A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Függöny márpedig kell!

Addig nem lesz igazi fészek az otthonod, amíg csupaszak az ablakok.

Fotó: Shutterstock.com

Az ideális függöny milyenségét több minden meghatározza, így a kilátás, a helyiség, illetve hogy mit szeretnénk elérni vele. Ha átlagos, vagy kifejezetten olyan a kilátás, amitől nem szeretnéd elzárni magad, válassz minél világosabb, fényáteresztőbb szövetet az ablakokra, utóbbi esetben az sem baj, ha nem mintás.

MIRE JÓ A FÜGGÖNY?
Akkor is szükség van függönyre, ha a világ legszebb kilátására néz a nappalid ablaka. A függönyön múlik ugyanis a lakás otthonossága, a feladata pedig az alapvetően, hogy a kívülről érkező direkt fényt megszűrje, lágyítsa, szétszórja - vagy egyszerűen kizárja.
Ha tűzfal vagy más, kevésbé impozáns látvány tárul eléd, amikor kitekintesz, akkor jöhet a mintás változat.

Fontos, hogy a nappali fényt a lehető legkevésbé tartsd kívül, így ideális választás a fehér vagy az ahhoz minél közelebb álló szín.

Ha színes szövetet választasz, az ’megfesti’ a mindennapjaidat is, de ez nem feltétlenül rossz: egy narancssárga vagy egy bordóba hajló, fényáteresztő függöny különleges hangulatot varázsol a lakásba. Azt azért tartsd szem előtt, hogy ha kis alapterületű az otthonod, akkor lehetőség szerint kerülni kell – ahogy a sötétebb falfestést –, a sötétebb függönyöket is, hiszen ’összenyomják’ a teret.

A fény kint marad

Más a helyzet akkor, amikor a fényt kifejezetten szeretnéd kizárni. A redőny erre jó megoldást nyújt, és egy megfelelően kiválasztott fényáteresztő függönnyel együtt még jól is mutat. Ha azonban sötétítőfüggönyt választasz – nyilván ez akkor sem kizáró ok, ha redőnyöd van –, még otthonosabbá teheted a lakást.

Arra ügyelj, hogy a sötétítők több változatban kaphatók, vannak a fényt kevésbé kizáró változataik, illetve olyanok is, amelyek rendkívül sűrű szövésű, nehéz anyagból készültek.

A szín kiválasztását egyértelműen meghatározza a berendezés és az egyéni ízlés is. Ennek a függönyváltozatnak a fény ki/be zárásán túl nagy előnye, hogy a nehezebb szövetanyag valamennyire véd a zajtól, a huzattól, a beáramló hidegtől-melegtől és az utca porától is. A bélelt verziókra mindez fokozottan igaz.

Konyhába is? Igen!

A fentiek alkalmazhatók a nappaliban és a hálószobában egyaránt. A konyhában már más a helyzet, hiszen ott sokkal inkább szükségünk van a fényre, így érdemes vagy minél áteresztőbb textilt választanunk vagy egyszerű rolót, melyet akár főzés közben is kezelhetünk anélkül, hogy összekennénk.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a konyhában sokszor megjelenő olajos, zsíros gőz és a főzés szaga miatt a textilfüggönynek bírnia kell akár a gyakoribb és a magasabb hőfokon történő mosást is.

Sokan ebben a helyiségben egyáltalán nem használnak függönyt, ebben az esetben érdemes megfontolni a már említett roló felszerelését, hogy sötétedés után kizárjuk a kíváncsi tekinteteket.

Fotó: Shutterstock.com

Tisztázd, hogy mire is kell!

Egy szó, mint száz, mielőtt függönyvásárlásba kezdesz – ami nem olcsó mulatság –, tisztázd magadban, hogy milyen célra szeretnéd: szűrni, sötétíteni, hőszigetelni, vagy egyszerűen csak díszíteni, illetve hogy milyen karnisod van/lesz.

Ezután keress fel egy méteráruboltot, ahol az eladók biztosan sokszor találkoztak azokkal a kérdésekkel, amelyeket nekik fogsz szegezni: például hogy mennyi szövetre van szükséged, és ki fogja beszegni, ha kell, ráncolóval ellátni…

Az utóbbira valószínűleg lesz ajánlatuk, a méretre vonatkozóan pedig meg fogják kérdezni, hogy a karnis a plafonon vagy az oldalfalon van-e, van-e radiátor, és hogy az ablaktáblák mérete hogyan alakul. A ráncolás sűrűsége határozza meg, hogy milyen széles anyagot kell megvásárolni, ebben a tekintetben általában érvényes az, hogy minél sűrűbb a ráncolás, annál szebb a végeredmény.

De mielőtt sok-sok méter textilbe burkolod az ablakaidat, jusson eszedbe, hogy azokat néhány havonta le is kell zsonglőrködni onnan, majd mosógépbe tenni, majd onnan kivéve ügyesen szárítani, hogy ne kelljen vasalóval bíbelődni…

Egyszóval tengernyi szempontot figyelembe kell venned a funkcionalitástól kezdve az esztétikán keresztül a kezelhetőségig. Légy tehát alapos, körültekintő és mindenekelőtt kitartó, mert a függönyvásárlás sosem sima ügy!

Fotó: Shutterstock.com

Divatirányzatok bátrabbaknak és konzervatívoknak

A fényáteresztő alsó réteg áttetsző fehér színű vagy pasztell árnyalatú anyag lehet – ezzel eleve nem nyúlhatunk mellé – fölé pedig előnyösen mutat bármilyen vastag szövet, visszafogott mintázattal. S ha már a minta: divatba jönnek a geometriai formák a függönyök díszítésében.

A bátrabbak nyugodtan válasszanak az aszimmetrikus szabású és kontrasztos színű függönyök közül – ez is trendi mostanság, illetve az lesz jövőre is. Ilyen például, amikor az ablakot két oldalról közrefogó függönyök eltérő hosszúságúak. A kontrasztok kedvelői pedig a két eltérő oldalon használjanak más-más színt, jól mutat például a kék-piros kombináció. Vagy ha az egyik oldalon egyszínű, míg a másikon mintás felső függöny figyel…

Divatos az is, ha a függöny nemcsak az ablakot, de egy teljes falfelületet elfed, ebben az esetben a könnyű anyag megfelelő falfestéssel nagy belső tér benyomását kelti. Növelik a teret az ablakokat csak részben fedő megoldások is.

Címkék: függöny, függönyvásárlás, funkcionális függöny, díszítő függöny, reluxa, konyhai függöny

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!