A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Fókuszban a fogzás

A kisbaba életének első ezer napja a fogak fejlődését is befolyásolja: már jóval a fogzás megindulása előtt, mintegy észrevétlenül, életre szóló változások zajlanak a szájban.

Fotó: Thinkstock

Már a születés előtt, a terhesség hatodik hetétől megkezdődik az embrióban a fogcsírák kialakulása, tudtuk meg Petró Henrietta fogorvostól.  Ezek ugyan még csak a tejfogak, de a maradó fogak csírái is elkezdenek fejlődni néhány héttel később. Ettől kezdve a sok minden kihat a fogakra – igaz, mindez sokszor csak később mutatkozik meg.

„A fogak fejlődésének különböző stádiumai során más-más fejlődési rendellenesség alakulhat ki – hívja fel a figyelmet a veszélyekre Petró Henrietta. – A fogak végső fejlődési szakaszában alakul ki például a fog dentin- és zománcrétege – ilyenkor dől el tehát, hogy a fog anyaga mennyire lesz ellenálló. Ebben a periódusban az anyának különösen figyelnie kell a megfelelő táplálkozásra: a kalciumbevitelre, a D-vitaminra, a fehérjékre.”

A kicsi megszületése után is bőven van mire ügyelni. A kismama szájhigiéniája döntően befolyásolja a csecsemő fogainak egészségét: a fogszuvasodás bakteriális alapú, ezeket a bacilusokat pedig túlnyomórészt az anyukák adják át saját kisbabájuknak...

Fél- és egyéves kor között kezdődik maga a fogzás, ez új fejezetet nyit a család életében. A baba még nem tudja tisztítani a saját fogait, ezért azokat a szüleiknek kell rendszeresen megmosniuk.

„Ez igen fontos, mert a kisbabákra jellemző az ún. körkörös szuvasodás, amely a fog letöréséhez is vezethet – magyarázza a kunszentmiklósi fogorvos. – Ezt leginkább az okozza, hogy a csecsemőt cukros teával vagy üdítővel cumiztatják megnyugtatásul, és a cukros folyadék pang a kisbaba szájában.

Anyatej is okozhat ilyen problémát. A túlzott cumi- és ujjszopás egyéb veszélyeket is rejt magában, a felső metszőfogak előrenyomásával úgynevezett nyitott harapás alakulhat ki.”

Az anya minden igyekezete ellenére előfordulhat, hogy rossz lesz a kicsi tejfogának alapanyaga. „Kétségbeesni nem kell, a fluoridpótlás könnyedén megoldható a kisgyermekeknek szánt fogkrémmel, de ebben az esetben is mértéket kell tartani. A túlzott fluoridbevitel ugyanis a maradó fogaknál majd zománcvastagodáshoz, más néven fluorózishoz vezethet, ami fehér foltokként jelentkezik a fogakon.

Egyéves kor alatt tehát elég egy félborsónyi gyerekfogkrém is, később lehet fokozatosan növelni a mennyiséget. Tizenkét éves kor körül pedig már jöhet akár a felnőtteknek való fogkrém” – javasolja Petró Henrietta.

A fogorvos a folyamatos ellenőrzés fontosságára is emlékeztet. A gyulladt tejfog ugyanis negatívan befolyásolhatja a maradó fog csírájának a fejlődését, ezért a tejfogakat is kezelni kell. Nem beszélve arról, hogy ha a tejfog szuvasodik, akkor a maradó fog is szuvas szájflórában tör elő, így jóval több lyukas fogra van esély.

Címkék: fogmosás, fogorvos, fogfejlődés, tejfog, gyerekfog

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!