A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ha nyár, akkor nyaralás, ha nyaralás, akkor vízpart

Egy okos idegenvezető mondta nekem egyszer, hogy a nyaralásra nem szabad sajnálni a pénzt. Mert a nyaralás olyan érzelemkonzerv, amelyet majd elő tudunk venni a hosszú, fáradt és hideg napokon.

Fotó: Shutterstock.com

Mégis egyre többen vagyunk olyanok, akik inkább csak a hosszú hétvégéket, pár napos, maximum egyhetes pancsolást engedünk meg magunknak. Pedig az nem úgy megy, hogy napi tíz-tizenkét órás munka után egyszer csak pihenő üzemmódra kapcsolunk.

A pihenést is szokni kell. Ezért egy hét szabadság tulajdonképpen semmire nem elég. Pihenni, kikapcsolódni, átállni ilyen rövid idő alatt szinte lehetetlen. Legalább három hét kellene. De ugyan ki engedhet meg három hét nyaralást mostanában!

Álmodozni azért lehet. Nézzük hát, ha választhatnánk, hova lenne jó nyaralni menni. Melyek a legnépszerűbb vízpartok, itthon, a környező országokban és a nagyvilágban.

Ha kultúra, akkor Dalmácia ékszerdoboza Dubrovnik

A világörökség részeként számontartott város, egy olyan hely, amelyet látni kell. Dél-Dalmácia kulturális központja, a kő és fény városa, Dubrovnik sziklás, betonozott, kavicsos, homokos strandjai szinte kivétel nélkül a nemzetközi előírásoknak megfelelő kék zászlós standok.

Igény szerint és bőven választhatunk az apartmanok, szállodák és kempingek között. Kirándulásra a Lokrum-sziget ajánlható, a város közvetlen közelében. Kiépített, parkosított, ezért igen kedvelt kirándulóhely a városbeliek és a turisták körében egyaránt.

Fürdőzésre a Banje strand, a leghíresebb dubrovniki kavicsos strand választható, gyönyörű kilátással az óvárosra. A strandnak saját recepciója van, elegáns éttermei tele modern fehér, alacsony padokkal, nyugágyakkal, luxusbaldachinokkal. A híres Eastwest Beach Club a strand előtt található, ide híres sztárok, sportolók és művészek szoktak ellátogatni.

Ha gyorsan akarunk lejutni, akkor Kvarner-öböl

A Kvarner-öböl a Magyarországhoz legközelebb fekvő tengerparti rész. A távolság Budapesttől kevesebb mint 600 kilométer. Nem véletlen, hogy minden évben magyar turisták ezrei nyaralnak itt. A térség legnépszerűbb szigetei, Krk, Cres, Losinj, Rab és a Pag.

A legtöbb nyaraló a Krk és Rab szigetre érkezik. De bármelyik szigetet választjuk, a mediterrán klíma, a hangulatos halászfalvak, a remek konyha nem okoz csalódást, és ha egy kis kultúrára is marad kedvünk, időnk, olyan történelmi városok várnak, mint Opatija, Rijeka, Crikvenica és Senj.

Fotó: Shutterstock.com

Ha lagúna, akkor Milna

Egy kis falu néhány kilométerre Hvar városától. Milna strandján négy lagúna található, itt a fenyők, agávék, szőlők és gyümölcsösök sokkal nagyobbra nőttek, mint a sziget többi részén. Dubovica a déli part legnagyobb strandja, Milnától keletre az ugyancsak lagúnaszerű partszakasz fantasztikus a kristálytiszta kék vízzel.

Ha homokos part, akkor Rab sziget, Lopar

Lopar egy festői szépségű idegenforgalmi hely, melynek 2 km-es homokos strandja van. A Rajska Plaza az egyik leghíresebb strand az Adrián. A legfinomabb homok itt található, sekély, kristálytiszta meleg vize pedig egyedülálló, mely a nyári hónapokban 28 fokos is lehet.

Ha gyógyulni akarunk, akkor Losinj szigete

Losinjnak különleges növényzete és klímája van. A sziget már évszázadokkal ezelőtt is népszerű úti célja volt azoknak a jómódú embereknek, akik légúti problémáikból igyekeztek kigyógyulni.

A tenger sós levegője, a kiegyensúlyozott, magas átlaghőmérséklet és az egyedülálló növényzet, a szubtrópusi örökzöldek biztosítják azt a gyógyító hatást. A nyári forróságban úgy érezhetjük, hogy egy szaunában ülünk, amelyben légúttisztító, enyhén mentolos és fenyőillatú olajat párologtatnak.

A LEGNÉPSZERŰBB GÖRÖG SZIGETEK

Korfu

Egész Görögországban is az egyik legkedveltebb úti cél. A Jón-szigetcsoporthoz tartozó, smaragdszigetként ismert Korfun a narancsfák évente háromszor borulnak virágba, és háromszor érik rajtuk a gyümölcs. Korfu természeti csoda, mesés tengerpartokban és építészeti különlegességekben egyaránt gazdag.

A semmittevés és napozás mellett érdemes megnézi a Szent Mihály- és Szent György-palotát, Korfu legmonumentálisabb épületeit. Gyerekkel nyaralóknak a strandok közül az olaj- és gyümölcsfák övezte Szidari a legjobb, ahol lassan mélyülő, homokos a part.

Idősebbeknek Roda kissé kavicsos, viszont nagyon csendes strandja ajánlható. Aki viszont bulizni vágyik, keresse fel Ipszosz strandját, ahol szürkülettől hajnalig féktelen mulatozásra számíthat.

Zákinthosz

A tengerparti lustálkodásba beleunt nyaralók előszeretettel keresik a jón szigetvilág harmadik legnagyobb szigetét. Itt hódolhatnak a hegymászásnak, a búvárkodásnak és a túrázásnak egyaránt. A népszerű szabadidős tevékenységek közé tartozik például a sziget legmagasabb pontjának, a 756 méter magas Vrachionasznak a meghódítása, vagy számtalan híres barlangjának megtekintése.

A másik kedvelt program a navagiói öbölhöz tett kirándulás, ahol egy 1983-ban hajótörést szenvedett és félig a homokba süppedt csempészhajó maradványai meredeznek. Szelíd, természetközeli programokat a sziget északi és déli részén érdemes keresni. Északon barátfókákat, délen a védettséget élvező álcserepes teknősöket lehet megfigyelni.

Fotó: Shutterstock.com

Mykonosz

A Jón-tenger szigetvilágának apró ékszerdoboza. Közel nyolcvan kilométer hosszú parti szakaszán kilenc híres strand található. Leghíresebb talán a szörfösök kedvence, Kalafatisz, mert mindig szeles. Pranga talán a legideálisabb strand az egész szigeten.

Sekély, lassan mélyülő fehér homokos partja a kisgyermekes családoknak is kedvez. Itt a késő délutáni koktélok után, korán kezdődnek az esti partik. Napnyugta után, ahogyan hűl a levegő, a fiatalok továbbállnak Prangáról a Paradise strandra, ahol végül is napszaktól függetlenül a legnagyobb a pezsgés.

Rodosz

A Dodekanészosz-szigetcsoport legnagyobb, egyben központi szigete elsősorban az ókor csodái között számontartott, egykori kolosszusáról híres. És arról, hogy évente 300 napon át süt a nap.

Ókori emlékhelyei miatt Rodoszt az antik görög civilizáció máig élő múzeumának is nevezhetnénk, de tengerpartjaival is vonzza a nyaralókat. Közülük a leghíresebb a sziget keleti partján található Kalithéa kicsiny, homokos, pálmákkal övezett strandja.

A nyugati oldalon Ixiát és Ialissost eredeti görög tavernákkal és hosszú kavicsos strandjaival a gasztronómia és a szörfözés szerelmeseinek ajánlják.

Szardíniát kár lenne kihagyni

Fotó: Shutterstock.com

Szardínia a Földközi-tenger nyugati medencéjének második legnagyobb szigete.Területe magában foglalja az apró szigeteket is.

1850 km hosszú tengerpartján a szebbnél szebb homokos öblök, smaragdzöld és türkizkék színekben pompázó kristálytiszta tenger, hófehér homokos tengerpartok váltakoznak. Majdnem lehetetlen választani belőlük. Nézzük a legismertebbeket!

Cala Goloritze Szardínia keleti partján, az Orosei-öböl déli részén található. A partot nem homok, hanem apró kavics borítja, mely a környező fehér sziklákból morzsolódott le. Innen a strand szintén hófehér színe.

A körülötte lévő különös formájú sziklahegyeket gyakran felkeresik a sziklamászás szerelemesei. Ez a vidék ugyanis nem csak a strandolók körében nagyon népszerű, hanem kiválóan alkalmas hegymászásra, túrázásra is.

La Pelosa Szardínia leghíresebb strandja. Nem véletlenül: hosszú, finom, fehér homokos a partja, és sekély, nagyon világos színű a tengervize. A háttérben apró kis szigetek szegélyezik. A strand Stintino településen található, Szardínia északnyugati csücskében.

Sajnos, mivel gyönyörű, gyakorlatilag mindig tele van. Az idegenvezetők szerint tömeg ide vagy oda, a La Pelosát legalább egyszer mindenkinek látni kell, aki Szardíniára megy nyaralni.

Cala Coticcio, a Maddalena szigetcsoport második legnagyobb szigete, a Caprera egyik apró öble a Cala Coticcio fehér homokkal, kristálytiszta tengervízzel. Ide szintén a tenger felől hajóval vagy túrázva juthatsz el.

Kb. egy órát vesz igénybe a túrázás (csak odaút), de mindenképp megéri, hiszen ritka szépségű partszakaszról van szó. A főszezonban a reggeli órákban kell érkezni, hiszen ez egy nagyon kicsi öböl, 20 törülköző, és már megtelt!

Costa Smeralda, azaz Smaragd-part, Szardínia világhírű, 55 km hosszan elterülő partszakasza a sziget északkeleti részén fekszik, Olbia és Palau között. E tájon utazva csodálatos kép tárul a turista elé.

Kristálytiszta, smaragdzöld tengervíz, luxusszállodák, háttérben a Maddalena-szigetcsoporttal. A tengerpart hófehér homokkal és gránitsziklákkal egészíti ki a képet.

A LEGLÁTOGATOTTABB MAGYAR STRANDOK

Igaz, hogy a legjobb magyar nyaralóhelyek sem olcsóbba, mint a külföldiek, azért az utazáson sok időt és pénzt spórolhatunk. A legnépszerűbb magyar strandok a Balaton körül találhatók. De vannak remek helyek az ország szinte minden régiójában. Lássunk néhányat közülük.

Balatonfüred: Kisfaludy strand

A Balaton nyugati oldalának egyik legnagyobb területű strandja, ingyenes parkolási lehetőségekkel, folyamatosan újuló térjátékokkal, sportpályákkal, strandröplabda, vízibiciklizési lehetőséggel, gyermekanimációs programokkal, strandkönyvtárral.

A legnépszerűbb úti célok 2018 nyarán
A szomszédos országokat felkeresők jellemzően Zakopane, Krakkó és Szováta felé vették az útirányt, de Crikvenica, Vir és Torockó is népszerű volt a magyarok körében.

A magyar toplista:
1. Egri vár
2. Miskolctapolca Barlangfürdő
3. Zalakarosi fürdő
4. Festetics-kastély
5. Harkányi Gyógyfürdő
6. Siklósi vár
7. Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő
8. Szigligeti vár
9. Füzéri vár
10. Zsolnay Kulturális Negyed
Gyenesdiás: Diási játékstrand

A tóparton éttermek, büfék, sportszerkölcsönzők, óriáscsúszda, strandröplabda-pályák lelátóval és éjszakai világítással várják a látogatót. Itt található a Balaton első, nyílt vízfelületen kialakított vízilabdapályája.

Vannak streetballpályái, lehet asztaliteniszezni, részben árnyékos játszótér várja a kicsiket. Családbarát szolgáltatások, szórakoztató animációs programok közül választhatunk.

Balatonföldvár: Keleti strand

2017-től egy 42 méter hosszú, 1000 m²-es fövenyes partszakasz került kialakításra. A strandon található a Viharsarok Vitorlás Központ, ahol a kezdőtől egészen a haladó szintig egyénre szabott szolgáltatásokkal, időbeosztással és felkészült oktatógárdával várják a kikapcsolódásra, feltöltődésre, jó társaságra és kalandra vágyókat egyaránt.

A strand területén strandröplabda-, strandfocipályákat alakítottak ki. Nyári szezonban animátor segít a szabadidő kellemes eltöltésében.

Fotó: Shutterstock.com

A gárdonyi Sport Beach & Camping

A Velencei-tó legmozgalmasabb szálláshelye, ahol gyönyörű tóparti környezetben az aktív pihenés számos lehetősége várja a vendégeket. A gárdonyi Sport Beach az ország első és egyetlen ökoszemléletű strandja, az egyetlen nemdohányzó résszel is rendelkező strand.

2011-ben beválasztották a világ legjobb 66 strandja közé. Idén megnyitották a sóhomokozót, és létrehoztak egy hang-fény terápiás szobát is.

A Velencei Vízi Vár

A fővárostól mindössze 45 km-re a tó egyik legkellemesebb strandja, mely hatalmas zöld felületeivel, ötszáz méter partszakasszal, homokos, sekély parti résszel, sportpályákkal, streetballpalánkkal, egy petanque pályáva,l óriáscsúszdával fogadja az oda érkezőket. 

Délegyháza:Tavirózsa Kemping

A tavak Budapesttől csupán 30 km-re vannak. A nyolc tóból álló tórendszer fürdésre, horgászásra, pihenésre és vízi sportokra is kiválóan alkalmas. A kemping a sátor- és lakókocsihelyek mellett 18 faházzal egész évben nyitva tart.

Kettő-, négy-, öt- és hatágyas faházak bérelhetők nappalival, konyhával, hűtőszekrénnyel, fürdőszobával. Egyes házak tóparti kilátással és partra néző terasszal.

A kemping kis és nagy testű kutyákkal is látogatható. Néhány faházat direkt kutyabiztos kerítés védi. A kemping előtti strand külön területtel rendelkezik a kutyával érkező vendégek számára.

Nyíregyháza-Sóstó:Tófürdő

Ahol a természetes vizek szerelmesei élvezhetik a strand szolgáltatásait. A 2000 m²-es parkosított területen egy 100 m²-es, 34 Celsius-fokos vízhőmérsékletű medence várja a strandolókat. Van még ezenkívül röplabdapálya, a gyerekeknek vízi csúszda.

Mártélyi Tájvédelmi Körzet

A vízi vadvilág szerelmesei szeretik meglátogatni a Tisza partján, a Mártély melletti hullámtéren. A Tisza és két holtága között, a sekély vizekben ívnak a halak, a megtelt mocsarakon pedig békák szolgálnak táplálékul az idelátogató nagykócsagoknak, szürke gémeknek és a faluban költő hét pár fehér gólyának.

A gyorsan áramló áradó folyóról a tőkés récék, kárókatonák is behúzódnak ide. A mártélyi Tisza-holtágon szinte karnyújtásnyi távolságra bevárják a csónakokat a másutt ritka üstökösgémek, kiskócsagok.

Az öreg erdők madárvilága is igen sokszínű. Az odvas fák üregeiben költ a macskabagoly. A húszméteres magasságot is meghaladó lombkoronában költ a barna kánya és a fekete gólya.

Makó határában a Maros folyó

Egyedül álló gyógyiszapot hoz az erdélyi hegyekből. A makói emberek több évtizede felfedezték, hogy ez az iszap jó hatással van a reumára és az ízületi betegségekre. Ma már külföldre is exportálják ezt az iszapot, és használja a makói gyógyfürdő is. Aki ellátogat a gyönyörű erdővel szegélyezett folyóhoz, maga is használhatja ezt a természeti értéket.

A VILÁG LEGDRÁGÁBB TENGERPARTJAI

A Forbes Traveller utazási magazin listáin szereplő legdrágább tengeri üdülőin egyetlen éjszakáért több millió forintot kell fizetni. Lássuk őket, persze csak az érdekesség kedvéért.

Altamer, Anguilla

Ide bújnak el a legnépszerűbb, legjobban fizetett sztárok, sportolók és arisztokraták a világ szeme elől. Ugyanis az üdülőkomplexum egy időben csupán 40 embert tud vendégül látni. A villáknak saját úszómedencéje, fitneszterme, mozija, liftje, főkomornyikja és egy 8 fős személyzete van.

Közülük a legdrágábbnak saját, búvárkodásra alkalmas tava és vízesése is. Ennek ára potom tizenötmillió forint körül van hetente.

Fotó: Shutterstock.com

Necker-sziget

Naponta nyolcmilliót kell fizetni a Richard Branson multimilliárdos magánszigetén található üdülő óceánra néző ablakú szobáiban. Igaz, hogy ebben az árban a könnyűbúvárkodástól az utolsó pohár pezsgőig minden benne van.

Az angol fennhatóságú Virgin-szigetekhez tartozó szigetet a multimilliárdos 1982-ben vásárolta meg magának, majd valószínűleg unatkozott, mert megnyitotta rejtekhelyét a világ leghíresebb és leggazdagabb emberei számára.

George Michael, Michael Douglas, Elizabeth Hurley, Steven Spielberg és Charles herceg is töltött itt néhány hetet.

Musha Cay

A fentieknél valamivel olcsóbban, már napi ötmillióért nyaralhatunk viszont David Copperfield birtokán, mely néhány, a Bahamákhoz tartozó szigetet foglal magában. A 12 csúcstechnikával felszerelt, I-poddal ellátott parti bungalóban aligha érzi úgy az ember, hogy egy zsúfolt üdülőhelyen szorít magának törülközőnyi helyet.

Az üdülőkomplexum ugyanis egyszerre csupán 24 vendéget tud, igaz, meglehetősen magas színvonalon ellátni. Ebbe beletartozik minden étel és ital tetszés szerint, a hajóutak a szintén Copperfield birtokában lévő szomszédos szigetekre, a jet-ski-használat és a világ legszebb, közvetlenül a parton felállított, hangulatos autós mozija is.

Rania Experience, Maldív-szigetek

Ha nincs ennyi pénzünk, akkor már napi kétmillióért is foglalhatunk szállást a Maldív-szigeteki Rania szigeten, de csak akkor, ha legalább két évre előre gondolkodunk.

A sziget ugyanis olyan kicsi, hogy összesen 12-en nyaralhatnak rajta egyszerre – igaz, egy vendégre két inas is jut. Ha sikerül, akkor a jó erőben lévők akár körül is úszhatják a kicsike szigetet, a lustábbak pedig naponta három órát ingyen jachtozhatnak a partok közelében. A gyógyfürdőben is áztathatják magukat, és a vízi sportok közül is lehet választani.

Isla de sa Ferradura, Ibiza, Spanyolország

Ha még mindig túlzottnak találjuk az árat, vannak luxushelyek heti kétmillióért is. Ilyen hely a lópatkó alakú szigeten lévő hacienda, külön táncteremmel, színházzal, mozival, valamint egy lagúna alakú úszómedencével.

A közelben van egy gyógyfürdőbarlang is szaunával, masszással és pezsgőfürdővel. A személyzet bárhova utánunk viszi az ételeket, italokat, és minden este flamencotáncosok és kabarészámok szórakoztatják a vendégeket.

Címkék: utazás, tengerparti nyaralás, görögország, szardínia, horvátország, tengeri strandok, hazai népszerű strandok, gyógy-és termál fürdők, természetes vizek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!