A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hess!

Bizony, a városi utcákon sertepertélő, testes, bögyös, szemtelen, falánk szárnyasokat kicsit sem szeretjük. Sokan úgy is nevezik őket, hogy repülő patkányok. Pedig nem patkányok. Galambok.

Fotó: Shutterstock.com

Az asszírok szent állatként vitték magukkal Athénba négyszáz évvel Krisztus előtt. A hinduk a szerelem istenét, Kámadévát ábrázolták galamb alakjában. Egy helyes kis galamb jelezte olajággal a csőrében Noénak, hogy szárazföldet talált a vízözönben.

Galamb a Szentlélek jelképe a Bibliában, de szimbolizálja a békét és a boldogságot is. Galambom, így becézik egymást a szerelmesek annyi népdalban, versben. De akkor miért utáljuk őket annyira?

Piszkol és szemetel

Mári néni (a szomszédom) szerint csakis azért, mert telecsúfítják (nem pontosan ezt a szót használta) az erkélyét. A fölötte lakó Pirike ugyanis imádja az erkélyén táplálni pogácsával a kis dagadtakat. És még azért is utáljuk, mert ellepik az utcát, és mikor felreppennek, mintha le akarnák tépni az ember fejét, és még azért is, mert félelmetesen és fenyegetve követik az embert, ha például az utcán eszeget.

Valaki azt mondta, hogy a galamb azért utálatos, mert beköltözik az ember lakóhelyére, a városba, ahol piszkol és szemetel, és ez tényleg felháborító. Nekem viszont az jutott eszembe, hogy nem mi költöztettük-e a városainkat a galamb lakóhelyére, ahol piszkolunk és szemetelünk.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 6. számának 62. oldalán!)

Címkék: galamb, röpgalamb, galambfajták, postagalamb

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!