A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

És amit a stúdióban kóstoltak

Nagyon mutatós ételt eszegettek, és meghökkentő italt kortyoltak hozzá a Főzzünk okosan/ökosan adás stúdióvendégei. Jakupcsek Gabriella ilyenkor hivatalból kóstol, s kerüljön bármi a tányérra, nem mondhatja, hogy nem kérem. De most nem is mondta volna.

Fotó: Lakos Gábor

Hadarik Rita nem csak a beszélgetésben volt aktív, a rögtönzött tűzhelynél is szorgoskodott, és villámgyorsan előállította az alábbi két finomságot, aminek a receptjét olvasóinkkal is megosztja. Hogy ne csak nézzük az ételt, de érezzük is az ízeket. Bárki kipróbálhatja a mutatós kását és a sütőtökös tejeskávét.

Narancsos, zöldséges köleskása
A kölesről és annak jótékony hatásairól már mindenki hallhatott. A köles önmagában egy karakteres, kissé kesernyés ízű (ál)gabona, amiből általában köretet vagy kását készítenek. Mi most megmutatjuk, hogyan tegyük felejthetetlen gasztronómia élménnyé.

Hozzávalók 3-4 adaghoz:
250 g szemes köles
1 ek. olívaolaj

víz
2 ek. extra szűz olívaolaj
70 g vöröshagyma
mogyorónyi gyömbér
2 gerezd fokhagyma zúzva
60 g zellergyökér kis kockákra vágva
120 g sárgarépa kis kockákra vágva
120 g édesburgonya kis kockákra vágva
1 ek. méz
2 db lédús narancs leve
egy ágacska rozmaring

tört színes bors
100 ml tejszín
tálaláshoz: zöldpetrezselyem és bazsalikom

A kölest és a zöldségragut külön elkészítjük. A köles párolása hasonlít a rizs készítéséhez. Egy kisebb lábosban átpirítjuk az olajon, sózzuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Megvárjuk, amíg a víz felforr, majd a lángot takarékra állítjuk, a lábost lefedjük.

Kb. 10 perc után a köles nagyjából felszívja a vizet, ekkor átkeverjük, utána lefedve tovább pároljuk 5 percig. Ezt követően lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk még fedő alatt 10 percig.

Utána átkeverjük, hogy az állaga pergős legyen. A zöldségraguhoz a hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát és a gyömbért lereszeljük, és az olajon elkezdjük dinsztelni egy serpenyőben. Először a zellert és a sárgarépát adjuk hozzá, amit kis kockára vágtunk, és rádobjuk a rozmaringbóbitát is. 5 perc párolás után hozzáadjuk az édesburgonya-kockákat.

Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket. Sózzuk, borssal fűszerezzük. Amikor a zöldségek megpuhultak, de még nem főttek szét, meglocsoljuk a narancsok levével és a mézzel. Kóstoljuk, ha kell, állítunk az ízeken. Akkor jó, ha édes, sós, és kissé savas egyszerre a ragu. A rozmaringbóbitát vegyük ki, ha elkészült.

A raguhoz keverjük a párolt kölest, hozzáadjuk a tejszínt, jól elkeverjük, átmelegítjük. Tálaláskor aprított petrezselyemmel és bazsalikommal fűszerezzük.

Sütőtökös, datolyás tejeskávé
A hűvös őszi és téli napokon mi sem esik jobban, mint egy forró tejeskávé. Az igazán gourmet kávéimádók ezt az élményt tovább fokozhatják egy kis rafinériával. A tél slágerzöldsége, a sütőtök, ennek a tejeskávénak a főszereplője, amit nem klasszikus édesítővel, hanem datolyával ízesítünk.

Hozzávalók 2 főre:
100 g sült sütőtök
egy dupla kávé
400 ml kókusztej vagy tej
5-6 szem kimagozott datolya

A tejben 15 percig áztatjuk a kimagozott datolyát, majd felforraljuk. Lefőzünk egy dupla kávét. Egy korábban megsütött sütőtökből kimérünk 100 grammot. Az összes hozzávalót erős pengéjű turmixgépbe tesszük, és selymesen krémesre turmixoljuk.
Kókusztejjel készítve egzotikus lesz, és a datolyának köszönhetően hozzáadott cukrot sem tartalmaz.

TIPP: Ha tejjel készítjük, akkor szervírozáskor tehetünk a tetejére tejhabot, és megszórhatjuk kávébabtörettel.

(forrás: Hadarik Rita, www.ritakonyhaja.hu)

Címkék: receptek, kóstolás a ridikülben, sütőtökös tejeskávé, narancsos, zöldséges köleskása

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!