A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ez a leggyakoribb női betegség

Valószínűleg kevés olyan nő van, akinek még soha nem volt dolga hólyaghuruttal. Ez az egyik legkellemetlenebb, bár könnyen kezelhető női fertőzés. Biztosan te is ismered az érzést, amikor hiába kerested fel a mellékhelyiséget, megint újra menned kell, esetleg hőemelkedésed is van, és bizony pirosra színeződik a vécépapír. Fáj a házasélet, görcsöl a pocakod, és leszakad a hátad. Ha ezt érzed, szinte biztos, hogy húgyúti fertőzéssel van dolgod.

Fotó: Shutterstock.com

Mi van háttérben?

Sokan azt gondolják, hogy a hólyaghurutot minden esetben a hideg okozza, holott legtöbbször nem is erről van szó. A nem komplikált húgyúti fertőzések 80 százalékáért ugyanis többnyire a bélben élő E.coli (Escherichia coli) baktérium a felelős, amely a végbél környékéről kerül a hüvelybe és a húgycsőbe, ahonnan a húgyhólyagba feljutva gyulladást okozhat.

Húgyúti fertőzés leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a baktériumok belépnek a hólyagba vagy a húgycsőbe, és elkezdenek szaporodni, ami fertőzéshez és gyulladáshoz vezet, bár a hólyaghurut nem mindig fertőzésből származik. Előfordulhat, hogy vírusok vagy gombák okolhatók kialakulásáért. Bizonyos gyógyszerek és higiéniai termékek is bűnösök lehetnek.

A tünetek legtöbbször hirtelen jelentkeznek. Kezelésük a kiváltó októl függ. A fertőzés két irányból kerülhet a húgyutakba: alulról, illetve a vérereken keresztül.

Mivel a nők anatómiai felépítésük miatt fogékonyabbak az alulról fertőződésre, a fiatal nők körében ötvenszer gyakrabban fordul elő a hólyaghurut, mint a férfiak között. Ennek egyik oka a rövidebb húgyvezeték, melyen így könnyebben jutnak fel a baktériumok, valamint a húgycsőnek a végbélhez és a hüvelyhez való közelsége.

A hólyaghurut típusai

Fotó: Shutterstock.com

Sokféle típusa ismert. Lehet például bakteriális. Ilyenkor a szervezetben normálisan szaporodó baktériumok egyensúlya felborul, a fertőzés hólyaggyulladáshoz vezet. Fontos a kezelését minél gyorsabban elkezdeni, mert ha átterjed a vesére, súlyos egészségügyi problémává válhat.

De bizonyos gyógyszerek is okozhatnak hólyaggyulladást, mivel áthaladnak a szervezeten, és végül a húgyúti rendszeren keresztül távoznak. Egyes gyógyszerek irritálhatják a húgyhólyagot, mielőtt kilépnek a szervezetből. Leggyakrabban a kemoterápiákban adott gyógyszerek mellékhatása ez. Miként a medence területén végzett sugárkezelésé, mely elsősorban a rákos sejtek elpusztítását és a daganatok visszaszorítását célozza, de károsíthatja az egészséges sejteket és szöveteket is.

Sajnos a bizonyos esetekben elkerülhetetlen katéterek használata is növelheti a bakteriális fertőzés kockázatát, és károsíthatja a húgyúti szöveteket. Mind a baktériumok, mind a sérült szövetek gyulladást okozhatnak. De bizonyos higiéniai termékek is irritálhatják a hólyagot. Például a spermicid zselék, női higiéniai spray-k, sőt a habfürdőből származó vegyszerek is. A cukorbetegség és vesekövesség kísérő tüneteként is jelentkezhet.

Hogyan diagnosztizálható?

Diagnosztizálásának számos módja van. Orvosod vizeletmintát kérhet, hogy meghatározza a hólyaghurut okát, és ellenőrizze a húgyúti fertőzést. Esetleg cisztoszkópiát vagy képalkotó vizsgálatot is végezhet a tünetek okának meghatározására. A cisztoszkópia során az orvos megvizsgálja a hólyagot egy vékony csővel, amelyhez kamera és lámpa van csatlakoztatva. A képalkotó vizsgálatok, a röntgen vagy az ultrahang segíthet kizárni egyéb okokat, például a daganatot.

Hogyan kezelhető?

Fotó: Shutterstock.com

A fertőzés legtöbb esetben antibiotikumokkal remekül megszüntethető. Ha az orvos a betegség hátterében nem bakteriális fertőzést, hanem szöveti elváltozást, esetleg daganatot fedez fel, műtétet is elrendelhet. Szerencsére ez csak nagyon ritkán fordul elő.

Ha a tünetek nem erősek, a vizeletben nem jelenik meg vér, sokszor az otthoni ápolás is elegendő. Néha ezek is segíthetnek enyhíteni a kényelmetlenséget. A leggyakoribb kezelési mód a melegítés és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók. Ülőfürdők is hasznosak lehetnek a medence területének tisztítására.

Érdemes vörös áfonya levét fogyasztani, vagy a növényt táplálékkiegészítő formájában beszedni. Nagyon fontos sok folyadékot inni, mely kimossa a húgyutakból a baktériumokat. És ha gyakran előjön a fertőzés, csak pamut fehérneműt és kényelmes ruhát viselni.

Alternatív kezelések

Fotó: Shutterstock.com

Számos gyógynövény alkalmas a hólyaghurut korai tüneteinek csökkentésére vagy megelőzésre. Ezek gyógynövényboltokban vagy gyógyszertárban hozzáférhetők, például ivólevek, illóolajok, ömlesztett vagy filteres szárított növényi részek, kivonatok tabletták, kapszulák formájában.

A medveszőlő az egyik legjobban ismert és bevált húgyúti fertőtlenítő, mely bizonyítottan hatásos számos baktérium, így az E.coli ellen is. Ezenkívül gyulladáscsökkentő, a baktériumok megtapadását gátló és enyhe vizelethajtó hatással is rendelkezik. Teája fanyar, kesernyés ízű, ezért sokan nem szívesen fogyasztják, ráadásul az érzékenyebbek émelygést, hányingert, hányást is tapasztalhatnak. Ezen kellemetlenségek egy része kiküszöbölhető a medveszőlőlevél-kivonat tartalmú tabletta alkalmazásával.

A vizelethajtók gyorsítják a fertőzött vizelet kiürülését, így csökken az esélye a baktériumok megtapadásának, szaporodásának. Ilyen vizelethajtó a nyírfalevél, a pitypang a mezei zsurló, az aranyvesszőfű, a lestyángyökér, a csalán, a petrezselyemgyökér, a tövisesiglice-gyökér, a tarackbúzagyöktörzs és a kukoricabibe.

A baktériumok megtapadását gátolja a vörös áfonya és a tőzegáfonya. Ezek a növények megváltoztatják a baktériumok csillóin található, a megtapadáshoz szükséges anyagok szerkezetét, így csökkentik a fertőzés kialakulásának esélyét. Tea, kapszula, oldat formájában is kapható. Jó tudni, hogy a nagy mennyiségű áfonyalé fogyasztása hasmenést okozhat.

Egy fontos tanács

Fotó: Shutterstock.com

Már gyerekkorban meg kell tanítani a lányoknak, hogy a székletürítés után elölről hátrafelé töröljék ki a popsijukat, hogy megakadályozzák a baktériumok székletből való terjedését. Ezenkívül a fürdés helyett a zuhanyozás is segíthet.

Vigyázz a vesédre!

Ha a hólyagfertőzés átterjed a vesére, súlyos egészségügyi problémává válhat. A fent felsorolt tünetek mellett a vesefertőzés tüneteire lehet gyanakodni, ha hányingerünk van, netán hányunk, és nagyon erős hát- vagy oldalfájdalmat érzünk.

Hajlamosító tényezők

  • felfázás
  • genetikai okok
  • nem megfelelő, elhanyagolt vagy túlzásba vitt higiénia
  • szexuális aktivitás, gyakori partnercsere.
  • bizonyos szokások: például kevés folyadékfogyasztás, vizelet tartogatása, műszálas fehérnemű viselése

Címkék: hólyaghurut, hólyaggyulladás, e.coli, alternatív kezelés hólyaghurutra, a hólyaghurut típusai, escherichia coli

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!