Gömölyeleves rókagombával és házi kiflivel
Hozzávalók 4 főre: 5 dl tejszín, 10 dkg sajt – Ladányi büdöske (6 hónapos érlelésű), 3 dkg tehéngömölye, 1,5 l marhaalaplé, 10 dkg rókagomba, szerecsendió, só, bors, kapor, olívaolaj
Elkészítés: A tejszínbe belereszeljük az érlelt sajtot, megolvasztjuk, felöntjük az alaplével, majd addig főzzük, míg krémes állaga nem lesz. Ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
Végül a 3 dkg gömölyével fűszerezzük. A rókagombát cikkekre vágjuk, és egy kevés olívaolajon megpirítjuk, sóval, borssal, ízesítjük. Tálaláskor a levesre helyezzük, és kevés kaporral díszítjük.
Hozzávalók a házi kiflihez – egy család részére: 70 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dl étolaj, 5 dkg élesztő, 20 dkg rama margarin, 2 dl kefir, 2 db tojás, 2 mokkáskanál cukor, 1 evőkanál só
Elkészítés: A cukros tejben megkelesztjük az élesztőt. A kefirt, az olajat és a tojást kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a megkelesztett élesztőt. A margarint sóval kikeverjük.
10 cipót formázunk, egyszerre kettőt kinyújtunk, az egyiket megkenjük a margarinnal, és rátesszük a másik kinyújtott tésztát. 16 részre felvágjuk, mint a tortát, majd kívülről befelé feltekerjük. 180 C-on kb. 12 perc alatt készre sütjük.
Még nincs hozzászólás