A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Glaukómaszűrés ötven felett mindenkinek ajánlott

A zöld hályog, más néven glaukóma a magyar lakosság 2%-át érinti, elsősorban idősebb korban. Ez egy olyan szembetegség, amely a retina sejtjeinek és idegrostjainak lassan előrehaladó, fokozatos pusztulását jelenti.

Fotó: Shutterstock.com

Sokan egyáltalán nem ismerik ennek a csendes betegségnek a veszélyeit, nem tudják, hogy a folyamat már náluk is elkezdődött, és nem járnak ellenőrzésre, szűrésre, pedig a zöld hályog időben történő felismerése és kezelése nélkülözhetetlen a látás megőrzéséhez.

Kialakulásának kockázatai

A zöld hályog kialakulásának kockázatát befolyásolhatják genetikai tényezők, idősebb életkor, bizonyos betegségek, például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Fokozhatják kialakulásának esélyét bizonyos gyógyszerek, ha hosszú időn át kell szedni őket. Ilyen gyógyszerek például a szteroidok. De veszélyesek lehetnek a sérülések és gyulladások is.

A zöld hályog megelőzésében fontos szerepet játszik az egészséges életmód, a dohányzás elkerülése, a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás. Egyes kutatások szerint a zöld leveles zöldségek fogyasztása csökkentheti a glaukóma kockázatát.

A zöld hályog fajtái

A zöld hályog fő okozója a szem belső nyomásának tartós emelkedése, mely hosszú távon károsítja a látóideget. A látóideg a szem és az agy közötti kommunikációért felelős, így károsodása a látásvesztéshez vezet. A betegségnek több típusa létezik, de a leggyakoribbak a nyitott zugú és a szűk zugú zöld hályog.

A nyitott zugú zöld hályog esetén a szemből kilépő folyadék elvezetése romlik, ami növeli a szemnyomást. Ez a forma általában lassan alakul ki, és az érintettek gyakran nem veszik észre tüneteket egészen addig, amíg a látóideg már súlyosan károsodott. Szűk zugú zöld hályog esetén a szem nyomása hirtelen és súlyosan emelkedhet, gyakran erős fájdalommal és látászavarral jár. Ez a forma sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Fotó: Shutterstock.com

Tünetek

A zöldhályog, sajnos, gyakran ’csendes betegségként’ ismert, mivel a legtöbb esetben a kezdeti szakaszokban nem okoz észrevehető tüneteket vagy panaszokat. Ezek általában csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van, és a látóideg súlyosan károsodott.

Azonban néhány esetben előfordulhat olyan enyhe tünet, amelyekre érdemes odafigyelni. Ilyen az időszakos vagy tartósan jelentkező látászavar, például homályos vagy elmosódott látás. A fokozott érzékenység a fényre. Elmosódott vagy sötét foltok megjelenése a látótérben, vörös vagy fájdalmas szem, s olykor villogó fények felvillanása a látótérben.

Megelőzése

A megelőzés legfontosabb eleme az egészséges életmód. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás hozzájárulhat a szemnyomás normál szinten tartásához. Az omega-3 zsírsavak fontos részei a táplálkozásunknak, ezért érdemes időnként lazacot, rendszeresen lenmagot, diót és chiamagot fogyasztani, akár naponta joghurtba, kefirbe keverve. Az omega-3 zsírsavak segíthetnek megelőzni a szem kiszáradását és gyulladását.

Hasonlóképpen fontos a cink, mely a teljes kiőrlésű gabonákban és a hüvelyesekben van bőséggel. A magas rosttartalmú ételek, mint a teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek ráadásul segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában, s ez is hozzájárul a látás egészségéhez. Az antioxidánsok, például a C-vitamin, E-vitamin és szelén, segíthetnek védeni a szemsejteket a káros szabad gyökök ellen. A sötét színű bogyós gyümölcsök, diófélék és zöld leveles zöldségek, valamint a zöld tea a legfontosabb antioxidánsok.

S nagyon fontos, hogy elegendő, napi minimum 3 liter vízet fogyasszunk a szem hidratáltságának fenntartására és a lencse tisztaságának megőrzése érdekében. Persze a megfelelő táplálkozás csak egy része a zöld hályog megelőzésének. Az éves szemészeti vizsgálatok és az egészséges életmód fenntartása is elengedhetetlen a betegség elkerüléséhez és a látás megőrzéséhez. A dohányzás elkerülése, leállítása is erősen ajánlott.

Fotó: Shutterstock.com

Kezelése

A glaukóma diagnózisának egyetlen biztos módja a teljes körű szemvizsgálat. A glaukómaszűrés nem csak a szemnyomást ellenőrzi, hanem magában foglalja a csarnokzug, a szemfenéki és látótérvizsgálatot is, mely nem igényel pupillatágítást, és fájdalommentes. A betegség gyanúja esetén szükség lehet OCT-idegrostanalízisre és OCT-angiográfiára is.

A kezelés módja függ a betegség típusától és súlyosságától. Általában szemcseppeket alkalmaznak, amelyek segítik a csarnokvíz elvezetését és ezzel a szemnyomás normalizálását. Ritkább esetekben gyógyszerek, lézeres kezelés vagy műtét is szükséges lehet.

Sajnos olyan szemcsepp, amely garantáltan megelőzi a betegség kialakulását, jelenleg nem áll rendelkezésre. Azonban a szemcseppek szerepe a zöld hályog kezelésében és ellenőrzésében fontosak. Ezeknek a szemcseppeknek különféle hatóanyaguk van. A prostaglandin-analógok segítik a szemben levő folyadék kiáramlását, ezzel csökkentve a szemnyomást. A béta-blokkolók azáltal csökkentik a szemben levő nyomást, hogy a csarnokvíz termelését csökkentik.

Fontos

Látászavar vagy fájdalom esetén sürgős orvosi segítséget kell kérni. A korai diagnózis és kezelés létfontosságú, megelőzhető vele, a később kialakuló vakság. Nem árt gondolni arra sem, hogy a zöld hályog kockázata az életkor előrehaladtával nő.

Címkék: zöldhályog, szemnyomás, glaukóma, csarnokvíz, szemfenék vizsgálat

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!