A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hernyóból jelképpé

Ha meglátsz egyet, csak tátod a szádat, a szíved repes és hangosan sóhajtozol. Leggyakrabban azt szoktad ilyenkor mondani, hogy jaj de szép, vagy esetleg, hogy milyen gyönyörű.

Fotó: Shutterstock.com

Ne aggódj, nem csak te viselkedsz így, ha lepkével találkozol, hanem mindenki, holott amit látunk, nem más, mint egy szárnyas rovar, amely ráadásul undi hernyóból küzdötte fel magát. A magasba. De milyen magasba!

Szállj, csak szállj tovább!

A vallások, mitológiák, szimbólumok, műalkotások és tudományok elérhetetlen magasságában szárnyal a pillangó. Még ahhoz is volt esze, hogy eredeti helyén, a lepkék rendjén átvergődve, védett fajjá nője ki magát, egész pontosan 50 ezer forint a természetvédelmi értéke kis hazánkban. Leginkább a trópusokon szeret repkedni, de mindenhol előfordul, ahol nem a hó az úr, és van, aki csodálja.

Nagyobb a lepkénél

Bár a pillangó is lepke, de nem minden lepke pillangó. Az alapvető különbség köztük az, hogy a pillangók mintázata egy-egy kis műalkotás, a formák és a színek kavalkádja, és ha már ilyen ámítóan csodásak, nagyobbra is nőnek, mint lepkerokonaik. Ahogy ezt a Piroska és a Farkas lepkegyerekeknek szóló változatában is olvashatjuk: 

– Pillangó, miért vagy ilyen nagy?

– Hogy jobban lássanak.

Földöntúli szépségük az oka annak is, hogy nem repkednek éjszaka a sötétben, mint az éjjeli lepkék, csakis a nappali ragyogásban, hogy a fény megcsillanhasson tündéreket idéző szárnyukon. Szóval az ’éjszakai pillangó’ csak bizonyos lerágott szárnyú lepkenők nick-neve, és nem szerepel érvényes születési bizonyítványban.

Fotó: Shutterstock.com

Hogy néz már ki ez a kölyök?

Igazán nem akarok illúzióromboló lenni, de a pillangó testfelépítése sem különbözik a többi rovarétól, fejlődése pedig úgy megy végbe, hogy először olyan kis fehér pete, aztán kövér lárva, abból lesz az egészen horrorisztikus kinézetű báb.

A kis hernyókölykök fejénél egyébként fellelhető egy aprócska villa, amelyből mérgező váladékot lőnek ki, ha valaki meg akarja enni a kajájukat, vagy bottal piszkálgatja őket.

Végül világra kínlódja magát a lepke, esetleg pillangó, ha mázlija van. A gyermek kezdetben a frászt hozza a szülőkre, merthogy igen ronda, ki is tör a balhé, az apa hűtlenséggel vádolja az anyát, az anya pedig eltitkolt genetikai betegséggel az apát, míg meg nem történik a csodába illő metamorfózis.

Hadd szagolgassalak!

A pillangók szerelmi története sem hétköznapi. Az történik ugyanis, hogy a pillangófiúk addig-addig keringenek a lányok körül, míg azok meg nem érzik az illatukat, amelytől tisztára lázba jönnek. A pillangópasik ugyanis egészen kábulatba ejtő pacsulit használnak, persze, mi pontosan tudjuk, hogy ez csalás, mert a lötty feromont tartalmaz, vagyis bedrogozzák a csajokat.

Az illatvarázs olyan tökéletesen hat, hogy a pillangólányok többé nem képesek elhagyni őket. Persze, van olyan populáció is, ahol a lányok termelik a varázsparfümöt, és a fiúk válnak levakarhatatlanná.

Fotó: Shutterstock.com

Átváltozás

A pillangó a metamorfózis jelképe. Valami hétköznapiból, csúnyácskából teljes átváltozással tökéletes születik. Ez a varázslat indította az embert, hogy mind a lélektanban, mind számos művészeti ágban jelképpé avanzsálja a pillangót. Kádár Annamária mesepszichológus szerint például a léleknek időnként meg kell pihenni, mozdulatlan bábbá kell válni ahhoz, hogy végül meghaladva önmagát naggyá születhessen.

Pillangók a művészetben

  • Pillangó: Henri Charrière bestselleréből készült 1973-as film Steve McQueen főszereplésével
  • Pillangó: Móricz Zsigmond kisregényéből készült film (1970), Kozák András (Darabos Jóska) és Venczel Vera (Hitves Zsuzsika) főszereplésével, rendező: Esztergályos Károly.
  • Pillangó-hatás (The Butterfly Effect): 2004-es amerikai film.
  • Pillangó – Az alvilág úrnője: 2012-es kolumbiai telenovella.
  • Pillangókisasszony: Giacomo Puccini operája

Címkék: lepke és pillangó, metamorfózis, pillangók szerelmi élete

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!