Fogyókúrázol? Nem kell éhezned, csak egy-két alapanyagot lecserélned
A tél és a karantén nem feltétlenül tesz jót a vonalainknak, így a tavasz nem is kezdődhet mással, mint egy kis étrendváltással. Azért, hogy visszanyerd a csúcsformád, nem kell feltétlenül aszkétának lenned vagy napfénnyel táplálkoznod. Elég néhány alapanyagot kicserélned a hagyományos étrendedben, és máris nagyon sokat tettél a súlyodért és nem utolsósorban az egészségedért.
A hagyományos étrendben a legveszélyesebbek a testsúlyodra az úgynevezett gyorsan felszívódó szénhidrátok. Ezekből lesznek a zsírpárnák a csípődön, hasadon, combodon és más helyeken. Éppen ezért érdemes a legnagyobb forrásait kiiktatnod, pontosabban lecserélned az étrendedben. Ilyen gyorsan felszívódó szénhidrátforrások – többek között – a cukor, a búzalisztből készült tészták, a péksütemények és kenyerek, vagy éppen a rizs. De ne ijedj meg, ezeket kiválóan lehet helyettesíteni, sokkal alakbarátabb és nagyon finom ételekkel.
A burgonya, amely édes és egészséges
A legtöbb főételben a köret okozza a későbbi zsírpárnákat. Ilyen bűnös lehet a burgonya, a rizs és a tészta. Érdemes ezeket elhagyni, de ne aggódj, nem kell csak párolt zöldségekkel enned a kacsasültet. Próbáld ki az édesburgonyát, amely pont ugyanarra használható, és szinte ugyanúgy, mint a hagyományos krumpli. Süss belőle fűszeres hasábburgonyát. Ezt nem csak köretként eheted sültekhez, párolt húsokhoz vagy ragukhoz, de önmagában is finom.
Tipp: Vágd fel a megtisztított édesburgonyát hosszúkás hasábokra, és dobd forró olajba vagy zsírba. Miután megsült, szedd ki papírtörlőre, és szórd meg sóval és egy kis szárított rozmaringgal. De fűszerezheted petrezselyemmel, kakukkfűvel vagy snidlinggel is.
Az édesburgonyából remek egytálétel is készíthető, ha megtöltöd. Nem csak finom, de ugyanakkor laktató is, ami fogyókúra esetén nem mellékes tény. A fetával töltött batáta (ez az édesburgonya eredeti neve) az egyik legegyszerűbb formája, ezért akár egy zsúfolt és dolgos hétköznap vacsorára is elkészíthető.
Fetával töltött édesburgonya
Számos módon variálhatod a töltött édesburgonyát. Tehetsz bele kolbászhúst, fűszeres darált húst, vagy akár vajon, esetleg zsíron párolt zöldségeket, gombát. Még ezt a receptet is variálhatod úgy, hogy feta helyett fűszeres vajkrémet vagy túrót használsz. Ebben az esetben azért sót is tegyél a keverékhez.
Hozzávalók: 8 közepes méretű édesburgonya, 25 dkg feta sajt, 1 csokor snidling, őrölt fekete bors.
Elkészítése: Az édesburgonyát megmosva tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 190 fokon 45-50 percig süssük, amíg megpuhul. Vágjuk ketté, és a belsejét kaparjuk ki úgy, hogy maradjon legfeljebb egy centi vastag réteg a héján. Törjük össze villával egy tálban az édesburgonyát, majd törjük hozzá a feta sajtot. Szórjuk bele a felaprított snidlinget, és szórjuk meg egy-két csipet őrölt fekete borssal. Keverjük el alaposan. Töltsük vissza a héjába a keveréket, és tálaljuk.
Rizs helyett
Bár a rizs gluténmentes, de tele van gyorsan felszívódó szénhidráttal. Ugyan a legújabb táplálkozási kutatások azt mutatják, hogy hűtve nem hizlal, mert beltartalma átalakul. Amennyiben semmiképp nem mondanál le róla, akkor válaszd inkább a vadrizst vagy a barna rizst. Ezek teljes valójukban kerülnek a csomagba, nem úgy, mint a fehér rizs, amelynek lehántották már a tápanyagokat tartalmazó kabátját, és csak a szénhidráttal teli fehér része marad.
Alternatívaként jó szolgálatot tehet a tányérodon a köles, amelyet ugyanúgy kell megfőzni, mint a rizst, és ugyanúgy használhatod is. De választhatod a quinoát is. De ha kellően nyitottan állsz az új ízek elé, akkor kipróbálhatod a karfiolrizst is. Ez nem más, mint maga a karfiol apró darabokra vagdalva. Tényleg úgy néz ki, mint a rizs, és remekül lehet tálalni számos ételhez.
Gombaragu karfiolrizzsel
Hozzávalók: 25 dkg barna csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál kakukkfű, 2 evőkanál zsír vagy olaj, 1 közepes fej karfiol, só, bors ízlés szerint.
Elkészítése: A karfiolrózsákat tegyük késes aprítóba, és daráljuk apró darabokra. Egy serpenyőben melegítsünk egy kanál olajat, és tegyük rá a felkockázott vöröshagymát. Amikor a hagyma már megpárolódott, dobjuk rá az összeaprított karfiolt. Sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg megpuhul.
A felszeletelt gombát egykanálnyi megforrósított olajra dobjuk a serpenyőben. Sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük kakukkfűvel. Addig pároljuk, amíg megpuhul, ekkor rádobjuk az összezúzott fokhagymákat. Összekeverjük a párolt karfiolrizzsel, és tálaljuk. Tálaláskor megszórhatjuk petrezselyemzölddel.
Édes kérdések
Amikor a vonalaidért küzdesz, a cukrot érdemes teljesen kihagyni. De akkor mégis mitől legyen édes az ételed? Ha biztosra akarsz menni, akkor semmitől. De azért nem ennyire drámai ma már a helyzet. Van számos édesítő, bár a legtöbbje tartalmaz némi kalóriát. Azonban az eritrit nullakalóriás, ám cserébe van egy kis mellékíze. (Bár sokaknak ez egyáltalán nem jelent gondot.)
Amennyiben a természetesség híve vagy, édesítheted az ételeidet sztíviával. A méz ilyenkor legfeljebb gyógyászati célokat szolgálhat, mert különben csupa cukor. Ugyanakkor süteményekben, turmixokban is édesítőként lehet hasznos például a banán vagy az aszalt datolya.
Tészták helyett
A búzaliszttel készült tészták nem nagy barátai az alakodnak. De számos gluténmentes vagy alternatív lisztből készült tészta sem. A gluténmentes tészták java része ugyanis burgonya-, rizs- vagy kukoricalisztből készül. A lencséből, csicseriborsóból, kölesből készült tészták már jobban megfelelnek a céljaidnak, feltéve, ha nincs bennük a fentebb felsorolt alternatív lisztekből.
A zablisztből készült tésztákat érdemes keresned. Lassan felszívódó szénhidrát lapul a zabban, ez nem emeli meg az inzulinszintedet, és így hosszú távon laktató hatása van. Nem okoz zsírpárnákat sem, és számos remek összetevő van benne, amely pozitív hatású az egészségedre. Zabliszttel, avagy zabpehelyliszttel süthetsz süteményeket és pizzát is, de készíthetsz belőle akár galuskát.
Csuszatészta zabpehelylisztből
Magad is készíthetsz kifőzhető tésztát zablisztből. Szinte ugyanúgy készül, mint a hagyományos. Azt viszonylag nehéz meghatározni pontosan, hogy mennyi zabpehelyliszt kell hozzá, ugyanis ez függ a tojás méretétől, attól, hogy mennyire friss, de attól is, hogy épp milyen zabpehelylisztet használunk. Így érdemes fokozatosan adagolnod a lisztet.
Hozzávalók: 1 tojás, 10-15 dkg zabpehelyliszt.
Elkészítése: A felvert tojáshoz fokozatosan adjuk hozzá a zabpehelylisztet. Akkor jó a tészta, amikor már nem túl lágy. Borítsuk ki liszttel megszórt deszkára, és gyúrjuk át még egyszer. Nyújtsuk ki géppel vagy kézzel a lehető legvékonyabbra. Szeleteljük fel kocka alakúra, vagy épp olyanra, amilyenre csak szeretnéd. Ezután ugyanúgy forró, sós vízben kell kifőzni, mint a hagyományos tésztát.
Még nincs hozzászólás