A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Európa apró gyöngyszemei

A legtöbb ember vagy a tengerpartra indul nyaralni, vagy valamelyik híres várost, Londont, a francia fővárost, esetleg New Yorkot nevezi meg utazási célként. Esetleg, ha pénztárcája engedi, egzotikus utakat, Mexikót, Kubát, a Maldív-szigeteket szeretné meglátogatni.

Fotó: Shutterstock.com

Mi most arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtjük Európa mesés, a magyarok által ritkán látogatott városkáit, falvait, melyeket, ha nem is tudunk egyetlen utazás során meglátogatni, érdemes megismerni. Felírni a bakancslistánkra. Hátha egyszer eljutunk ezekbe.

Nézzük hát sorra, s mivel nehéz lenne közöttük sorrendet felállítani, országonként és betűrendben.

Anglia, Castle Combe

Az összesen 344 fős apró falucska Castle Combe Wiltshire megye délnyugati részén fekszik. Különlegessége, hogy az 1600-as évek óta nem építettek benne új házakat, ezért gyakran forgatnak itt a filmesek. A házak mézszínű cotswoldi kőből épültek. Nevezetes látnivalói közül a Piackereszt és a Szent András-templom a 13. századból származik. 

A templomban található óra az ország egyik legrégibb időszerkezete. A falu szélén található a Castle Combe Circuit, ahol mindenkinek lehetősége van különböző járműveket kipróbálni.

Ausztria, St. Gilgen

Fotó: Shutterstock.com

A mindössze 3000 fős St. Gilgen hangulatos kis városka a Wolfgangsee partján. Salzburgból húszpercnyi autózás után megérkezhetünk, hiszen kevesebb mint 30 kilométerre van. A festői kisvárosban született Mozart édesanyja, nővére, és a nagyapja is itt élt. Ezért néha Mozart faluként is emlegetik, bár maga Mozart állítólag sosem járt errefelé.

Kabinos felvonója a 15 perces út alatt a Zwölferhorn csúcsára visz fel. A két végpontja között a szintkülönbség 900 méter. A városka másik nevezetessége a különleges hangszermúzeum, melynek két termében a világ összes tájáról származó, legfurcsább hangszereket tekinthetjük meg.

A hosszú parti sétányon hangulatos éttermek és kávézók sorakoznak, séta közben érdemes megcsodálni a házfalakra festett különleges címereket, a virágzó hortenziateraszokat és a vitorlásoktól hemzsegő égszínkék tavat.

Belgium, Dinant

Fotó: Shutterstock.com

A belgiumi Vallónia régióban, a Maas folyó egyik sziklafalában megbúvó Dinant apró városka úgy néz ki, mint egy Disney-film helyszíne a város látképét meghatározó gótikus katedrálissal és a 16. századi kastéllyal, valamint igazi sövénylabirintussal.

A templomot gótikus stílusban újjáépítették, miután a szomszédos szikláról lezuhanó sziklák 1227-ben részben elpusztították a korábbi román stílusú templomot. A történelmi fellegvár magasan egy sziklán trónol, amelyet a 11. században építettek a Maas völgyének ellenőrzésére. A festői városka a Maas folyó miatt a vízi sportok szerelmeseinek egyik kedvenc helye, sokan szívesen sétahajóznak is.

Érdekes tény, hogy Dinant Adolphe Sax, a szaxofon feltalálójának szülőhelye is ez a város. Adolphe ezermester apjától örökölte tehetségét. A papa maga is készített fa- és rézfúvósokat. Adolphe hamarosan kitűnt zenei tehetségével és leleményes fúvóshangszer-építő fantáziájával.

Tökéletesítette a pánsípot, a klarinétot, a fagottot, és önállóan is kidolgozott egy egész rézfúvós családot, amelyben a szaxofonon kívül voltak tubák, trombiták is, de az idő rostáján végül csak a nevét viselő, hajlott végű és nyakú szaxofon maradt fenn. 

Csehország, Cesky Krumlov

Fotó: Shutterstock.com

Prága szerelmeseinek is bátran ajánlható a néhány ezer fős Cesky Krumlov, a festők ecsetjére kívánkozó kisváros Dél-Csehországban. A Moldva folyóra néző gótikus kastélyból piros cseréptetős házikókra látni.

A környéken már a kőkorban is éltek emberek. Időszámításunk előtt sokáig kelta település volt. A szlávok az i. sz. 6. században érkeztek ide. Várát még a 13. században kezdték el építeni. Mára egyedülálló látványosság a jó állapotban fennmaradt, és azóta fel is újított barokk kastélyszínház, amelyhez hasonló csak néhány van a világon.

A Szent Vitus-templom Krumlov másik jelképszerű épülete. A háromhajós templomot a 14. században építették, majd a 15. század elején átalakították. Ebből az időből származnak a gótikus freskómaradványai is. 

Dánia, Ribe

Fotó: Shutterstock.com

A több mint 1300 éves múltra visszatekintő Ribe Dánia – sőt egész Skandinávia – legrégebbi városa. A nyolcadik század elején alapított városka az Északi-tengertől hat kilométerre fekszik, a középkorban virágzó kikötő és kedvenc királyi üdülőhely volt.

A román stílusú Ribe-székesegyházat a tizenkettedik, a St. Catharinæ-kolostort a 13 században alapították. Favázas házainak többsége a 16. és 17. században épült. Köztük az egyik 1500 és 1856 között, tehát közel négyszáz éven át iskolaként működött. S bár nem találni a nyolcadik századi kezdetekből még ma is álló építményeket, a macskaköves utcákon járva, a festői katedrálisok és favázas házak falai között mégis a történelmet érezzük.

Franciaország, Eguisheim

Fotó: Shutterstock.com

Bár Franciaországról mindenkinek Párizs és az Eiffel-torony jut eszébe, a csodálatos természeti adottságokkal, hegycsúcsokkal és tengerpartokkal megáldott országban nem csupán a főváros tartogat szépséges látnivalókat.

Ha tehetjük, menjünk el egy kicsit vidékre is. Például a csodálatos elzászi Eguisheimbe, a tökéletes francia faluba. Ha az ember becsukja a szemét, és megpróbálja elképzelni, milyen is a francia vidék, éppen ilyen falucskára gondol.

Az elzászi városkában minden megtalálható: favázas házak, macskaköves utcák, középkori templomok. Ha jó sorsod elvezet ide, feltétlenül állj meg a Saint-Exupéry kápolna előtt, szánj egy kis időt a festett boltíves mennyezetre és ólomüveg ablakokra, amelyek az elzászi szenteket ábrázolják.

Görögország, Assos

Fotó: Shutterstock.com

Amikor Görögországra gondolunk, tengerparti nyaralások és ókori színházak, kövek és vörösborok, halászfalvak és persze az athéni Akropolisz jut eszünkbe. Pedig a bájos, virágokkal teli falu, Assos Kefalonián az egyik legnyomósabb ok a görög szigetek meglátogatására.

Az apró falucska egy domb alján található, három oldalról a feltűnően kék Földközi-tenger veszi körül. Nem véletlen, hogy a legtöbb jellegzetes görög képeslap éppen erről a vidékről készül. Érdemes eltölteni kis időt a falu kavicsos strandján, mielőtt a kikötőt szegélyező hagyományos éttermek egyikében az igazi, jellegzetes görög ételeket megkóstolnánk.

Hollandia, Giethoorn

Fotó: Shutterstock.com

A festők ecsetjére kívánkozó településen nincsenek utak. Az Amszterdamtól 120 km-re északra fekvő falu éppen emiatt csak gyalog vagy hajóval közelíthető meg. A turistáknak a településen kívül kell hagyniuk autóikat, és át kell kelniük a fahidakon, hogy Giethoornba jussanak. Sok csatornája és hídja miatt Hollandia Velencéjének is nevezik.

Az alig háromezer lelkes faluban csodálatos csend és nyugalom honol. Kis szigetein hagyományos faházak és farmok vannak. A szigeteket fahidak kötik össze. A házak közötti apró utcák pedig macskakövekkel vannak kirakva. Ezeken is végigsétálhatunk. De csakúgy, mint Velencét, Giethoornt hajóval is körbejárhatjuk.

Horvátország, Motovun

Fotó: Shutterstock.com

Aki nem csak a tenger miatt látogat Horvátországba, de érdekli ennek a csodálatos országnak más nevezetessége is, semmiképpen ne hagyja ki az Isztria szárazföldi részén található Motovunt, a dombtetőn középkori várfallal körülvett városkát.

A 14. században a velenceiek alapították. Ma hófehér épületek vezetnek a dombon álló városi palotához. Sok művész talált itt lakhelyet, s nyitott műhelyt, műtermet, boltocskát, ahol saját tárgyait, festményeit, grafikáit árulja.

A városka az erdőiben bővelkedő szarvasgombáról is nevezetes, melyből a világon itt találták meg a legnagyobbat. A legenda szerint a város egy ősi energiaforráson fekszik, amely mindenkit boldoggá tesz, aki erre jár, vagy itt él. Ha ide utazunk, érdemes felkeresni a közeli De Weerribben-Wieden Nemzeti Parkot, mely rengeteg vadon élő állatnak ad otthont.

Írország, Cobh

Fotó: Shutterstock.com

Cobh, ez az ízig-vérig ír városka sok mindenről híres. A legenda szerint Írország egyik első gyarmatosítója, Neimheidh itt szállt partra időszámításunk előtt 1000 évvel. Cobh volt a Titanic utolsó kikötője, ezért ma egy Titanic emlékmúzeum is áll a városban.

A látvány, mely az érkezőt fogadja, bájos és ámulatba ejtő. Savanyúcukorka-színekre emlékeztető házsorai és a kikötő felett tornyosuló katedrális olyan különleges látvány, hogy a város rendkívül népszerű a körutazások körében. 1743-ban a britek erődöt építettek, amely később Cove Fort néven vált ismertté a falu keleti részén. Egykor tengerészek és adóhivatalnokok lakták, de sok legenda szól az itt rejtőző kalózokról is.

Izland, Ísafjörður

Fotó: Shutterstock.com

Kevés Izlandnál tisztább, egészségesebb és szebb helye van a világnak. S ezek közül is kiragyog a hihetetlenül gyönyörű Westfjords-félsziget s a rajta található Ísafjörour apró városkája, melyet szinte elnyelnek a körülötte magasodó csúcsok Az érintetlen tájat sok, közvetlenül ’a tengerbe zuhanó’ keskeny fjordok és meredek hegyek jellemzik.

Mesés túraútvonalak, tengeri kajakozás, a fjordok körüli hajókirándulások várják az idelátogatókat. És persze az éttermek és kávézók ízletes, helyi alapanyagokból készült ételeket kínálnak, nem beszélve a központ szívében található kiváló pékségről. Színes és szűk utcáival és régi épületeivel Ísafjörður az egyik legszebb és legtisztább Izlandi város.

Málta, Mdina

Fotó: Shutterstock.com

Málta fővárosa, Valletta sem hatalmas, kevesebb mint hatezren lakják, és területe kisebb, mint a Central Park. Máltán azonban vannak ennél sokkal kisebb települések is. Ilyen a szigetország központjában található Mdina erődvárosa.

Málta régi fővárosában a középkori és barokk építészet gyönyörű, épen fennmaradt templomai lenyűgözik az arra járót. Miként katakombái és palotái is. A város egy kis popkulturális hírnévvel is büszkélkedhet: a Trónok harca első évadában a King’s Landing bejáratának forgatási helyszíneként szolgált.

Németország, Rothenburg ob der Tauber

Fotó: Shutterstock.com

A csodálatos épségben megmaradt középkori óvárosáról ismert Rothenburg ob der Tauber minden évben turisták millióit vonzza. A festői szépségű meseváros Bajorországban, Münchentől 251 kilométerre, Nürnbergtől 76 kilométerre található. Utcáin sétálni egészen különleges élmény: mintha csak leporolnánk egy régi képeskönyv lapjait, és megelevenedne a középkor.

Jó érzés sétálni a 14–15. századi gótikus dómok között. Lehetetlen egyetlen épületet vagy teret kiemelni, mert az ember akármerre jár a városfalon belül, minden régi. A legenda szerint leghíresebb utcasarka olyan mesebeli látvány, hogy Disney rajzolói a Pinokkió készítésekor innen merítették az ihletet.

Norvégia, Flam

Fotó: Shutterstock.com

Kétségtelenül Európa egyik legszebb tengeri kikötője, az apró Flam falu fogadja a Nyugat-Norvégia hatalmas Sognefjordján áthaladó hajókat. A várost merész színekre festett házak tarkítják, és vakítóan zöld dombok veszik körül. Mégis a világ legmeredekebb vasútjának, a Flamsbana vasútvonalnak az otthonaként a legismertebb. Ha felülünk Flamban a vonatra, vízesések és hófödte csúcsok között jutunk föl a Myrdal hegy csúcsára

Portugália, Guimaraes

Fotó: Shutterstock.com

Guimaraes északi városát gyakran Portugália bölcsőjeként emlegetik, mivel az ország első királya, Afonso Henriques itt született az 1100-as évek elején.

A városközpont tele van a 600 éves portugál építészet csodáival. Elbűvölő terei és családi tulajdonban lévő üzletei ugyanazt a mesekönyvérzést nyújtják, mint Portugália legapróbb falvaiban. A legfőbb látványosságok közé tartozik a vár és a Paco dos Duques de Braganca XV. századi palota. A Praca de Oliveira-t (Olajfa tér) a város egyik főtere, itt megállva egy kis időre, gyönyörködünk a környező épületekben és templomokban.

Skócia, Portree

Fotó: Shutterstock.com

A Skye sziget fenséges természeti szépségéről ismert, de itt található az Egyesült Királyság egyik legbájosabb kisvárosa is. A Loch Portree szélén elhelyezkedő fővárosban pasztellszínű otthonok és kocsmák sorakoznak, fényes halász- és homárhajók flottái horgonyoznak békésen a kikötőben.

Mindent megtalál itt a látogató, amire vágyhat. Templomok között elbújó kávézókat és éttermeket, ajándék- és könyvesboltokat. Naponta rendszeres buszjárat indul innen Glasgow-ba. Vannak városnéző kirándulások a szigeten, valamint hajókirándulások is.

Svájc, Lauterbrunnen

Fotó: Shutterstock.com

Lauterbrunnen alpesi városa önmagában is szép, fából készült, alpesi stílusú házakkal és kis falusi templomokkal. Az erkélyeken muskátlik virítanak. De nem is ez vonzza ide a hegyi túrák, a sziklamászás szerelmeseit, hanem maga a természeti környezet.

A kőfalak és hegycsúcsok közé beszorított vidéken 72 zubogó vízesést számolhatunk meg. A meredeken tornyosuló sziklafalak, hegycsúcsok, virágos rétek közé beszorult falucskában vannak Európa legmagasabb, szabadon folyó vízesései is. A látvány annyira lenyűgöző, hogy Tolkient Lauterbrunnen inspirálta Rivendell kitalált völgyéhez A Gyűrűk Urában

Szlovénia, Bled

Fotó: Shutterstock.com

Megvan az oka annak, hogy a Bledi-tó Szlovénia egyik legnépszerűbb helyszíne. Smaragd vizével, közepén a kis szigettel, ahol a legenda szerint a szerelmeseknek kell megkongatnia a kis harangot, a Júlia-Alpokra nyíló kilátással és a dombon álló, 12. századi kastélyával minden ízében tökéletes.

A várfalról lebilincselő kilátás nyílik a tóra, s akár itt is elfogyaszthatjuk a híres bledi krémest egy pohárka száraz vörösbor mellett, amely a belépődíj ellenében kapott voucherért jár ’ingyen’. A környező Bled városa pedig elbűvölő, gyertyafényes éttermekkel és hagyományos, fából készült csónakokkal várja a látogatókat.

Címkék: bled, giethoorn, mdina, dinant, assos, ribe, flam, lauterbrunnen, guimaraes, cesky krumlov, rothenburg ob der tauber, portree, európa gyöngyszemei, európai látnivalók, ​castle combe, st. gilen, ísafjörour, motuvin

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!