A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Higgy neki, amikor azt mondja, bántják!

A bullying nem egy új keletű jelenség, már a hetvenes évek óta vannak kutatások a témában, elsősorban a skandináv országokban tanulmányozták az eseteket. Amikor bullyingról beszélünk, egy nagyon komplex, összetett dologgal állunk szemben, ami magában foglalja többek között az iskolai zaklatást, az online, de még a kortárs zaklatást is.

Fotó: Shutterstock.com

A bullying „a megfélemlítés, a bántalmazás egy fajtája. Olyan ismétlődő viselkedést jelent, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani vagy megerősíteni, ezáltal megszüntetve az „erőegyensúlyt”.

Ez a felborult erőegyensúly egyaránt jelenthet társas és/vagy fizikai befolyást. A megfélemlítés áldozatát gyakran célpontnak nevezik” – legalábbis ezt találjuk a szó definíciója alatt a Wikipédia oldalán. De mi valójában ez a jelenség?

Könyves Krisztina, a Hintalovon Alapítvány pszichológusa szerint minden, ami bántalmazást, megfélemlítést vagy zaklatást jelent. Több kritériuma van, amelyek például a szülőknek vagy akár a pedagógusoknak is támpontot adhatnak a felismeréshez.

Bullyingről akkor beszélhetünk, ha egy szándékos, folyamatosan fennálló, ismétlődő – nem pedig alkalmi – zaklatásról van szó. Általában egyenlőtlen – legyen az akár testi vagy épp szellemi – hatalmi viszonyból fakadó fizikális vagy pszichés kárt okozó cselekedetek sorozata.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 3. számának 51. oldalán!)

Címkék: szülő-gyerek viszony, bullying, cyberbullying, intézményi zaklatás, érzékenyítés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!