A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hadar a világ

Meg motyog, és elnyeli a szavakat. Ha beletelefonál az életünkbe egy telemarketinges, vagy érdeklődni akarunk a mobilszámlánkról, esetleg az eladót próbáljuk dekódolni, aki épp elmondja, hogyan működik a mosógép, amire vágyunk, az olyan, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Halljuk, de nem értjük. Próbálunk szájról olvasni, de sokszor az sem működik. Slamposan bánunk a szavakkal. Pedig a kommunikáció 80%-a nem attól függ, mit mond az ember, hanem hogy hogyan!

Fotó: Thinkstock

„Beszédtechnika? Az mégis minek?” – mondhatják sokan, hisz általában nem tudunk arról, ha mi magunk helytelenül beszélünk. Voice coaching – ízlelgetem a divatos kifejezést, még ha interjúalanyom, Egerszegi Anna ragaszkodik is a magyar megnevezéshez: beszédtanár.

Pedig nekem tetszik az angol verzió: azt sugallja, hogy a beszédképzés bizony hosszan tartó, kemény tréning, amihez szakértő segítségére is szükség van. Elég csak belegondolni, hány évtizede beszélünk úgy, ahogy, és mennyire berögzülhet ezalatt egy-egy pontatlanság.

Beszédünk a cégérünk

„Ötből négy embernek van valamilyen beszédproblémája: hadar, halkan beszél, erőtlen vagy rekedt a hangja, esetleg éppen a renyhe artikuláció miatt torzít bizonyos hangokat. A tévhittel ellentétben a logopédia és a beszédképzés nem csak óvodáskorban aktuális, felnőttkorban is lehet még segíteni!” – mondja Anna, aki szerint nemcsak a médiában dolgozóknak vagy a színészeknek lehet szükségük ilyen képzésre, hanem mindenkinek.

Hiszen folyamatosan kommunikálunk, a beszédünk segítségével fejezzük ki érzéseinket, érvényesítjük érdekeinket. És nem utolsósorban: a mi felelősségünk, hogy átadjuk anyanyelvünk ismeretét a következő generációnak. Lehetőség szerint torzításmentesen.

„Gyakran tapasztalom, hogy a beszédhibás srácoknak a szüleik is beszédhibásak. De hát hogyan is tanulna meg egy gyerek helyesen beszélni, ha torz mintát hall otthon?” – teszi fel a költői kérdést a szakember.

Hangzótisztítás rendel!

Na, de mégis, mit értünk azon, hogy helyes, tiszta beszéd?

„Ha a beszéd technikai kivitelezését nézzük, alapvetően négy szempontot kell figyelembe vennünk. Az első a légzéstechnika, azaz a megfelelő levegővétel, a levegővel való helyes gazdálkodás.

A következő a hangképzés: nem mindegy, hogy telt, elöl szóló, préselésmentes hangja van-e a beszélőnek, vagy rekedt, kellemetlen hangon szólal meg... Az artikuláció fontosságát sem lehet eléggé hangsúlyozni: nyissuk ki a szánkat, és legyen pontos a hangzóejtésünk! És ha mindez megvan, ezekre az alapokra épülnek rá a beszéd zenei eszközei: a hangsúly, az intonáció, a tempó, a ritmus és a hangerő.”

A beszédtanár rögtön hozzáteszi, hogy minden mindennel összefügg. Például ha valakire jellemző a gyors beszéd, az általában elnyel, összemos bizonyos hangzókat. Miután aztán a szakember segítségével rendbe teszi az artikulációját, a beszédtempója is szükségszerűen lelassul.

Mennyire fontos a tiszta beszéd?
Egerszegi Anna és csapata a témában közvélemény-kutatást is végzett. Ebből a következők derültek ki:
A válaszadók 95,9%-a fontosnak vagy nagyon fontosnak tartja a helyes beszédet.
A kutatásban részt vevők 47,6%-a az artikuláció hiányát, 17,2%-a a halk beszédet, 12,5%-a a hadarást, 11,3%-a bizonyos hangok torzítását, 5,9%-a a levegő utáni kapkodást, 5,5%-a pedig a dadogást jelölte meg a legzavaróbb beszédhibaként.
A válaszok alapján a média, a kereskedelem, a politika és az oktatás terén a leginkább zavaró, ha valakinek nem tiszta a beszéde.

Automatizált locsi-fecsi

Akinek nincs komoly problémája, és csak csiszolni kell a beszédén, annál körülbelül egy év alatt fejlődést lehet elérni. Persze, ha hangzótorzítás is színesíti a történetet, akkor több időre van szükség. Nem elég helyére tenni valamit, azt rögzíteni, automatizálni is kell, ami csak folyamatos gyakorlással megy.

„A beszéd létrehozásához szükséges izmok is ugyanolyanok, mint a testünk többi izma. Ha sokáig nem, vagy nem megfelelően használjuk őket, elgyengülnek: folyamatosan edzenünk kell őket” – mondja végezetül Anna. Én pedig megnyugvással tudatosítom magamban: még szerencse, hogy a beszédet nonstop lehet gyakorolni: a piacon, a postán, a boltban...

 

Címkék: hadarás, helyes beszéd, beszédtechnika, motyogás, logopédia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!