A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Férfias nők és nőies férfiak

A férfi- és női szerepek évezredeken át szinte változatlanok voltak. Mindenki tudta, hogy a házasságban mi várható el a férfitól, és mi a nőtől. A férfiak feladata volt a család anyagi biztonságának megteremtése, a nőké pedig a család békéjének fenntartása, a háztartás és a kicsi gyerekek nevelése. A hagyományos női és férfiszerepek a tizennyolcadik század végén kezdtek változni. Napjainkra ez a folyamat gyorsulni látszik, a nők férfiasabbak, a férfiak pedig egyre nőiesebbek lesznek.

Fotó: Shutterstock.com

Hogy ez így van, azt látjuk, tapasztaljuk, érezzük. De vajon miért alakult így? Ki tehet erről? Karinthy szerint: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” Vagyis? Hát a mai pasi annyira férfi, amennyire mi, nők engedjük, hogy azok legyenek. S a nő annyira nő, amennyire a férfi hajlandó nőként kezelni őt.

De hol van az már, amikor a férfi kinyitotta az ajtót a nő előtt, lesegítette a kabátját a ruhatárban, fizetett a vendéglőben, és cipelte a nő bőröndjét, ha utaztak? A nő védelemre szoruló volt, kedves, törékeny alkalmazkodó. A férfi erős, határozott, védelmet és biztonságot adó. Ez így volt természetes, a társadalom is ezt várta el tőlük. 

Kislány vagy kisfiú?

Egykor már óvodáskorunktól létezett egy kép bennünk arról, hogy milyennek kell lenniük a lányoknak, illetve hogyan viselkednek a fiúk. Milyen az igazi nő s a valódi férfi. Ha kisgyerekeket megkérdeztünk, gond nélkül felsorolták a férfias és nőies foglalkozásokat, sportokat. Manapság? Nem ennyire nyilvánvaló ez a dolog. Sok családban a nő keres többet, ő van magasabb beosztásban. A háztartási munkákat sokszor a férfiak végzik. Egyre gyakoribb, hogy a férfi főzi meg a vacsorát, míg a nő edzésre megy.

A férfi- és női szerepek egyre kevésbé nyilvánvalóak. Pedig a magzat neme a fogantatás pillanatában, amikor a spermium a petesejtbe hatol, eldől. A petesejt mindig X, a spermium X vagy Y nemi kromoszómát hordoz. A nőknek két X, a férfiaknak egy X és egy Y kromoszómájuk van, tehát a gyermek nemét az apai ivarsejt határozza meg. A terhesség 6. hetében nincs különbség a nőnemű és a hímnemű embrió között, de a 7. héten az XY-os nemi mirigy herévé, egy héttel később az XX-es nemi mirigy petefészekké alakul. Születés után azonban a nők életét már nem csak a hormonok, hanem a környezet is befolyásolja.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 10. számának 24. oldalán!)

Címkék: férfias nők, nőies férfiak, nő ideál, férfi ideál, nemi szerepekváltozása, egyenjogúsági mozgalmak

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!