Ridikül Magazin logo

Higgye el anyuka, ez nem tigrisszúnyog

Nyáridőben mindig előkerül a téma: a felmelegedés kedvez bizonyos trópusi rovarok elszaporodásának, amelyek félelmetes betegségeket terjesztenek. A szülőkben a gyerek lábán terjedő, makacs, véresre vakart foltok láttán ezért vetődik fel a kérdés: nem egy ritka rovarcsípés áll-e a háttérben. A válasz jó eséllyel az, hogy kizárt, ugyanakkor több minden okozhatja.

Fotó: Shutterstock.com

 

A bögöly elől legalább el lehet menekülni

A „mezei” szúnyogcsípéshez képest nagyobb és fájón viszket a bögöly szúrása, viszont allergiát ritkán okoz. A csípés látványához jó szoktatni magunkat, mert egy ideig bizony velünk lesz. A bögöly nagy és igen agresszív rovar, azonban el tudunk menekülni előle.

Van, ami elől nem árt elmenekülni

Térjünk át az inkább a púposszúnyogra. Mintegy 20 fajuk boldogít bennünket, világszerte pedig több mint ezer. Csípése akár tojásnyi duzzanattal, többcentis bőrpírral is járhat, mely fájón viszket és sokáig meg is marad. A vérszívó szúrószerve vaskosabb a szúnyogénál, áldozatát valósággal összeharapdálja.

Ruhán át nem csíp, érdemes tehát „jól” felöltözni, ha pedig már megtörtént a baleset, próbáljuk kibírni minél kevesebb vakarózással.

Higgye el, anyuka, ez nem tigrisszúnyog!

Ha a gyerek lábszárán először szúnyogcsípések, majd piros foltok jelennek meg, amelyek nem múlnak, a csemete szervezete nagy valószínűséggel allergiás reakcióval válaszol a szúnyogcsípésekre. A szakorvos erre vonatkozó, olykor nehezen hihető diagnózisa hallatán a szülő a fejét csóválja: de hát, hogy dagadhat egy szúnyogcsípés pingponglabdányira? Hát így.

A gyerek szúnyogcsípés-allergiás „korszaka” 3-tól 5 évig is elhúzódhat, de a betegség néhány év múlva megszűnik, a kicsik gyakorlatilag tünetmentessé válnak. Addig pedig tanácsos a csípéseket lehetőség szerint megelőzni, például valamilyen elektromos szúnyogriasztó üzembe helyezésével.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 27. számának 54. oldalán!)

Címkék: szúnyog, kullancs, méh, rovarok, púposszúnyog, tigrisszúnyog, gyapjaslepke, darázs, larva migrans, agyevő amőba

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!