A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Felejtsd el a derékfájást!

Jaj a derekam! Igen fáj. Gyakran fáj, amikor felkelünk az ágyból reggel. Fáj, ha előző nap gyomláltunk a kertben, vagy rossz cipőben futottunk. Fáj, ha sokat ültünk, de akkor is, ha túl sokat álltunk. Fáj, hosszabb vezetés után az autóban. Sok embernek és nagyon gyakran fáj a dereka.

Fotó: Shutterstock.com

A felnőttek 80 százaléka szenved gyakran vagy ritkábban ettől. Az orvosok pedig legyintenek. A korral jár. Meg az ülő-, meg az állómunkától. A túl sok sporttól, vagy a mozgás hiányától. Nagyjából mindentől.

A derékfájás leggyakoribb okai

Egy hirtelen mozdulat, súlyos teher emelése könnyen izomhúzódást okozhat. Ezért gyakori a fiatal anyukák körében a derékfájás, hiszen ők sokat cipelik a gyerekeket. De edzés során a túl nagy súlyok emelgetése is okozhatja a derékhúzódást. Ezek azonban időszakos fájdalmak. Ilyenkor a panaszokat általában az izmok feszülése, a szalagok, kis ízületek, csontok túlterheltsége, valamely sérülés vagy csontritkulás okozhatja.

Ezek a fájdalmak gyakran egy rossz mozdulatra, vagy erős fizikai behatásra jelentkeznek, de kialakulhatnak fokozatosan is, majd kezelés hiányában tartóssá és visszatérővé válnak.

A rossz, hanyag tartás idővel gerincdeformációhoz, derékfájáshoz vezet. Amikor a gyerek túl hirtelen nő, amikor folyton a számítógép vagy a telefon fölé görnyed, akkor a gerinc körüli izmok túlfeszülnek, görcsössé válnak, az szintén komoly fájdalmat okozhat.

Miként a minden második embernél megtalálható súlyos vagy enyhe gerincferdülés. Sajnos ez már nem csak az izmokban hoz létre elváltozást, hanem a csontokban is, ezért nagyon nehéz kezelni. A természetgyógyászok szerint a derékfájdalomnak lehetnek lelki okai is, amikor súlyosabb lelki terhet cipelünk, mint amennyit elbírunk. Amikor többet vállalunk, mint amennyit kellene, bizony jelzi a derekunk, hogy valami nem stimmel.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 8. számának 40. oldalán!)

Címkék: derékfájdalom, gerinc torna, gerinc tréning, lumbális szakasz, ágyéki szakasz

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!