A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hagyjatok énekelni!

Az olasz életérzés és a dallamos zene szerelmesei számára még ma is sokat mond a nyolcvanas évek sármos énekesének neve. Október 15-én a Tüskecsarnokban lép fel a szicíliai származású billentyűs, dalszerző, énekes Toto Cutugno az Óbudai Danubia Zenekar kíséretében. Utoljára harminc évvel ezelőtt adott - szólókoncertet - Budapesten a L' Italiano immár őszes halántékú dalnoka.

Salvatore Cutugno
Fotó: Getty Images

Salvatore Cutugno egy tengerészeti tisztviselő második gyermekeként látta meg a napvilágot a toscanai Tendolában. Apja hobbizenész volt, trombitált, Toto autodidakta módon tanult meg zenélni.

A '60-as évek elején különböző formációkban dobolt, majd megalakította az Albatros együttest, és a saját szerzeményeit énekelte. Első nagy sikerüket az Indián nyárral aratták, ami Joe Dassin előadásában, francia változatban vált ismertté. 1976-ban még az együttesével vett részt először a Sanremói dalfesztiválon, ahol harmadik helyezést ért el a Volo AZ504 című dalával.

Cutugno kislemezekkel kezdte szólistakarrierjét, az áttörést az Adriano Celentanónak írt Soli hozta meg számára. Idővel olyan  művészeknek komponált, mint Johnny Halliday, Dalida, Mireille Mathieu, Sheila vagy a dél-amerikai Miguel Bosé, Luis Rodriguez, Luis Miguel. 1979-ben jelent meg az első nagylemeze Voglio l'anima címmel.

Rekedtes hangja miatt kezdetben sokan eltanácsolták az énekléstől. Ám miután 1980-ban fölényes győzelmet aratott Sanremóban a Solo noi című dalával, már senki nem vonta kétségbe előadói képességeit. Tíz évvel később ugyanitt az Insiemével második helyezett lett.

A nemzetközi hírnevet mindmáig legismertebb és legtöbbet játszott szerzeményével, a L' Italianóval vívta ki magának, ami érdekes mód csak az ötödik helyen végzett Sanremóban. Eredetileg Celentanónak szánta a dalt, aki mellett olyan ismert olasz énekesek és együttesek szerzője lett, mint Peppino di Capri, a Ricchi e Poveri, Fausto Leali, Massimo Ranieri.

Egyszer még Ray Charlesszal is énekelt duettet a RAI zenés műsorában, a '80-as évek végétől pedig televíziós műsorvezetőként hallatott magáról. Filmekben is felcsendült időnként a zenéje. A Ne menj el! című filmben Penélope Cruz és Sergio Castellitto játéka alatt Cutugno-számok hallhatóak.

2007-ben prosztatarákkal operálták, amiből szerencsésen felépült. Nemrég kínai nyelven is felvette mindmáig legismertebb örökzöldjét, a L' Italianót az Italiani made in China című televíziós sorozathoz. Az egykori mediterrán sármőr a magánéletben több mint negyven éve házas, egy másik kapcsolatából született Nicoló fia. Milánóban él, a Milan csapatának  lelkes  szurkolója. Életfilozófiája egyszerűen hangzik: „ Lasciate mi cantare”, vagyis „hagyjatok énekelni!"

Toto Cutugno-koncert
2016. október 15.
Budapest, Tüskecsarnok

Címkék: milánó, olasz, énekes, toto cutugno, l'italiano, sanremo, celentano, solo noi

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!