napon belül halált okoz. Pánikra mindazonáltal semmi ok: felsorolásunk utolsó két példája nem jellemző eset.

Címkék: szúnyog, kullancs, méh, rovarok, púposszúnyog, tigrisszúnyog, gyapjaslepke, darázs, larva migrans, agyevő amőba

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!