A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Én zsarnok vagyok...?!

Fábiánné Rozsnyói Katalin, az egyetlen női mesteredző, olimpiai ezüstérmes kajakozó olyan, akinek feltétlenül helye lett volna Kovács András Nehéz emberek című filmjében. Hajlíthatatlan, egyenes, szókimondó, akitől távol áll a mellébeszélés, a smúzolás.

Fábiánné Rozsnyói Katalin
Fotó: Fejér Gábor

A hetvennégy éves matróna lányok tucatjaiból faragott világverő kajakost, igaz, a lapáttenyér és a rabszolgaságra való hajlam kétségkívül hozzájárult a közös sikerhez. Egy részük fizikailag és lelkileg is összeomolva távozott Kati néni csoportjából, az örök második helyet választva a helyükbe lépő tanítványok mögött.

Kati néni 2008-ban megelégelte a lányok nyafogását, azóta csak fiúkkal foglakozik, mert nekik van humoruk, egyenesek, és – idézet a mesteredzőtől – nem óbégatnak. A motorcsónakjából vezényszavakat harsogó asszony sikereit csak a magyar edzőlegendák, Bukovi Márton és Adler Zsiga bácsi mércéjével mérhetjük.

FÁBIÁNNÉ ROZSNYÓI KATALIN   Soha nem szerettem a „púdert”, a hivalkodást, a fényezést. Csak a kőkemény munkában hiszek! Abban, amit én diktálok… Azt is tudom: eleinte a hátam mögött neveztek zsarnoknak, később pedig már nyíltan is a szemembe mondták.

RIDIKÜL MAGAZIN   Nehéz lehet(ett) elviselni…

FRK  Egy fenét...! Soha senkit nem hívtam a csoportomba. Mindenki önként jött, hogy foglalkozzam vele. Meg is kérdeztem őket: vállalod a kemény munkát? Mert csak izzadságot és könnyeket ígérhetek.

RM  Bónuszként pedig olimpiai és világbajnoki címeket, rosszabb esetben dobogós helyet. Mellesleg – és ne legyünk álszerények – milliós, sőt, tízmilliós jutalmakat.

FRK  Az utóbbiból egy forintot se irigyeljen senki a versenyzőimtől! Tényleg a vérüket, a vízhólyagjaikat adták minden egyes tizedmásodpercért.

RM  Arra a Ridikül Magazin egész terjedelme se lenne elég, hogy minden eredményes versenyzőjét elemezzük, de az elsőt sosem felejti az ember. És ez nem csak a szerelemre igaz…

FRK  Mészáros Erikáért vívtam az első nagy harcomat. Láttam benne a tehetséget. Az akkori Újpesti Dózsában szó szerint nekem támadt a többi edző: miért adtam neki lila-fehér melegítőt? A vita odáig fajult, hogy a férjem, Fábián László, alias Öcsi úgy érezte : most már meg kell védenie! (Fábián László kajakozó, olimpiai bajnok, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok, huszonháromszoros magyar bajnok.)

Mondtam is neki : ne foglalkozzon ezzel az üggyel, ezt nekem kell elintéznem. Mészáros Erika hat év múlva olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok lett.

RM  Szoktak néha beszélni?

FRK  Nem…

RM  Ahhoz, hogy valaki sikeres edző legyen, jó néhányszor le kell vetkőzni egy büdös öltözőben. Magyarán a saját bőrén kell megtapasztalnia a sikerért való szenvedést.

FRK  Ó, ebben nem volt hiány. Mármint a szenvedésben. A mai napig a szemem előtt van Xochimilco a tóval Mexikóban. Fél évszázad telt el azóta. Kőkeményen készültünk Pfeffer Annával. Ő sajnos egyesben féltávnál beborult. Nem vigasztalt, hogy a férjem előre megmondta, mert ő állandóan azt hallotta: Pfefike, nyerni fogsz! Óriási nyomás volt rajta.

A gond az volt, hogy rá egy órára a párosunk következett. Lelkileg „talpra állítottuk”, és másodikok lettünk. Ma már úgy élem meg: nem elvesztettünk egy olimpiai aranyat, hanem nyertünk egy ezüstöt. Egyszóval ismerem a kajakosok lelki bugyrait. No, és a fizikai fájdalmat is. Akkoriban egy speciális lábtámaszt használtam, és a cél után nem tudtam lábra állni. Úgy vittek ölben az olimpiai faluba.

RM  Ezért van az, hogy néha elfordítja a fejét a versenyzői szenvedései láttán?

FRK  Van egy bizonyos munka, amit így vagy úgy, el kell végezni. Mellesleg a kajakozás nem csak fizikai sport, az ellenfélre kell szabni a taktikát. Mikor indítja a hajót, hogyan veszi a levegőt stb. Erre pedig csak akkor tud figyelni a versenyző, ha tökéletes az erőnléte.

RM  Önt mindig elhagyták a versenyzői. Az sokat sejtet a lelkükről, hogy többnyire köszönés nélkül…

FRK  Ez tény. Ezzel nem tudok vitatkozni. Valahogy mindig elcsábították a lányaimat. Hízelegtek nekik a férfi kollégák, és később le is aratták a babérokat.

RM  Igaz, olyan is volt, aki belátta a tévedését, és visszament.

FRK Nyilván Kőbán Ritára gondol. Öt vb-aranyérem után, 1994-ben elment. Azt sugallták neki: ő már mindent tud. Amikor visszajött, a férjem a fejét fogta. Nagyon ellenezte! Én viszont tudtam, hogy benne van még az olimpiai arany. Meg is lett! Rita amúgy példaértékű munkát végzett, és az élet más területén is kitűnő volt. Mondtam is az akkori lányoknak, most lessetek el tőle mindent, mert később már nem lesz kitől.

RM  A Janics Natasával történt eset talán a hazai kajakozás legcsúnyább fejezete.

FRK Az apukája, Milan Janics hozta el hozzám. Nem beszélte a nyelvet, én tanítgattam, befogadtam a házamba, gyógyszerért mentem a patikába, ha beteg volt stb. Később jöttek az eredmények, de kirúgtam. Igen, kirúgtam…

Aztán néhány napig még mindent vissza lehetett volna csinálni, de ez nem történt meg. Ma már, érettebb fejjel – talán – erős kifejezés volt, hogy kirúgtam. Nem úgy kellett volna fogalmaznom, mert a média felkapta. Ám a többé-kevésbé szerencsétlen kifejezéstől függetlenül ,a tény az tény maradt.

RM  Beszélgetünk, beszélgetünk, és mindig a kajakozásra térünk vissza. Közben „fű alatt” kiderül, pátyolgatta is a versenyzőit, úgy, mint egy édesanya, mint egy nagymama.

FRK  Ami azt illeti, a kajakozás az életem. Ha rólam beszélünk, akkor a kajakozásról, ha a kajakozásról, akkor rólam beszélünk.

RM  Ámde mégiscsak feleség, édesanya, nagymama...

FRK  Az unokám, Bendzsi (Benjámin) a Vasasban vív. Tündéri pofa. A lányom megszerezte az edzői képesítést, egyre gyakrabban besegít a munkámban. Kitűnő edző lehet(ne), ha bírja ezt a hálátlan légkört. Fábián Öcsi, a férjem évekkel ezelőtt stroke-ot kapott.

Most is olyan az agya, mint a penge, csak épp tolókocsiba kényszerült. Én ápolom, ha pedig elutazom, akkor a lányom. Amikor az idő engedi, leköltözünk Szolnokra, a Tisza partjára. Kimegyek a vízhez, meglátnak a vadkacsák, és csak jönnek, jönnek és jönnek. Van úgy, hogy harmincnak adok enni.

RM  A kutyái nem féltékenyek?

FRK  Ugyan már! Nálunk demokrácia van, mind az öten jól elférnek.

RM  Folyton-folyvást mondják: Kati néni nyugdíjba vonul. Kammerer Zoltán szerint minden olimpia után…

FRK  Egy frászt vonulok nyugdíjba! Egyébként is ott vagyok már. Vannak tanítványaim, és dolgozom. Ha mégis elmennék, tudja, hány könyv van, amit még nem olvastam ki? A külföldi utakon mindig túlsúlyt kell fizetnem, mert tele vagyok könyvekkel.

RM  Igaz, hogy új edénygarnitúrát kellett vásárolnia?

FRK  Igaz! Mindig annyit főztem, hogy utána nem győztem elosztogatni. Kocsonyából minden ismerősnek jutott, ja, és bejgliből is…

RM  Gondolt arra, hogy könyvet írjon? Akár kétfélét is?

FRK  Ravasz, nagyon ravasz. Értem a célzását! Tényleg nagyon sok keserűség gyűlt fel bennem, de még gyűjtögetem a sérelmeket. Aztán robbantok. A másikféle írás? Senki sem kíváncsi őszintén az edzésmódszereimre. Amit tudok, átadok a lányomnak, a többit elviszem a sírba.

RM  Arról is suttognak: a férje edzésmódszereit is használja.

FRK  Naná! Merítek belőle, csak éppen női ésszel átformálom. Női logikával minden más.

RM  Viharos körülmények között jött el a MTK-tól.

FRK  Lejárt lemez… A Vasasban Markovits László szeretettel és tisztelettel fogadott. Egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan sportvezető van, aki percről percre, fillérről fillérre betartja, amit ígért. Nos, Markovits László ilyen! Megemelem a nem létező kalapom előtte.

RM  Hét éve csak férfiakkal foglakozik. Egy részük az MTK-ból tartott önnel. Miért csak a fiúk?

FRK  Mert a nők sunyik. Szemtől szembe nem vállalnak semmit, de hátulról… Ráadásul nincs egy csepp humoruk sem. A srácok egyenesek, nyíltak. Az egyikük megkérdezte: meglátogathatná-e a barátnője a táborban? Megengedtem. Úgy látszik, puhulok. Igaz, a látogatás után a versenyzőm kétszer annyi munkát végzett el. Rendszert persze nem csinálunk belőle.

RM  Nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Érdemrend Középkereszt csillaggal kitüntetést vehette át.

FRK  Meg is lepődtem! Óriási megtiszteltetés. A srácok is gratuláltak érte.

RM  Csak néhány percet töltöttem a tanmedence partján, de néhány zrika, cukkolás elhangzott.

FRK  Mondtam: van humoruk! De én se maradok adósuk.

RM  Rióban olimpiai bajnokok lesznek a fiai?

FRK  Remélem! De óvatosságból csak dobogót ígérek. Ámde hol van még a csapatok kijelölése?!

RM  Önt eddig mindenki Kati néninek szólította. Holott sokkal találóbb lenne a Ms. Kajak.

FRK  Ne vicceljen, és főként ne mondja hangosan. Még valamelyik meghallja, aztán nézhetek...

Címkék: sport, olimpia, kajak, női sportolók, edző, fábián lászló kajakos

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!