A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ha varázsol a gyerek

Sokan nem gondolnák, hogy a bűvészet akár készségfejlesztő játék is lehet. Egy trükk elsajátításához kitartásra, szorgalomra, koncentrációra és megfelelő mozgáskoordinációra van szükség. Nincs is annál ideálisabb játék, mint amikor a gyermek játszva tanul és fejlődik.

Fotó: Thinkstock

Valóság vagy varázslat?

A gyermek négy-öt éves koráig valóban elhiszi, hogy varázslatot látott. A bűvészet elkezdéséhez szükséges egy bizonyos fokú szellemi érettség, hiszen meg kell tudnia különböztetni a valóságot a varázslattól. Ez a szint minden gyermeknél máskor alakul ki.

Rodolfo az Artista Akadémián az '50-es években még tíz–tizennyolc év közötti diákokat tanított kézügyességi bűvészetre, és vezette be tanítványait a szabadulási trükkök és az illuzionizmus világába. Ma már a gyerekek sokkal gyorsabban fejlődnek, és a modern technológia hatására gyorsabban meg tudják különböztetni a képzeletet a valóságtól, így kellő elszántsággal valószínűleg egy öt-hat éves gyerek is tanulhat bűvészetet.

Milyen készségeket fejleszt a bűvészet?

A bűvészmutatványok elsajátítása közben fejlődnek a gyermek koncentrációs és koordinációs képességei, kreativitása, önfegyelme és finommotorikus mozgása. Ha új környezetbe kell beilleszkednie, hasznos lehet egy jól begyakorolt varázstrükk, ami felkelti a többiek figyelmét.

A tehetség önmagában kevés
Sokan nem gondolnák Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnokról, hogy zárkózott gyermek volt. A bűvészet segítette abban, hogy nyitni tudjon a környezete felé. Biztonságot adott számára a saját kis varázslatos világa, és amikor pozitív visszajelzéseket kapott a szüleitől a fellépései után, fokozatosan kezdte levetkőzni a gátlásait. Ma már többezres közönség előtt lép fel. 'A tehetség önmagában kevés, nagyon fontos, hogy higgyünk magunkban, szorgalmasak legyünk, emellett pedig szerencsére is szükség van' - vallja.

A trükkök előadásához persze a beszéd is hozzátartozik, ezért a gyakorlással fejlődik a gyerek kommunikációs képessége, a szókincse, és nő az önbizalma is.

Annak érdekében, hogy megtartsuk a lelkesedését, érdemes egyszerű trükkökkel kezdeni. A többi játékhoz hasonlóan a bűvészetet sem szabad erőltetni a gyerekeknél. A gyakorlás szakaszát tegyük minél változatosabbá a fellépő ruhákkal, színes kiegészítőkkel, új varázsszavak tanulásával, bűvészekről szóló mesék olvasásával.

Címkék: trükk, bűvészet, hajnóczy soma, készségfejlesztő

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!