A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Henna, a nőiség varázsszere

Szeretnéd-e, hogy kézfejeden napkorong díszelegjen, és indák kússzanak fel az ujjadig, hogy virágfüzérek tekeredjenek a csuklódra, és kígyózva a karodat öleljék, hogy a lábfejedről csipkefonat nyújtózzék lustán a bokád fölé? Szeretnél-e csak nő lenni: kacskaringós kezű, csipkés lábú?

Fotó: Shutterstock.com

A henna sokkal több, mint dísz a testen. A henna ősi szimbólumok összessége, és egyben maga is szimbólum, a nőiség szimbóluma. Ha egy nő hennafestést kér a kézfejére vagy a lábára, azzal kimondja, hogy szereti női mivoltát, és képes büszkén vállalni azt.

A dolgod, hogy nő legyél

A mi társadalmunkban sajnos nem áll módunkban kizárólag nőnek lenni. Már közhelynek számít, hogy bizonyos szerepeinkben férfiként kell helytállnunk, máskülönben elveszítjük az állásunkat, vagy nem tudjuk eltartani a gyerekeinket. Indiában vagy az arab országokban, ahol a hennafestésnek hagyománya van, egy nőnek általában nincs más dolga, mint hogy nő legyen.

A csador alatt titkok rejtőznek

Ugyanakkor egy arab nő nem mutogathatja a testét, a haját, nem hordhat az utcán divatos ruhát, még az arcát sem fedheti fel. De képes egyetlen pillantásával beindítani a férfi legvadabb erotikus képzelgéseit. Nincsen rá más eszköze, mert csak a szeme látszik ki a csadorból. Ehhez nagyon mélyen meg kell tudni élni a saját nőiességét.

Ha viszont otthon levetkőzik, teste tele van díszítve a legcsodálatosabb szimbólumokkal. Egész nap azzal a tudattal viseli a csadort, hogy vérlázítóan izgalmas, hogy titkokat rejt. És ez a magabiztosság teszi olyan igézővé azt a bizonyos pillantást. A keleti nők számára a henna olyan, mint nekünk a mosdás, a dezodor vagy a reggeli finom smink. Mindennapos szükségletük.

Transzban készül a mű

Fotó: Shutterstock.com

A hennázás rítus. Alkotás. Meditáció. A hennafestő általában egy mandala mintával kezdi a műveletet, ami lehet kerek, mint az indiai mandalák, vagy négyszögletes, mint a tibetiek. Ezek már önmagukban is szimbólumok: a kör az egységet, teljességet, a szellemiséget jelképezi, a négyzet pedig az anyagi világot.

A mandalafestés segít abban, hogy egyre mélyebb és mélyebb tudatszintre kerüljön az alkotó. Miközben dolgozik, transzállapotban van ő is és a vendége is. Félig álmodó, félig éber állapot ez. Mindannyian ismerjük, átéljük nap mint nap, legfeljebb nem tudunk róla.

Ebben az állapotban fogékonyabbak vagyunk egymás energiáira, megérezzük egymás lelkét. Kicsit olyan ez, mint amikor úszunk, és érezzük a víz ellenállását, hőfokát, sodrását. Ebben a végtelenül nyugodt, relaxált állapotban készül a kép. És ez a kép aztán beszél. A benne rejlő, tudattalanul festett szimbólumok sok mindent elárulnak a viselőjéről. Mintha az alkotó és a vendége szavak nélkül beszéltek volna egymással.

Add át a gyeplőt

A henna terápia. Segít felismerni és tudatosítani magunkban a nőt. Amire, valljuk be, nagy szükségünk van. Az egyik gyerekkori barátnőm válik. A gyerekkori barátomtól. A barátnőm úgy érzi, mindent neki kell megoldania, a férje pedig úgy, hogy rég nem veszik már férfiszámba, a neje csak követel és kritizál.

Hány férfi érzi úgy, hogy a házasságában felesleges? És hány nő érzi úgy, hogy rég nincs kihez odabújni? Keleten úgy látják, hogy mi, nők gyengítettük el a férfijainkat. Vissza kellene adni a kezükbe a gyeplőt, még akkor is, ha néha félrehúz a szekér.

Csak a férfienergiák hatására tudnak kiteljesedni a női energiák, csak a férfi mellett lehet a nő egység, csak a férfi mellett lehet egészséges. Ezért terápia a henna. Mert nehéz katonás férfit játszani otthon, ha közben csipkés kacskaringók futnak a lábfejedtől a combodig. Amiket csak ő láthat, amikről csak ő tud.

Kipingált menyasszony

Fotó: Shutterstock.com

Indiában ma is szokás, hogy a menyasszonyt kipingálják az esküvői ceremónia előtt, méghozzá a leggazdagabb díszítéssel. Összeülnek a menyasszony és a vőlegény családjának nőtagjai, és órákon át, míg a menyasszony arcát, kezét és lábát hennázzák, ismerkednek, viccelődnek, beszélgetnek egymással. A vőlegény nevének kezdőbetűit is belefestik a sűrűn csipkézett mintázatba, sőt, igyekeznek jól elrejteni benne.

A nászéjszakán aztán a menyasszony megkéri a vőlegényt, hogy keresse meg testén a monogramját. Ha sikerül meglelnie, ő lesz kettejük közül az úr, ha viszont nem, akkor bizony az asszonyka viseli majd a nadrágot.

Bizonyára sok menyasszony örül annak, hogy miután férje családjához költözött, semmilyen házimunkát nem végezhet addig, amíg le nem kopik bőréről a henna. (Ez sajnos általában nem több mint három hét.) Ennek dacára mégis van esélye rá, hogy megszeresse őt az anyósa, de csak akkor, ha kellőképpen sötétre sikeredett a testfestése.

Éppúgy, ahogy nálunk a menyasszonyi csokrot, Indiában a mehndi, vagyis a henna egy megszáradt darabkáját érdemes megszerezni, méghozzá a menyasszony bőréről ahhoz, hogy végre férjet találjunk magunknak

Illata mámorító

A henna a föld egyik legillatosabb növénye. Apró fehér vagy rózsaszín virágait a parfümiparban is használják. Valószínűleg Észak-Afrikából és Ázsiából származik, de ma már a legtöbb trópusi országban termesztik, elsősorban, mert impozáns dísznövény. Gyors növekedésű örökzöld cserje, dugvánnyal és magról szaporítható. Jól bírja a szárazságot, csak a téli fagyoktól kell megóvni.

Tudtad-e?

  • Hogy a hennázás hagyománya nem Indiából, hanem Egyiptomból származik? Öt-hatezer éves múmiák bőrén is találtak hennamaradványokat.
  • Hogy a henna gyógynövényként is ismert? Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, vérzés- és fájdalomcsillapító hatása is van. A sivatagi emberek hűsítő lábfürdőként is használták.
  • Kétféle henna kapható, a barna és a fekete. A barnát tartják az igazinak, bár az hamarabb lekopik. A fekete látványosabb és tartósabb, viszont a benne lévő adalékanyagok miatt előfordul, hogy allergiás reakciót vált ki a bőrön.

Címkék: henna szimbólumok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!