A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gyógyító forróság testnek és léleknek

Lassan itt a tél, s ha nem is az a régi, havas, zúzmarás tél, azért szervezetünk, testünk-lelkünk a melegre vágyik. Ilyenkor kevés jobb dolog van a szaunánál. Persze a szaunázás nem csak hidegben jó. Sőt. Egy igazi szaunázás után a test sokkal könnyebben viseli el a nyári kánikulát is.

Fotó: Shutterstock.com

Szauna sokféle van. Hagyományos, azaz finn, infra, illetve gőzkabinos. Mindegyik másra jó. A ’hagyományos’, azaz finn szaunának több ezer éves múltja méltán kiérdemelte az első helyét a wellnesskultúrákban

Egészségügyi előnyök

A finn szaunában a bőr hőmérséklete 10 fokkal, a belső hőmérséklet 1 fokkal emelkedik meg – mondja szakértőnk, Sárdi Szilvia szaunamester. – Az anyagcsere gyorsul a bőrben, megkezdődik az izzadás, a méreganyagok elindulnak kifelé. Normalizálódhat a vérnyomás, javul a bőr vérellátása. Ellazulnak az izmok. Megélénkül a bőrtisztítás és sejtképződés. Szervezetünk védekezőképessége fokozódik, nő az ellenállás a fertőzésekkel szemben.

Fontos, hogy a szaunázás előtt minimum fél órával bőséges folyadékot, elsősorban vizet igyunk, azért, hogy a bőr szöveteinek legyen ideje feltöltődni, hogy amikor a kis kapillárisok kinyílnak, könnyebben elkezdődjön az izzadás. Vendégeimnek azt szoktam mondani, hogy nem akkor kell elkezdeni kutat ásni, amikor szomjasak vagyunk, testünk hálás lesz a megfelelő hidratáltságért.

Fontos tudni, hogy a szomjúságnak akár rosszullét és ájulás lehet a következménye, miként annak is, ha éhesen szaunázunk. Persze, ha teli hassal, akkor is rosszul fogjuk érezni magunkat. Egyszóval itt is, mint mindenhol, az arany középút ajánlható.

Szaunázás után pedig a váltófürdő. A többször kiváltott hideg-meleg inger miatt az érfalak összehúzódnak és kitágulnak. Edződik a keringési rendszer. Élénkül az agyalapi mirigy és a mellékvesék működése. - Szilvia azt mondja, menetenként 8-12 percet érdemes a forró kamrában maradni. Idegrendszerünk állapotától, az étkezéstől, hidratáltságtól is függ, hogy mikor mennyi ideig vagyunk képesek a forróságot elviselni.

Fontos elmondani, hogy szívbetegeknek, magas vérnyomással küzdőknek nem ajánlatos a szauna, főként a felöntések, amelyek jóval forróbbak. Ellenben az asztmások bátran szaunázhatnak, hiszen a szauna hatására a hörgők görcsös állapota enyhül, ellazulnak a légcső izmai, így a légzés nemhogy romlik, de jelentősen javul.

Mi az a szaunafelöntés, és mire jó?

Fotó: Shutterstock.com

– A szaunafelöntés során – avat be a szakma rejtelmeibe Szilvi – a szaunában lévő kályha forró köveire aromás vagy tiszta vizet locsolunk. Semmiképp nem öntünk hígítatlan olajat. Minden program egymásra épül.

Fokozatosan készítjük fel a testet az utolsó menetre. Általában 3 vagy 4 felöntés a bevett szokás. A forró kövek a rájuk öntött vizet elpárologtatva gőzt képeznek a szauna légterében. A felszabaduló aromás illatanyagok pedig kifejthetik gyógyító hatásukat. Egy szaunafelöntés akkor válik igazi élménnyé, ha azt képzett szaunamester végzi.

Ahány szaunamester, annyi stílus létezik, így például relaxációs, romantikus vagy akár bulizós. A szaunamester egyénisége, felkészültsége, profizmusa tartalmas élménnyé varázsolhatja az egyébként unalmas izzadást a melegben.

A felöntés után keletkezett párát különböző ventilációs technikákkal, törülközővel, zászlóval illetve legyezővel a vendégek testére tereljük. Eközben megtörjük a testek körüli izolációs zónát. A felöntés akkor éri el célját, ha a vendég megéli az úgynevezett szaunaorgazmust, amely hidegrázás kíséretében szabadítja fel az endorfin, más néven boldogsághormonokat a testünkben.

A minőségi felöntés elengedhetetlen tartozékai a felső kategóriás, szintetikus anyagoktól mentes illóolajok, melyek számtalan illatban kaphatóak, és a forró gőzös közegben remekül érvényesül a terápiás hatásuk. Nem szabad összetéveszteni az aroma-, illetőleg az illatolajokat az esszenciákkal és a 100%-os olajokkal. Az arányok is fontosak, mert a túl sok olaj irritálhatja a szem retináját, allergiás reakciót válthat ki a bőrön is. Ezért minden esetben, felöntés előtt tájékoztatni kell a vendégeket, milyen illatokkal készülünk.

A felöntések során a bőrradírozás a bőrtápláló rövid pakolások is népszerűek, mivel az izzadás során ásványi anyagok, sók, vitaminok is kiürülnek a bőrünkön keresztül, s ezeket kivülről, belülről is érdemes visszatáplálni. Sós, cukros, mézes bőrtáplálás és a peeling is gyakran része a programnak. További kiegészítőknek pedig csak a szaunamester egyénisége ízlése, stílusa szabhat határt.

Az biztos, hogy aki egyszer részt vett egy igazi, képzett szaunamester irányítása alatt történő, úgynevezett szaunaszeánszon, az rabjává válik az egészséges életmódnak.

A szaunázás egyben aromaterápia is

A növények kincset érő nedvei, esszenciái a hőterápia alatt fokozottan érvényesülnek, hozzájárulhatnak a relaxációhoz és a testi-lelki egyensúlyhoz. A levendula például nyugtató hatású, segít ellazulni, és csökkenti az alvászavarokat. Ideális az esti szaunázás során. Az eukaliptusz tisztítja a levegőt és javítja a légzést. A bergamott felvidít, élénkíti a testet, szellemet.

Fotó: Shutterstock.com

Infraszauna

Nem mindenki bírja a közel százfokos meleget. Számukra jó megoldás az infraszauna, mivel alacsonyabb, 40-60 °C hőmérsékleten fejti ki hatását. Az infraszaunában nem a helyiség levegője melegszik, hanem a vörös infrasugarak közvetlenül a szaunázó testét veszik célba, azt belülről melegítik fel. A sugarak mélyen hatolnak be a bőr alá, a test szöveteibe, így a normál testhőmérséklethez sokkal közelebb álló hő belülről kifelé gyakorol hatást.

A szaunázás kultúrája

A szaunázási kultúra Magyarországon még gyerekcipőben jár. Sokan nincsenek tisztában az etikettel. A szaunában a fürdőruha viselése egészségtelen, mert az anyagból felszabaduló mérgező gőzöket belélegezzük és így a kórokozók terjedését is elősegítjük a párás közegben.

Címkék: szauna, aromaterápia, szauna szeánsz, felöntés, infra szauna, finn szauna

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!