A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gyulai Natália: Szeretek játszani a formákkal, az anyagokkal

Nagyvárosi kollekciókat tervez karakteres nőknek ’casual chic’ stílusban a Designerwebshop tervezője, a NATI100%PUREIDEA márka megálmodója. Különösen kedveli a saját fejlesztésű technikák alternatív felhasználási lehetőségeit, az egyedi tervezésű textilek, műszőrmék használatát. Munkáiba beleolvasztja az ősi kínai és japán kultúra sokszínű motívumkincsét. A NATI100%PUREIDEA márka egyik legújabb slágerterméke a giga-mega shopper táska és az overcoat kabát.

Fotó: Almási J. Csaba

– Hogyan lettél öltözéktervező, iparművész?

– Alapvetően ruhatervezőnek tartom magam, emellett textilművész is vagyok. A pályaválasztásom úgy indult, hogy hatévesen közöltem a szüleimmel: ruhákat fogok tervezni. Festőművész édesapám, Gyulai Lajos révén a bátyámmal együtt karon ülő korunktól meg voltunk fertőzve a művészetekkel.

A Kisképzőbe (Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium) nem vettek fel, helyette a Ferenczy István rajzkörbe jártam, majd az Iparművészeti Egyetem előkészítő tanfolyamára. A Magyar Iparművészeti Egyetemen, a jelenlegi MOMÉ-n ötéves mesterképzést végeztem. Az egyetem utolsó évét Erasmus-ösztöndíjjal Helsinkiben töltöttem, a University of Art and Design UIAH divatszakán. A tanulóéveim alatt számos nemzetközi versenyen is részt vettem.

– A külföldi megmérettetések hozamaként fedezted fel a kínai és a japán kultúra motívumait, amelyek meghatározták a stílusod alakulását?

– Már sokkal előbb, az egyetemi tanulmányaim alatt kezdtem foglalkozni a témával. Másodéves koromban Pekingben elnyertem a nemzetközi Chic Chinois Award pályázat díját. A japán Gifuban megrendezett 4th World Fashion Contest elnevezésű versenyen 15 ezer pályázó közül a Nina Ricci divatház különdíjában részesültem egy nagyon színes, játékos ruhával. Teljes kollekciót kellett megtervezni a XVI–XVII. században élt japán keramikus művész, Furuta Oribe munkáiból merítkezve.

A diplomamunkámtól az önálló ruhatervekig időről időre ázsiai témákat dolgozok fel, tematikus kollekciókat készítek. A Budavári Palotában a Ludwig Múzeum által szervezett kiállításomhoz például eredeti kínai szimbolikát használtam fel: különféle technikákkal, hímzéssel, steppeléssel belekombináltam ezeket speciális anyagokba. A motívumok jelentéstartalma érdekelt leginkább, az ázsiai és az európai ízlésvilág és öltözéskultúra közötti párhuzamok, különbözőségek, feszültségek. A tavalyi kollekciómban például dekorációra használt speciális japán textillel dolgoztam. Japán magyarországi nagykövet asszonya is rendelt tőlem ilyen ruhát.

– Hogyan jellemeznéd a stílusodat? Milyen divatfilozófia húzódik a NATI100%PUREIDEA márkanév mögött?

– Az eredeti textilfelületek megváltoztatásával kísérletezek, melynek eredményeként új felületeket hozok létre. Munkáimban a művészeti alkotás és a felhasználóbarát szempontok dilemmáját feszegetem. Az egyik legkedveltebb és legjellemzőbb termékcsoportunk a Magyar Formatervezési Nívódíjas ’wonderfur’ műszőrme. Egyszerre szép, hordható és látványos. Szeretek játszani a formákkal, az anyagokkal, szeretem a nagy amplitúdókat. 2020 kora telén készült el ’overcoat’ kabátkollekciónk, vatelinnal steppelt, puha, könnyű, vízlepergetős anyagból. Praktikus, könnyen hordható, megfelelő a legkülönfélébb testalkatokra. Minden kabát mellé társítunk egy vagy több giga-mega shopper táskát.

– Mi a specialitása a Nati-féle shoppernek?

– Eredetileg úgy indult, hogy szükségem volt egy nagy méretű táskára, amit reggeltől estig hurcolhatok magammal. Aztán amikor elkészült pár darab, úgy gondoltam, hogy érdemes foglalkozni a gyártásával. A mindkét oldalán viselhető giga-mega shopper rendkívül mutatós, kézben és vállon is hordható. Az egyik oldala vatelinnel steppelt, vagy összedolgozott vízlepergetős orkán, a másik szintén vízlepergetős hajszálvékony anyag. Sok olyan vevőm van, aki már a sokadig ilyen táskáját vásárolja.

– Mit gondolsz a design szerepéről a hétköznapokban?

– Fontos szerepe van annak, hogy milyen tárgyakkal vesszük magunkat körül, legyen az bútor, lakberendezési apróság, ruha vagy bármi egyéb. Ez ugyanis meghatározza az életminőségünket, a hangulatunkat, a mentális egészségünket. A saját szakmámról szólva, az öltözködésünkkel nem csupán külső jeleket kommunikálunk magunkról, a belső énünket is finomra hangolja a viseletünk. És teljesen más hangulatban telnek a napjaink, ha olyan ruhát viselünk, amelyben jól érezzük magunkat.

- Miért csatlakoztál a Designerwebshophoz?

A WAMP csapat hívta fel a figyelmemet a webshopra, úgy gondoltam, hogy érdemes megpróbálni. Az XXL-es méretű shopper táskával indítottunk, melyet három éve kezdtünk el gyártani, és mára slágertermék lett. Hamarosan tavaszi- nyári kollekciómból is feltűnik néhány a Designerwebshopban is.
(X)

designerwebshop.hu oldalon válogathatsz NATI100%PUREIDEA termékei közül.

Címkék: overcoat, designerwebshop, gyulai natália, öltözéktervező, nati100%pureidea, nati féle shopper

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!