A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Elvesztegetett óráink

Sokszor ismételjük, hogy a mobiltelefon mennyire megváltoztatta az életünket. Az alábbi történetből érdekes tanulságokat is levonhatunk, amellett, hogy jól szórakozunk rajta. Vajon hány órát vesz el feleslegesen az életünkből az a kis eszköz, ami egyébként nagy segítségünkre is van?

Az egyik híres New York-i étteremben a vezetőség kiszámolta, hogy körülbelül a harmadával kevesebb vendéget szolgálnak ki egy nap alatt, mint tíz évvel korábban, annak ellenére, hogy növelték a személyzet számát, és csökkentették a kínálatot.

Egy tanácsadó céghez fordultak, amelyik a következő ötlettel állt elő: az étteremben több mint tíz éve működik kamerás megfigyelőrendszer. Keressenek elő egy tíz évvel korábbi felvételt, és vessék össze az akkori személyzet munkáját a mostanival. Negyvenöt asztalnyi vendég kiszolgálását vizsgálták, az egyik monitoron egy 2004-es videót néztek, mellette pedig az aktuális 2014-es film ment.

2004

- A vendégek megérkeznek.
- A vendégek átlagosan nyolc percig olvassák az étlapot, majd jelzik, hogy készek rendelni.
- A felszolgáló majdnem azonnal megérkezik, hogy felvegye a rendelést.
- Az első fogások átlagosan hat percen belül az asztalra kerülnek, a bonyolultabb fogások persze több időt vesznek igénybe.
- A negyvenöt asztalból kettőtől küldenek vissza ételt.
- Az étkezés végeztével a vendégek kérik a számlát, és fizetés után öt perccel távoznak.
- Átlagosan eltöltött idő az étteremben: 1 óra 5 perc.

2014

- A vendégek megérkeznek.
- Mielőtt kinyitnák az étlapot, előkerülnek a mobiltelefonok. Néhányan képet készítenek, a többiek valami másért nyomkodják azokat.
- Hét asztalhoz a negyvenötből odahívják a felszolgálót – s ezzel nagyjából öt percig tartják fel –, mert gondjuk van a wifi-csatlakozással.
- Mikor a felszolgáló megérkezik az asztalhoz, hogy felvegye a rendelést, a vendégek többsége ki sem nyitotta az étlapot, és még időt kér.
- A vendég kinyitja a menükártyát, és folytatja a telefonnyomkodást, immár az étlap felett.
- A felszolgáló ismét megpróbálja felvenni a rendelést, de a vendégeknek még időre van szükségük.
- Végül sikerül választani. Az átlagosan eltelt idő a leüléstől a rendelés leadásáig huszonegy perc. Az első fogások hat percen belül érkeznek, a bonyolultabb fogások persze több időt vesznek igénybe.
- A negyvenöt asztalból huszonhatnál nagyjából három percet töltenek az étel fotózásával.
- Tizennégy asztalnál egymást fotózzák az étellel, ami átlag négy perc, amíg mindenki elégedett a felvétellel.
- Kilenc asztaltól küldik vissza az ételt újramelegíteni.
- Huszonhét asztalnál megkérik a felszolgálót, hogy csináljon róluk képet. Tizennégy asztalnál újabb felvételt szeretnének, mert nem tetszik az első. Az egész procedúra nagyjából öt percig tart, addig a felszolgáló nem tud más vendéggel foglalkozni.
- Átlagosan húsz perc telik el az étkezés vége és a számla kérése között, mert a vendégek a mobiljukkal vannak elfoglalva, majd a számla érkezése és a fizetés között újabb tizenöt perccel több időre van szükségük, mint tíz éve, mert a kártyás fizetés után ellenőrzik a mobiljukat.
- Mobilozás miatt átlagosan nyolc vendég ütközik neki a másiknak, egy esetben a felszolgálónak, mialatt kisétál az étteremből.
- Az étteremben töltött átlagos idő: 1 óra 55 perc.

A rossz hír az, hogy az életünk felgyorsult tempója lassít le minket.

Címkék: étterem, elvesztegetett idő, mobilozás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!