A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Este van, este van, ideje lefeküdni

A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás mindenkinek fontos. Kicsi korban azonban egyenesen nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyerek egészségesen fejlődjön. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia becslései szerint az alvásproblémák a gyermekek 25-50 százalékát és a serdülők 40 százalékát érintik. Szülőként sokat tehetünk azért, hogy kialakuljanak az életkornak megfelelő rutinok, és ezek következtében a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

Fotó: Shutterstock.com

Miért olyan fontos az alvás a gyerekek számára?

Azért, mert alapvető szerepe van a fiatal agy fejlődésében. Közvetlen hatással van a boldogságra, befolyásolja az éberséget, a figyelmet és a hangulatot. Megfigyelték, hogy a jól alvó gyerekek beszédfejlődése gyorsabb, később az iskolában ők eredményesebben tanulnak, és a memóriájuk is fejlettebb. Az alvás hatással van a növekedésre is, különösen korai csecsemőkorban.

Mi történik, ha a gyerekek nem alszanak eleget?

A szülők pontosan tudják, hogy a keveset alvó gyermek rosszkedvű, hiperaktív, nyűgös, örökké álmos. Az álmosság rontja koncentrációkészségét, ami kihat az iskolai teljesítményére. Még a minimális alváshiány is hatással lehet a gyerek mindennapi életére.

A korai gyermekkori rossz alvás összefüggésbe hozható az allergiás nátha és az immunrendszer problémáival, valamint a szorongással és a depresszióval. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a gyermekkori rossz alvás szív- és érrendszeri kockázatokat hordozhat, miként vezethet elhízáshoz, cukorbetegséghez is.

A serdülőknél a nem megfelelő alvás kockázati tényezője a kábítószerrel való visszaélésnek és a mentális egészségügyi problémáknak, valamint az olyan közvetlenebb problémáknak, mint az autóbelesetek és a sportsérülések.

Meddig aludjon délután?

Fotó: Shutterstock.com

Állandó vitatéma ez a szülők és az óvodák között. Egyáltalán nem szentírás, hogy a gyereknek iskoláskoráig aludnia kell délután. Nagyon sok gyerek még felnőttkorában is rossz emlékként tartja számon, hogy az óvodában, bár nem tudott elaludni, feküdnie kellett.

A gyerek, ha hagyják, magától szokik le a délutáni alvásról óvodáskora során. Ez általában fokozatosan történik: először egyre hamarabb felébred, utána egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem tud elaludni. Ilyenkor nem érdemes erőltetni.

Na, jó, de mennyi alvásra van szükségük?

Minden gyermeknek más és más az alvásigénye. Általában azonban ennyi óra alvásra van szükségük a különböző életkorokban:

 • 1 éves: 14 óra, beleértve a napközbeni szunyókálásokat
 • 2 éves: 11-12 óra, plusz egy nagy alvás ebéd után (1-2 óra)
 • 3 éves: 12-12 és fél óra
 • 4 éves: 11 és fél-12 óra
 • 5 éves: 11 óra
 • 6 éves: 10 és 3/4-11 óra
 • 7 éves: 10 és fél-11 óra
 • 8 éves: 10 és ¼-10 és 3/4
 • 9 éves: 10-10 és fél
 • 10 évestől pubertásig: 9 és fél-10 óra

Így segíthetünk nekik

Fotó: Shutterstock.com

Az alvás tehát nagyon fontos része életünknek, különösen gyermekeink életének, de szülőként tudjuk, hogy nem könnyű őket ágyba dugni. Sem akkor, amikor még kicsik, sem serdülőkorukban. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a következetes lefekvésrutin segít abban, hogy a gyerek eleget aludjon. Sokat segítünk magunknak és gyermekünknek is, ha mindennap ugyanabban a sorrendben ugyanazokat a tevékenységeket csináljuk.

Egy tipikus lefekvés előtti rutin ilyen:

 • A számítógépek, tévéképernyő, videojátékok, telefonok és más élénk fények kikapcsolása.
 • A lakásban a világítás csökkentése, mivel az agyunkban akkor kezd termelődni az elalvást segítő hormon, a melatonin, amikor kevesebb a fény.
 • Fürdés, pizsama és fogmosás.
 • Lefekvés után mesélés vagy csendes beszélgetés.
 • A gyerekszobában a villany leoltása.
 • Kicsi korban egy plüssállat vagy a megszokott takaró enyhíti a kisgyerek szeparációs szorongását.
 • A tizenéveseknek erre már nincs szükségük, viszont az alvás számukra is fontos. A pubertás kezdetén az alvás-ébrenlét ciklusok kezdenek eltolódni, ezért a kamaszok később alszanak el, és reggel tovább szeretnek ágyban maradni. Sajnos ezt az iskola egyáltalán nem veszi figyelembe. Az alváskutatók egybehangzó véleménye szerint a középiskolákban nem kellene nyolckor kezdeni a tanítást. A nulladik óra pedig kifejezetten károsítja a fejlődésben lévő kamaszok egészségét, ráadásul szinte semmit sem ér, hiszen a serdülők ilyenkor félig még alszanak.

Próbáljuk elkerülni

Fotó: Shutterstock.com

 • Óvodáskorban, nagycsoportban próbáljuk megbeszélni az óvó nénivel, hogy ha a gyerek nem tud elaludni délután, engedje meg neki, hogy csendben játsszon.
 • Iskoláskorban igyekezzünk elkerülni az esti órákban a gyerek terhelését. Sajnos a mai gyerekeknek a napi iskolában eltöltött 6-8 óra mellett és a rengeteg házi feladaton túl sok különórája, edzése van. Ezért valami mindig az esti órákra marad, ami megzavarja a gyerek természetes elálmosodását.
 • Próbáljuk leszoktatni kamaszunkat arról, hogy lefekvés után a telefonját bújja.

Jelek, hogy nem alszik jól vagy eleget

Az alváshiányos gyermekek nyilvánvaló jeleket mutathatnak, például álmosságot a nap folyamán. Ingerlékenyek is lehetnek, nehezen tudnak uralkodni érzelmeiken, és úgy tűnhet, hogy gyakrabban betegszenek meg, mint más ilyen korú társaik. A legtöbb felnőttől eltérően a gyermekek álmossága néha hiperaktivitásként nyilvánul meg. A gyermekek alvászavara koncentrálási problémákat és az iskola iránti érdeklődés elvesztését okozhatja.

Tudnunk kell!

Fotó: Shutterstock.com

Elterjedt tévhit, hogy a tinédzsereknek kevesebb alvásra van szükségük, mint a felnőtteknek, holott ennek az ellenkezője igaz. Bizony nekik is szükségük lenne 9-10 óra alvásra. Ez azonban ritkán jön össze, így a tinédzserek alváshiánya jelenleg közegészségügyi problémának számít, amelyet nehéz megoldani, mivel a serdülők későbbi biológiai ritmusa ütközik a korai iskolakezdési időpontokkal.

A kutatások azt próbálják alátámasztani, hogy a túl sok vagy túl kevés alvás serdülőkorban az önkárosító és a kábítószerrel való visszaélés magasabb kockázatához vezethet, ami rávilágít arra, hogy mindenképpen javítani kell a tinédzserek alvásmennyiségét és alvásminőségét.

Címkék: alvás kisgyerekkorban, mennyit aludjon a gyerek, alvás ovisként, alvás kamaszként, az alváshiány tünetei gyerekkorban, lefekvés előtti rutin

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!