A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Főnökök, beosztottak, viselkedésünk és a hormonok

Talán nem mindenki tudja, hogy szervezetünkben nem csak a női ciklusokat, vagy az alvás, ébrenlét ritmusát irányítják hormonnak nevezett molekulák. De agysejtjeink is hormonokban úsznak. Hormonok irányítják többek között érzelmeinket, lelki működésünket, viselkedésünket is.

Fotó: Shutterstock.com

Hormonok száguldoznak testünkben, amikor szerelmesek, vagy amikor magányosak vagyunk. Egészen más hormonok jelenlétét lehet kimutatni a szervezetünkben, amikor boldognak, elégedettnek érezzük magunkat, mint akkor, ha párunkkal veszekszünk, vagy a gyerekünk hoz rossz jegyet az iskolából.

Másfajta hormonok keringenek vérünkben, ha főnökként dolgozunk, mint ha beosztottként. Hormonok felelősek szorongásainkért, depressziónkért is.

Tulajdonképpen mik azok a hormonok?

A hormonok olyan kémiai hírvivő molekulák, amelyek a sejtek működését, az élőlények életfolyamatait szabályozzák. A hormonmolekulák a vér útján jutnak el a szervezet minden sejtjéhez. Az elmúlt évtized nagy jelentőségű biológiai felismerése volt, hogy a lelki, az idegi és hormonális rendszer, valamint az immunrendszer kölcsönhatásban van egymással, és szinte az egész rendszert karmesterként agyunk irányítja.

Honnan tudjuk? Onnan, hogy a modern agykutatás képes működése közben is vizsgálni agyunkat. A mai korszerű berendezésekkel szinte kinyomozhatók gondolataink, megállapíthatóak ’lelki betegségeink’. A titokzatos agy egyre kevésbé titokzatos. Ma már azt is tudjuk, hogy cselekvéseinket, lelkiállapotainkat, viselkedésünket, még sikereinket is kémiai anyagok áramlása irányítja.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 5. számának 40. oldalán!)

Címkék: hormonok, agyműködés, női ciklus, férfi hormon, boldogságmolekula, éhségmolekula, karriermolekula, alvásmolekula, életösztön-molekula, hamgulatmolekula

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!