A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gilmore Girls: Varázslat, amely húsz évvel később is hatásos

Idén októberben 23 éve, hogy Amy Sherman-Palladino és a férje, Daniel Palladino útjára indították a Szívek szállodáját. A sorozat, amely eredetileg a Gilmore Girls címet kapta, itthon is nézők ezreit varázsolta el. Hogy mi a titka a Lauren Graham és Alexis Bledel főszereplésével játszódó sorozatnak? Nézzük szép sorban, valamennyit!

Fotó: Netflix

Az okok között, talán még a sorrendben sem tévedve, minden bizonnyal szerepel az anya-lánya barátság, a kisvárosi idill, a mesébe illő őszi-téli táj, a párkapcsolati buktatók, a humor, a szenvedély és az őszinteség. Jóféle témafűszerek ezek, használatukkal igazi filmélmény születhet. 

A sorozat több témát is körüljár, így a családi problémákat, barátságot, szerelmet vagy épp a generációs különbségeket és a társadalmi osztályharcokat. A Szívek szállodája egy amerikai dramedy, ami a ’drama’ és a ’comedy’ angol szavakból áll össze. A tragikomédia egyik alfaja, amely tehát a dráma és komédia összegyúrásából alakult ki. Pont ilyen a két főszereplő, Lorelai és Rory élete, hol drámai, hol komikus.

A sorozat Lorelai Gilmore (Lauren Graham) és lánya (Alexis Bledel) életét követi végig, akit szintén Lorelai-nak hívnak, de ő a Rory becenevet használja. A történet a connecticuti kitalált kisvárosban, Stars Hollow-ban játszódik. Roryék, Richard és Emily Gilmore, Luke, Paris, a Chilton Akadémia vagy épp a Yale Egyetem nyolc évadon át a mi életünk része is volt a 2000-es évek elején.

A véletlen szülte forgatókönyv

Fotó: Netflix

A történetet Amy Sherman-Palladino találta ki, méghozzá nem mindennapi módon: miután a Warner stúdió több sorozattervét is elutasította, találomra bedobott egy pilot-ötletet egy anyáról és a lányáról, amit legnagyobb meglepetésére elfogadtak. Hogy a pilot elkészítéséhez ihletet nyerjen, elutazott a connecticuti Washington Depotba, ahol a Mayflower Innben szállt meg.

Aki végigkövette (és te, kedves olvasó, biztos, hogy láttad) a Szívek szállodáját, itt már tudja, hogy mi fog következni. Igen, a városka és a hotel is olyan hatással volt az írónőre, hogy elhatározta, az új sorozatában az anyuka egy ugyanilyen családi panzióban fog dolgozni, és a néző ezen keresztül lát majd bele mindenki – de főleg az édesanya – életébe.

A nyolc évados sorozatot hatalmas kritikai elismeréssel fogadták. Híres volt pergő dialógusairól, ami komoly feladatot adott a magyar szinkronszínészeknek (Pápai Erika, Bogdányi Titanilla, László Zsolt) is. A Gilmore Girls 2004-ben megnyerte a sminkért járó Emmy-díjat, 2007-ben pedig egyike volt a Time „Minden Idők 100 legjobb televíziós sorozatának”. 

Az utánozhatatlan Lorelai: Lauren Graham

Fotó: Netflix

Az idén 56. születésnapját ünneplő Lauren Graham Hawaii szigetén, Honoluluban született. A család a szülők munkái miatt kerültek oda, sőt Laurent édesapja nevelte fel, mindössze ötéves volt amikor édesanyja énekesnői karrierjére koncentrálva elvált a férjétől.

Lauren apja az édességiparban dolgozott lobbistaként, többek között azért harcolt, hogy az amerikai gyárak csak olyan forrásból származó kakaót használjanak fel, ahol nem alkalmaznak gyerekmunkát a termelésekor. A kétfős család az apa munkája miatt gyakran költözködött, a színésznő gyerekkorában az USA számos államában, de Japánban és Vietnamban is élt egy ideig.

Sokáig zsoké akart lenni, de ahhoz túl magasra nőtt (173 cm), így inkább a színészet felé fordult. Ahogy mondani szokták, minden kezdet nehét, Lauren meglepő munkákat is kénytelen volt elvállalni, például az 1994-es amerikai futball-világbajnokság idején a kabalaállat jelmezébe bújva lépett fel…

Karrierjében az áttörést természetesen a sorozat hozta el, a sajtó szerint gyors beszédéért és kék szeméért kapta meg ezt a szerepet. Bármiért is történt így, azonnal egymásra éreztek Lorelai-jal, és ez nem csak annak volt köszönhető, hogy még a monogramjuk (L. G.) is ugyanaz volt.

Az viszont már tényleg csak a véletlen műve, hogy még a szerelmi kapcsolataikban is van hasonlóság. A filmbéli Lorelai és Lauren is sokat küzdött a férfiakkal. A színésznőt több férfi kollégához is fűzte hosszabb szerelmi kapcsolat, 2010 óta pedig Peter Krause a párja, akivel a Vásott szülők című sorozatban szerepeltek együtt.

Lorelai-jal ellentétben (bár ő is csak rövid időre) Lauren sosem ment férjhez, és nem született gyereke. Bár feltűnt olyan filmekben, mint az Édes november, a Tapló télapó, vagy a Férjhez mész, mert azt mondtam című filmekben is, valójában a cserfes anyuka szerepből talán sosem tudott kitörni.

A meglepetést hozó Rory: Alexis Bledel

Fotó: Netflix

Az évek nemcsak a sorozatban teltek: Alexis is felnőtt, a színésznő idén töltötte a 42. életévét. A Texasban született, modellként is dolgozó színésznő anyanyelve a spanyol, mivel édesapja argentin, édesanyja pedig mexikói.

Alexist édesanyja biztatta, hogy menjen közösségi színházba, hogy legyőzze a félénkségét. Játszott olyan gyerekdarabokban, mint az Óz a nagy varázsló vagy az Aladdin, de a magabiztossága csak nem akart megjönni. Egyszer vásárlás közben egy ügynök leszólította, és modellszerződést ajánlott az akkor 14 éves lánynak. Ez lett a fordulópont az életében.

Érettségi után egyetemre ment, de 2000-ben elment a Szívek szállodája válogatására, ahol bevették Rory szerepére. A sorozat kezdetén középiskolai diák, aki az anyjával él, később egyetemre megy, ahol a Yale Daily News szerkesztőjeként is dolgozik.

Alexis 18 évesen játszotta a 14 éves Roryt, de ebben semmi meglepő nincs. Főként, ha azt is tudjuk, hogy Keiko Agena például 26 éves volt, amikor a Szívek szállodája első évadában eljátszotta a 15 éves Lane Kimet, aki egyébként Rory legjobb barátnője volt.

Alexis életében is meghatározó volt a Gilmore Girls, hiszen az ismertségen túl számára szerelmet is hozott a forgatás. Három és fél évig járt a sorozatban Jesst alakító Milo Ventimigliával. Már az eljegyzést rebesgették, amikor szakítottak. 2012 októberétől kezdett el járni a Mad Men – Reklámőrültek sorozatban szereplő Vincent Kartheiserrel, akivel 2014 júniusában össze is házasodtak, majd 2015-ben gyermekük született. De ez a szerelem is már a múlté: tavaly augusztusban beadták a válópert. Pontosabban a színésznő férje adta be a válókeresetet, ám hogy mi történt, azt a rajongók azóta is találgatják.

Alexis filmes karrierje sem tartogatott túl nagy fordulatokat. A 2005-ben forgatott Sin City-ben Beckyt, a prostituáltat alakította. Érdekesség, hogy bár a film fekete-fehér, Alexis szeme mégis valódi gyönyörű kék színben látható a filmben, mert a rendező szerint ezt a bámulatos szépséget muszáj mindenkinek látni. Az utóbbi években az HBO sikersorozatában A szolgálólány meséjében játszott főszerepet, amelyért Primetime Emmy-díjat kapott.

Gilmore Girls hírességei

Melissa McCarthy is ebben a sorozatban tűnt fel
Fotó: Northfoto

A sorozat népszerűségét jól mutatta, hogy hírességek is feltűntek benne. Például az író, Norman Mailer, aki már bőven 80 fölött volt, mikor Lorelai és Sookie fogadójába betért teázni.  Az Egyesült Államok első női külügyminisztere, Madeleine Albright pedig Rory álmában jelent meg. A Lorelai és Sookie fogadóján dolgozó lakberendező pedig nem más volt, mint a nyolcvanas évek ikonikus pornószínésznője, Traci Lords.

A Sookie-t alakító Melissa McCarthyt ez a sorozat tette ismertté, hiszen már kapott két Emmy-díjat, valamint két Oscar-díj és két Golden Globe-díj jelölést is. Sőt, a Time 2016-ban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta McCarthyt, és többször szerepelt a világ legjobban fizetett színésznőinek éves rangsorában is.

Ám olyan is akad, aki nemet mondott a sorozat készítőinek. Ryan Gosling, az akkor még épphogy huszonéves színészt egy korábbi meghallgatása alapján ajánlották a széria alkotóinak figyelmébe, de valahogy nem feküdt neki a szerep, és a stábot sem győzte meg. Vajon jól járt-e így? Ki tudja, bár négy évvel később a Szerelmünk lapjai ismertté tette, a ’mi lett volna, ha?’ kérdésre pedig legtöbbször nincs értelmezhető válasz.

Netflixen jött a folytatás

Norman Mailer és Melissa McCarthy
Fotó: Warner Bros/Courtesy Everett Collection

A sorozat 2000. október 5-én debütált, az utolsó rész 2007. május 15-én került adásba Amerikában. Éveken keresztül vártuk a folytatást, már úgy tűnt, hiába, mígnem 2016 januárjában a Netflix megerősítette: a Szívek szállodája visszatér egy 4 részes, egyenként 90 percből álló minisorozatként.

A ’Szívek szállodája: Egy év az életünkből’ még ugyanabban az évben – novemberben – el is készült. Mindegyik epizód Stars Hollow-ban játszódott, egy-egy részt szentelve az évszakoknak, a télnek, tavasznak, nyárnak és az ősznek. Mert, ahogy a sorozatban már megszoktuk: Stars Hollow-ban minden évszak varázslatos, még akkor is, ha a valóságban nem is létezik…

Címkék: gilmore girls, szívek szállodája, lauren graham, alexis bledel, rory, lorelai

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!