A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hagyj most, nagyon fáj a fejem

Persze fejfájás és fejfájás között jó nagy különbség van. Sokféle létezik, de mind közül a legkellemetlenebb a migrén, mely az egyik legnehezebben elviselhető fájdalom. Lüktet, hasogat, dübörög, feszít. Sokan ismerik, hiszen minden tízedik ember szenved időnként migrénes fejfájástól, amely a nőknél háromszor olyan gyakori, mint a férfiaknál. A rohamokban jelentkező fájdalom szinte megbénítja az embert.

Fotó: Shutterstock.com

Mi történik fájdalom esetén?

A migrénre hajlamos emberek idegrendszere bizonyos ételekre, stresszre, időjárás-változásra az agyalapi ütőerek görcsös összehúzódásával válaszol. Az agyhoz vezető artériák szűkülése és tágulása ingerli a fájdalmat érzékelő idegsejteket.

Az agyban lévő vérerek duzzanata, illetve gyulladása okozza a heves, néha csak órákig, máskor napokig is tartó, émelygéssel, látászavarokkal, hányingerrel kísért, sokszor elviselhetetlen fájdalmat.

Az olykor a legkisebb mozdulatra, zajra, fényre erősödő lüktetés rendszerint fokozatosan növekszik. Sok nőnél a menstruáció előtti néhány napban jelentkezik.

A rohamok szakaszai

Nem minden migrénes éli át mindig ugyanazt, de vannak a fejfájásnak tipikus szakaszai. Aki gyakran szenved ettől, jól ismeri. A bevezető szakaszban a közérzet megváltozása jellemző. Fáradtság, levertség, ingerlékenység, tompultság vagy indokolatlan jókedv kísérheti.

Utána következik az aura szakasz, amelyben az egyik vagy mindkét szem látóterében vakító fények, csillámló cikkcakk vonalak, szikralátás vagy látótérkiesés alakul ki.

Majd beindul a rendszerint féloldali, görcsös, lüktető, hasogató fájdalom, melyhez hányinger, hányás csatlakozik. Ilyenkor szinte minden inger növeli a fájdalmat, legyen bár erősebb hang vagy fény, vagy szag,

Kezelése

Legfontosabb, hogy megfigyeljük, mi váltja ki a rohamokat, és ha ezt tudjuk, próbáljuk elkerülni a kiváltó tényezőket. Kerüljük a monoszodium glutanátot (MSG) tartalmazó termékeket, mivel ez az összetevő – amely gyakran előfordul kínai vagy előre csomagolt ételekben – az arra érzékenyeknél fejfájást okozhat.

Az aminokat és nitrátokat is ajánlatos kihagyni az étrendből. Aminok lehetnek a csokoládéban, sajtokban, heringben, májban, nitrátok pedig előfordulhatnak egyes húsárukban, például a hot dogban, szalonnában vagy a szalámiban.

Napi 200-400 gramm magnéziumot érdemes rendszeresen fogyasztani, ennek inkább megelőző, mint gyógyító szerepe van, Amikor a fejfájás elkezdődik, akár már a bevezető szakaszok idején is érdemes fájdalomcsillapítót bevenni.

Nem szabad megvárni, hogy a roham felerősödjön, mert akkor már sokkal nehezebb leállítani. A patikákban recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók közül a paracetamol-tartalmúak a leghatásosabbak.

Ha ezek közül egyik sem segít, és migrénünk gyakori, forduljunk valamelyik szakambulanciához. A havonta többször jelentkező fejfájás ellen ma már léteznek megelőző gyógyszerek.

A megelőző kezelés csökkenti a rohamok számát, időtartamát, intenzitását, lehetővé teszi, hogy egyszerű fájdalomcsillapítókat alkalmazva megszűnjön a roham. A kezelés hossza hat héttől hat hónapig terjedhet.

Természetes gyógymódok

A fejfájás elűzése érdekében érdemes a természetes módszerek közül kipróbálni néhányat.

A legfontosabb, hogy együnk sok halat, és igyunk nagyon sok vizet. A halolaj fogyasztása ugyanis kifejezetten hasznos lehet a fejfájás csökkentésére. Fogyasszunk minél több gyömbért. Reszeljünk frissen az italunkba, használjuk fűszerként főzés során.

A vörös szőlő C-, A- és B2-vitamin, valamint riboflavit-tartalmának köszönhetően enyhítheti fájdalmainkat Fontos a jó testtartás, mert ha görnyedten ülünk egész nap, és izmaink görcsbe rándulnak, könnyebben megfájdul a fejünk.

A túl sok koffein ronthat a fejfájáson, de kis mennyiség jótékony hatású lehet. Pihenjünk le elsötétített szobában. Tegyünk váltott hideg-meleg borogatást a tarkónkra.

Gyümölcspréssel nyerjük ki egy fejes káposzta levét, egy törülközőt itassunk át vele, és helyezzük lefekvéskor a homlokunkra. Tehetünk bele egy kis almaecetet is. Vegyünk levendulaolajjal illatosított meleg fürdőt. Napraforgóolajjal masszírozzuk a szem, fül és tarkó környékét.

Címkék: fejfájás, idegrendszer, migrén, migrénes roham, agyi artériák, menstruáció

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!