A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Erre sajnos nemet kell mondanom!

Egy nemet egyszer kell kimondani. Ha halogatjuk, körülírjuk, ködösítünk, ígérgetünk, végül egyre nehezebb helyzetbe kerülünk. Igaz, nemet mondani sokszor igen kellemetlen, de még mindig jobb egyszer túlesni rajta, mint azután sokáig viselni az igen következményeit. De miért olyan nehéz néha kimondani ezt a szót?

Fotó: Shutterstock.com

Elsősorban arról van szó, hogy nemet mondani valakinek egyet jelent a konfrontálódással. Mert mi történik ilyenkor? A nem hatása lehet sértődés, elhidegülés, harag, veszekedés, sőt, akár szakítás is. Ezért van az, hogy inkább picit alakoskodunk, tréfával ütjük el a választ vagy elodázzuk. Mert nézzük csak meg az alábbi esetet.

Elveszel feleségül? Kérdi a szerelmes nő az udvarlóját. Az udvarló először megdöbben, az arca megfeszül, látszik, ahogy a fejében átlohol a házasság minden kínkeserve, az iszonyat, a borzadály, majd hirtelen kiköpi a választ picit hangosabban, mint szerette volna: NEM!

Pedig idővel talán megszelídült volna, a viszony is eljutott volna egy bensőségesebb szintre, ahol már nem olyan riasztó a holtomiglan gondolata, és lehetett volna a válasz valami olyasmi, hogy nem kizárt, vagy az, hogy ha valakit valaha elveszek, az csakis te leszel…

Kellett ez nekem?

De nem ez történt. A fent említett pár valószínűleg csúnyán összeveszett, a nő lelke összetört, elvesztette minden illúzióját a szerelemben és a hitét a kiszemelt férfiban. Talán még szakítottak is. Mi is volt a baj?

Az, hogy ez az ember igenis mert nemet mondani. A tanulság, hogy a vakmerő szókimondás helyett gyakran választunk – és sokszor jól is tesszük – diplomatikusabb megoldást, csak azért, hogy ne kelljen szembeszegülnünk a másik féllel.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 7. számának 45. oldalán!)

Címkék: halogatás, félelmek, miért nehéz nemet mondani?, hogyan mondjunk nemet?, ködösítés, visszautasítás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!