A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ezeket az ételeket mindenképp el kell készíteni szeptemberben!

A kora őszi zöldségek és gyümölcsök páratlanul finom ételek alapjai lehetnek. Ilyenkor még bőségesen kínálja a természet a kincseit. Érdemes minél egyszerűbben elkészíteni ezeket, hogy megőrizzék az egészségünk számára fontos értékeiket. Olyan recepteket gyűjtöttünk össze, amelyek bár hagyományos őszi alapanyagokat tartalmaznak, mégis különleges ízek kavalkádját kínálják. Az összeállításból az is kiderül, hogy milyen jól illenek a gyümölcsök a sós ételekhez.

Fotó: Shutterstock.com

Az őszi gyümölcsöket el is tehetjük befőttnek télre, de annál jobb nincs is, mint frissen elkészítve tálalni. Ilyen például a füge is, amely lekvárnak és önmagában fogyasztva sem utolsó, de egy szendvicsnek igazán kivételes aromát és látványt ad.

Fügés szendvics

Hozzávalók:

  • 4 szelet kovászos kenyér
  • 1 doboz natúr krémsajt
  • 2 marék dió
  • 4-5 darab lila füge
  • 2-3 evőkanál méz

Elkészítése:

  1. A dióbelet tegyük száraz serpenyőbe és pirítsuk addig, amíg illatos lesz. Ez csak pár perc.
  2. Vágjuk kis darabokra a megpirított diót.
  3. A kenyérszeleteket kenjük meg natúr krémsajttal.
  4. Szeleteljük rá a fügét.
  5. Szórjuk meg diódarabokkal a szendvicset.

Szilvával töltött sertéssült

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • legalább 2 kilós bőrös császárhús
  • 1 kg szilva
  • 1 szár friss rozmaring
  • 4-5 evőkanál zsír
  • 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 3 teáskanál só

Elkészítése:

  1. A császárhúst tegyük egy vágódeszkával bőrrel lefelé. Szórjuk meg sóval, és jól masszírozzuk bele a húsba.
  2. Vágjuk össze a friss rozmaringot, és azt is szórjuk a húsra egyenletesen.
  3. Szórjuk meg borssal, szintén egyenletesen.
  4. A kétfelé vágott és kimagozott szilvákat fektessük a húsra. Arra a szélére, ahol majd elkezdjük feltekerni, több gyümölcsöt is tehetünk.
  5. Tekerjük fel a húst, és kötözzük össze úgy, hogy ne nyíljon szét.
  6. Tegyük egy tepsibe, és kívül is fűszerezzük meg sóval, borssal és rozmaringgal.
  7. Tegyük a zsírt a húsra, majd fedjük le a tepsit.
  8. 200 fokra felmelegített sütőben süssük egy órát, majd 170 fokon még két órát.
  9. Sütés után hagyjuk pihenni legalább negyedórát, de lehet többet is.
  10. Szeleteljük fel, és ropogós, kovászos kenyéren kínáljuk. Készíthetünk belőle szendvicset is, de salátával, sült zöldségekkel is tálalhatjuk.

Parmezános padlizsán

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb padlizsán
  • 4 tojás
  • 1 csomag zsemlemorzsa
  • 20 dkg parmezán sajt
  • 20 dkg búzaliszt
  • 1 csokor friss bazsalikom vagy 1 csomag szárított
  • 30 dkg mozarella sajt
  • 2-3 dl olívaolaj
  • 2 kg lédús paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A padlizsánokat vágjuk 2 centi vastag szeletekre, sózzuk meg mindkét oldalát a korongoknak, majd hagyjuk állni 1-2 órát.
  2. Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat, és dobjuk bele a felkockázott fokhagymát. Addig pirítsuk, amíg illata lesz.
  3. Dobjuk bele a felkockázott, kicsit összetört paradicsomot. Főzzük negyedórát, majd a végén dobjuk bele az összeaprított bazsalikomot. Fél teáskanál sót és borsot szórjunk bele.
  4. Egy lapos tányérban keverjünk össze 20 dkg zsemlemorzsát 10 dkg reszelt parmezánnal.
  5. Üssük fel a tojást egy másik lapos tányérba, és tegyünk búzalisztet egy harmadik lapos tányérba.
  6. Kenjünk ki egy magasabb falú tepsit olívaolajjal.
  7. A padlizsánszeleteket panírozzuk be, elsőként forgassuk meg lisztbe, majd tojásba, végül a sajtos zsemlemorzsába.
  8. Rétegezzük a bepanírozott padlizsánszeleteket a tepsibe úgy, hogy minden réteget csepegtessünk meg olívaolajjal.
  9. 200 fokos sütőben 20 percig süssük aranybarnára a padlizsánokat.
  10. Egy másik tepsi aljára tegyünk egy kevés paradicsomos szószt.
  11. Erre tegyünk sült, panírozott padlizsánkarikákat. Szórjuk meg mozarellával, majd még egy kis reszelt parmezánnal.
  12. Takarjuk be padlizsánkarikákkal, majd azokat kenjük meg paradicsomos szósszal. Erre is szórjunk kétféle sajtot, majd a maradék padlizsánokkal borítsuk be. A tetejét szintén szórjuk meg kétféle sajttal.
  13. 170 fokos sütőben süssük addig, amíg a sajt megolvad a tetején, nagyjából 25 percig.

Céklalatte

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej cékla
  • fél liter mandulatej (vagy más növényi tej)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 nagyobb vagy négy kisebb aszalt datolya
  • 1 adag friss kávé
  • fél kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál agavészirup vagy egy evőkanál méz

Elkészítése:

  1. Főzzük meg a céklát, áztassuk forró vízbe a datolyát 2-3 órára.
  2. Tegyük turmixba a puhára főtt céklát, a megpuhult datolyát, a növényi tejet és a vaníliaaromát. Turmixoljuk össze addig, amíg krémes állagú lesz.
  3. Szűrjük le, majd öntsük egy tejforralóba a céklás folyadékot.
  4. Tegyük bele a fahéjat és az agavé szirupot vagy a mézet. Melegítsük fel, de ne forraljuk fel.
  5. Töltsük csészékbe, és öntsük hozzá a kávét, majd keverjük meg.

A legegyszerűbb körtés saláta

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 15 dkg kék sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél fej jégsaláta
  • két marék madársaláta
  • 1 kis doboz tejföl

Elkészítése:

  1. A kék sajtot, a tejfölt és az összezúzott fokhagymát tegyük egy kis tálkába, és alaposan keverjük össze.
  2. Egy tányérra vagy salátástál aljára tegyünk jégsalátát, majd madársalátát is szórjunk rá.
  3. A magházától megfosztott körtét vágjuk vékony szeletekre, és fektessük a salátára.
  4. Locsoljuk meg a salátát a kék sajtos öntettel. 

Címkék: füge, őszi gyümölcsös ételek, fügés szendvics, ​szilvával töltött sertéssült, parmezános padlizsán, cékla latte, körtés saláta

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!