A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Házat 1 euróért? Olaszországban? Igen!

Valószínűleg senki sincs, aki Olaszországot ne szeretné. Nem csak történelmi emlékei, tengerpartjai, csodálatos városai vonzóak, de az olasz életérzés is. Az olaszok valahogy mindig jókedvűek, s minél délebbre megyünk, annál inkább azok. Olaszországban egy ideje sok helyen találni elhagyott épületeket, melyeket az ottani önkormányzatok felújítás fejében egyetlen euróért odaadnak. Vannak ilyenek északon is, de mi most menjünk délre, a jó idő, a jószerencsénk után. S lehet, hogy egy életre ott ragadunk.

Másfél órás repülőút után

Gangi
Fotó: Shutterstock.com

Dél-Olaszország második legnagyobb városába, a 730 kilométerre fekvő tartományi székhelyére Barira fapados járatokkal, okos jegyfoglaló rendszerek segítségével bő másfél óra alatt és viszonylag olcsón eljuthatunk.

S bár autót bérelünk, és utunk innen továbbvezet, érdemes a városban is sétálni egy kicsit. Szűk sikátoraiban hamar belecsöppenünk a délolasz életmódba, miközben az egymással szemben lévő épületek közé kihúzott köteleken száradó ruhák alatt talpalunk a Szent Miklós püspökről elnevezett bazilika felé.

Az európai kereszténység egyik legjelentősebb egyházi építménye jól ismert búcsújáró hely, ahol a legenda szerint Szent Miklós püspök csontjai nyugszanak. Bár ez csak legenda, az igaz, hogy itt található még Nagy Lajos királyunk hálaajándéka, egy ereklyetartó. Ha ezt megcsodáltuk, indulhatunk is dél felé házat nézni kicsivel több mint négyszáz forintért.

Juhok és olajfák földjén

Agrigento ôsi földjén
Fotó: Shutterstock.com

Ha Bariból indulunk, alig több mint egyórányi autózás után megérkezünk Tarantóba, az egyik első olyan olasz városba, amelyik csatlakozott az ’1 eurós ház’ projekthez. Taranto nagyváros, majd 200 ezren laknak benne. Puglia tartományi fővárosa, Salento régió északnyugati végén található, és a Jón-tengerre néz. Két tenger városának becézik különleges elhelyezkedése miatt.

A legenda szerint a várost spártai patrák (nőtlen spártaiak fiai) és lukániai perioikoszok (szabad férfiak, de nem spártaiak) alapították. A városban található Európa egyik legnagyobb acélgyártó ipari komplexuma, valamint a MARTA Nemzeti Régészeti Múzeum, amely Olaszország legjelentősebb múzeumai közé tartozik. A San Cataldo-bazilika, a híres aragóniai kastély és a görög-római régészeti lelőhelyek hosszú sora, hogy csak néhányat említsünk a kihagyhatatlan látnivalók közül.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 1. számának 58. oldalán!)

Címkék: olaszország, szicília, palermo, bari, albidona, agrigento, olaszország, olajfák, catano, 1 eurós házvásárlás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!