A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gyermeki manipulációk

Minden gyerek, szinte azzal egy időben, hogy beszélni, járni kezd, rájön arra, hogy szüleit miként tudja rávenni számára fontos dolgokra. A gyerek végül is egész nap mást sem csinál, mint a szüleit figyeli. S hamar kitanulja, hogyan manipulálhatja őket.

Fotó: Shutterstock.com

Ha a szülő nem lát át rögtön a gyermeki szitán, hanem úgy tesz, mintha elhinné a cselvetéseket, akkor az egész folyamat úgynevezett játszmává válik. A játszma fogalmát Eric Berne, a híres amerikai pszichiáter alkotta meg az olyan élethelyzetekre, viselkedéssorozatokra, amelyek rendszeresen és változatlanul ismétlődnek, szinte forgatókönyvszerűen.

A játszmához mindig minimum két ember kell. A gyermeki játszmához a gyerek és az egyik vagy mindkét szülő, esetleg a testvér.

Anya, fáj!

Ki ne ismerné a gyerek jól bevált módszerét, amikor nincs kedve óvodába, iskolába menni, amikor nehéz dolgozat várható. Ilyenkor valószínűleg megpróbálja eljátszani az ’anya fáj’ kártyát. Fáj a hasam, a fejem. Ha a szülő, bár jól tudja, hogy nem valódi fájdalomról van szó, hanem óvoda-, iskolaundorról, mégis enged, a gyerek megtapasztalja, hogy ez jó módszer.

Ha azt mondom, hogy nem akarok suliba menni, ezt nem engedik meg. Ha azt mondom, hogy rosszul érzem magam, akkor igen. Tehát legközelebb is ezt mondom. Csakhogy a szülő átlát a szitán, és a legközelebbi alkalommal nem hiszi el a dolgot. Mit csinál a gyerek?

Súlyosabb tüneteket produkál. Például belázasodik vagy hány. Tényleg rosszul van. A szülő pedig elkezdi orvosokhoz cipelni. Létrejön a játszma, amely azért veszélyes, mert életjátszmává válhat, amelyben a gyerek felnőttként is betegségbe menekül a megoldandó problémák elől.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 8. számának 49. oldalán!)

Címkék: eric berne, gyerek-felnőtt játszmák, életjátszma, nem én kezdtem, kicsi vagyok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!