A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Harmóniában magunkkal, harmóniában a világgal

Nem kell pszichológusi diploma ahhoz, hogy tudjuk, érezzük, ha zűrzavar van bennünk, zűrzavart okozunk a környezetünkben. Ha rend van a lelkünkben, rendet teremtünk magunk körül is. Lelkiállapotunk kisugárzik a környezetünkre. Akkor mondhatjuk, hogy harmóniában élünk, ha képesek vagyunk a külső körülményektől viszonylag függetlenül, békében élni önmagunkkal.

Fotó: Shutterstock.com

Ennek a nem is oly könnyen elérhető békességnek a megteremtéséhez sok minden kell. Önismeret, érzelmi intelligencia, szabadság, képesség a döntések meghozatalára és erő a célok megvalósításához.

Önismeret

Rengeteg önismereti kurzus létezik, és van is rájuk igény. Az emberek szeretik magukat elemezni. Imádják a különféle személyiségtípusok között megtalálni, hogy ők milyenek. Szeretik tudni, hogy milyen jegyben születtek, milyen jellemző vonásaik vannak. Családállításon kutatják viselkedésük gyökereit, önismereti teszteket töltenek ki, s ha az életükben nem sikerül minden úgy, ahogyan szeretnék, olykor szakemberek segítségét kérik. S jól teszik, hiszen az önismeret fontos.

Ahhoz, hogy elégedettek legyünk, reálisan kell látnunk helyünket a világban, rá kell jönnünk, hogy az életünkben mi fontos, és mi nem az. Nekünk mi a fontos. Hiszen mindenki elvárásának nem tudunk megfelelni. Nem szolgálhatjuk ki mindenki igényét, nem lehet az a célunk, hogy minket mindenki szeressen. Bizony ahhoz, hogy békében éljünk önmagunkkal, nem lehetünk mindenben a legjobbak. Nem lehetünk tökéletes munkaerők, nem ragyoghat örökké a lakásunk, nem moshatunk hetente kétszer függönyt és ágyneműt, és nem főzhetünk nap mint nap háromfogásos vacsorát a családnak.

Ha ilyen igényeknek akarunk megfelelni, örökké hajszoltak, fáradtak és rosszkedvűek leszünk. Ez nem jó sem a munkaadónknak, sem a családunknak. És legfőképpen rossz nekünk. Senki sem kérheti számon tőlünk, hogy miért nem vagyunk mindenben tökéletesek. Választanunk kell a legfontosabb, a fontos és kevésbé fontos teendőink között.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 4. számának 24. oldalán!)

Címkék: önismeret, érzelmi intelligencia, türelem, harmonikus külső, harmóniában önmagunkkal, harmóniában a világgal, vállalt magány, jól működő párkapcspolat, kompromisszumkészség, mi a siker, mi a kudarc

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!