A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Érintések

A testi kontaktus nap mint nap jelen van az életünkben kézfogás, puszi, tánc vagy egyéb formában. Az érintésnek mind a mai napig nincs artikulált nyelve, kevés róla a szakirodalom, csupán a művészetek próbálkoztak a tematizálásával.

Fotó: Thinkstock

A Duke University kutatói kísérleti úton kimutatták, hogy már az apró érintések is stimulálják a növekedésben szerepet játszó agyi vegyületeket, egész pontosan a növekedési hormonok termeléséért felelős ODC (ornitin-dekarboxiláz) enzimet. Az ODC az anyától való leválasztást követően 30 perc alatt eltűnt, ezzel meggátolva a növekedést – majd újra megjelent, amikor a kutatók az anyáét idéző gyengéd érintésekkel stimulálták a termelődését.

Virginia Satir pszichológus szerint: napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten maradáshoz, és tizenkettő a gyarapodáshoz.

„A tudományos kutatásoknak köszönhetjük a ráeszmélést: az emberi érintés teremtő és életben tartó szükségletünk, olyan, akár a lélegzetvétel. Adás és kapás kölcsönössége rejlik minden érintésben, azt nyered vissza rögvest, amit te nyújtottál másnak. Például erősíted az immunrendszerét, de a magadét is, örömhormon-termelést indítasz a másikban, de magadban is. Hát ne tekintsük ezt csodálatosnak?" 
Prof. dr. Bagdy Emőke

A tangónak „iskolái" sincsenek, mindenki a saját érzései, saját stílusa alapján táncol. Hogy a párok harmonikusan haladjanak előre a parketten, abban nagy szerepe van a vezetés technikájának. Ezt a táncosok szoros testi közelsége is indokolttá teszi. Az irányítás a pár férfi tagjának a feladata, egyszerre kell döntenie a saját, illetve a partnere lépéseiről, amit elsősorban a felsőteste mozgásával tud kommunikálni.

(Sway Sporttánc Egyesület)

„Egyszerre csak megfogtad a kezem,

S alélt pilláim lassan felvetődtek,
És éreztem: szivembe visszatér,
És zuhogó, mély zenével ered meg,
Mint zsibbadt erek útjain a vér,
A földi érzés: mennyire szeretlek!"

Tóth Árpád: Esti sugárkoszorú (részlet)

Címkék: szeretet, érintés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!