A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hagyj most, nagyon fáj a fejem

Persze fejfájás és fejfájás között jó nagy különbség van. Sokféle létezik, de mind közül a legkellemetlenebb a migrén, mely az egyik legnehezebben elviselhető fájdalom. Lüktet, hasogat, dübörög, feszít. Sokan ismerik, hiszen minden tízedik ember szenved időnként migrénes fejfájástól, amely a nőknél háromszor olyan gyakori, mint a férfiaknál. A rohamokban jelentkező fájdalom szinte megbénítja az embert.

Fotó: Shutterstock.com

Mi történik fájdalom esetén?

A migrénre hajlamos emberek idegrendszere bizonyos ételekre, stresszre, időjárás-változásra az agyalapi ütőerek görcsös összehúzódásával válaszol. Az agyhoz vezető artériák szűkülése és tágulása ingerli a fájdalmat érzékelő idegsejteket.

Az agyban lévő vérerek duzzanata, illetve gyulladása okozza a heves, néha csak órákig, máskor napokig is tartó, émelygéssel, látászavarokkal, hányingerrel kísért, sokszor elviselhetetlen fájdalmat.

Az olykor a legkisebb mozdulatra, zajra, fényre erősödő lüktetés rendszerint fokozatosan növekszik. Sok nőnél a menstruáció előtti néhány napban jelentkezik.

A rohamok szakaszai

Nem minden migrénes éli át mindig ugyanazt, de vannak a fejfájásnak tipikus szakaszai. Aki gyakran szenved ettől, jól ismeri. A bevezető szakaszban a közérzet megváltozása jellemző. Fáradtság, levertség, ingerlékenység, tompultság vagy indokolatlan jókedv kísérheti.

Utána következik az aura szakasz, amelyben az egyik vagy mindkét szem látóterében vakító fények, csillámló cikkcakk vonalak, szikralátás vagy látótérkiesés alakul ki.

Majd beindul a rendszerint féloldali, görcsös, lüktető, hasogató fájdalom, melyhez hányinger, hányás csatlakozik. Ilyenkor szinte minden inger növeli a fájdalmat, legyen bár erősebb hang vagy fény, vagy szag,

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 4. számának 42. oldalán!)

Címkék: fejfájás, idegrendszer, migrén, migrénes roham, agyi artériák, menstruáció

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!