Fetasajtkrém sült paprikával, nyáron-télen
A konyhában már megint 28 fok van. Ez egy ilyen nyár. Egy napig ömlik, azután újra 30 fok feletti a hőmérséklet. Ma hideget eszünk, holnap, ha zuhog, üvegbe zárjuk a hozzávalókat, hogy a következő meleghullám se foghasson ki rajtunk.
A fetasajt hideg, a sült paprikát már korábban konzerváltam, olajbogyó mindig van a háznál, a bazsalikom csak úgy burjánzik a trópusi klímájú ablakpárkányon, tehát nem kell sokat agyalni se azon, miből, se azon, hogyan készítsem el a sajtkrémet. Az olajban, fokhagymával érlelt kápia paprika magában is finom csemege, de hófehér görög sajttal és vaskosra hízott fűszerlevelekkel keverve Michelin-csillagra méltó étel. Aki nem nevel otthon bazsalikomot, szárított oregánóval helyettesítheti, aki pedig nem tesz el sült paprikát fűszeres olívaolajban, annak az alábbiakban leírtakat ajánlom figyelmébe.
Fetasajtkrém sült paprikával
Hozzávalók 4 főre:
30 deka lágy fetasajt
ízlés szerint pár kanál tejföl
3 db sült kápia paprika
1 gerezd fokhagyma
két evőkanál olajbogyó
egy marék bazsalikom
Elkészítés: A három paprika sütéséhez ne gyújtsuk be a sütőt, főleg, ha nagyon meleg van. Nem érdemes a konyha hőmérsékletét emelni. Egy teflonserpenyő is megfelel a célra, ha elég forróra hevítjük, és nem félünk odaégetni a paprika héját… mivel azt úgy kell! Csak minden oldalán feketére sütve lesz jó az íze, és puhul meg belül. Amikor már kellően szenes, fedjük le, és hagyjuk izzadni pár percig, amíg kihűl, mert csak úgy lesz könnyű eltávolítani a héját. Ha ezzel megvagyunk, vágjuk össze kisebb darabokra, ahogy a fekete olajbogyót és a bazsalikomot is, a fokhagymát pedig elkaparva tegyük bele a tejföllel simára kevert fetakrémbe. Azonnal mehet a jégre, hogy a hozzávalóknak legyen idejük egymáshoz szokniuk, mire megjönnek a vendégek.
Annyira szép és könnyű, hogy kár kenyérrel enni, javaslom hozzá az angolzellert, a paprikát, a cukkinit, vagy a zsenge répát, hasábokra vágva. Ha ilyen tunkolósra csináljuk, érdemes több tejfölt tenni bele, esetleg natúr vajkrémet, hogy lazább legyen a krémünk. Persze, egy kis pirítóssal, paradicsomsalátával igazi, kiadós és elegáns vacsorává is előléphet.
A kápia paprikát több hétre-hónapra is eltehetjük, sőt, télire is. A tartósításhoz semmilyen tartósítószerre nincs szükségünk, csak olajra és körültekintésre. A fokhagyma és a zöldfűszerek pusztán az ízük kedvéért kerülnek bele.
Sült paprika tartósítása
Hozzávalók 4-5 kis üveghez:
2 kiló kápia paprika
5 gerezd fokhagyma
zsálya, rozmaring vagy oregánó
2-3 dl extra szűz olívaolaj
Elkészítés: A paprikákat tepsiben 200-220 fokon süssük meg. Akkor vannak kész, ha a héjuk megráncosodik, kicsit el is szenesedik minden oldalon. Ehhez többször meg kell forgatnunk. Ezután tegyük zacskóba, vagy jól záródó tálba, és hagyjuk állni negyedórát, így a héja könnyebben lehámozható. Ha ezzel is megvagyunk, kaparjuk ki a magokat, távolítsuk el a csumáját, és vágjuk 2 centis csíkokra. (A levét csorgassuk le, de ne dobjuk ki, jó lesz levesbe, vagy főzelékbe.)
Akinek nincs kedve a tartósítással járó macerához, az olajos sült paprikát vajkrémes dobozokban mélyhűtőbe is rakhatja. De nem árt felcímkézni, mert pár hónap múlva már senki se emlékszik, mi az a pirosas-sárgás, ételnek látszó anyag a műanyag fedél alatt Mikor felengedjük, elkészíthetjük hozzá az iménti fetasajtkrémet.
Ezután, ha elég elszántak vagyunk, nekiállhatunk a télire való előkészületeknek. A kisebb (például erős pistás vagy tormás) üvegeket a fedelükkel együtt gyöngyöző vízben rotyogtassuk pár percig, aztán csipesszel emeljük ki, és tegyük egy tiszta konyharuhára, de úgy, hogy a kezünk ne érjen se a tetők, se az üvegek belsejéhez. Halmozzunk a paprikacsíkokból kétujjnyit az üvegek aljára, szeleteljünk rá pár vékony szelet fokhagymát, szórjuk meg a választott friss fűszerekkel, és öntsük le annyi olajjal, hogy ellepje.
Aztán jöhet megint a paprika, a fokhagyma, a fűszerek és az olaj. A rétegezésre azért van szükség, hogy minél jobban eloszlassuk az ízeket, és a lehető legkevesebb levegő maradjon benne. Ha megtelt az üveg, a tetejére csorgassunk olajat, de színültig. A csavaros tetőt tegyük rá, és helyezzük vissza a lábosba, amelyben az üvegeket sterilizáltuk. Lassan forraljuk gyöngyözésig, és még 15-20 percig hagyjuk benne. Ha már hozzáférhetőre hűltek az üvegek, fejjel lefelé tartsuk, amíg ki nem hűlnek teljesen.
Ha nem kedveljük a mediterrán stílust, kihagyhatjuk a zöldfűszereket, így húsleves vagy zöldbabfőzelék ízesítésére is felhasználhatjuk az olajban eltett paprikát. Amikor télen olyan kevés a friss íz, nagyon jól tud esni. Felbontás után hetekig eláll a hűtőben, de nem érdemes tartogatni, mert akár egy szelet pirítóson is a nyár ízét hozza el.
Még nincs hozzászólás