A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Haj, micsoda boldogság!

A rákos gyermekek a kemoterápiás és sugárkezelések hatására szinte kivétel nélkül elveszítik hajukat, így a betegséggel együtt járó megannyi teher mellett a kopaszság lélekromboló hatásával is meg kell küzdeniük. A Gyermekrák Alapítvány kezdeményezésének és a segítőkész embereknek köszönhetően mégsem maradnak támogatás és haj nélkül.

Fotó: Gyermekrák Alapítvány

A Neked egy tincs, neki nagy kincs! elnevezésű programot az alapítvány és a Tincses Sziget Gyermekfodrászat 2013-ban indította el: ingyen vágathatták le a hajukat azok, akik fürtjeiket felajánlották a beteg gyerekek számára készülő parókákhoz – mesél a kezdetekről az alapítványnál dolgozó B. Szűcs Judit.Azóta tucatnyi fodrászat csatlakozott az országos programhoz, de ezenkívül is még nagyon sokan küldik el a hajukat a Gyermekrák Alapítványnak, amely állja a parókakészítés százezer forintot is bőven meghaladó költségét.

Így a kezelés alatt hajukat elveszítő gyermekeknek csak jelentkezniük kell az alapítványnál, és térítésmentesen igazi hajból készült parókához juthatnak.”

Terplán Imola most, huszonegy évesen jutott hozzá valódi hajból készített parókához, előtte sok gondja volt a műszálas póthajjal: „Négyéves koromban diagnosztizáltak nálam leukémiát, így a hajamat kisgyerekként veszítettem el.

A műparókák minősége egy hónap után sokat romlik, a Barbie-babák hajához tudnám hasonlítani: megkopik, csomósodik, összeáll, töredezik, hő hatására – mivel műanyagból készül – összeugrik. Használatához egyszerűen azt javasolták, hogy ne fésüljem, és lehetőleg mosni se nagyon mossam, ami egy kislánynak különösen rossz érzés… Így nem is igazán funkcionált hajként, csak valami volt a fejemen.”

A kezelések után Imola paróka nélkül is járt iskolába, az azonban még rosszabb volt, nagyon megnehezítette a beilleszkedést. Hétévesen kapta az első műparókáját, amely a felsorolt problémák ellenére sokat segített abban, hogy ne nézzék ki a kortársai maguk közül. De mindez semmi a valódi hajból készült parókához képest!

Hihetetlen nagy a különbség! Ez a paróka sokkal puhább, selymesebb, tényleg olyan, mintha igazi hajam nőtt volna egyik pillanatról a másikra – számol be az élményeiről Imola. – Nehezebb is, mint a műparóka, hiszen sok hajszálat tartalmaz.

Ezt a hajat moshatom, száríthatom, fésülhetem, ha akarom, göndöríthetem vagy vasalhatom is – olyan, mintha valódi lenne. Ráadásul gyakorlatilag örökéletű. Nagyon sokat szenvedtem már a hajam elvesztése miatt, úgyhogy nekem ez igazi megváltás.”

A program kiválóan működik: már az onkológiai osztályok tájékoztatják a beteg gyerekeket és szüleiket erről a lehetőségről. Az alapítvány továbbítja a beérkező hajat a parókagyártó cégnek, és a 30–40 cm-es tincsekből a kis betegek igényei szerint készül a paróka.

Négy-öt felnőtt haja szükséges egyetlen parókához – mondja B. Szűcs Judit. – Az emberek nagyon figyelmesek, még külföldről is kapunk felajánlott hajat. Sokan úgy érzik, gyerekek gyógyulásához járulnak hozzá ily módon, és ez igaz is: a szép haj valóban ápolja a lelküket.”

Címkék: haj, betegség, paróka, rák, kopasz, hajhullás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!